שיניים תותבות
ראשית, בבואכם למרפאת השיניים לפתור את בעיית השיניים החסרות אתם מעדיפים רוצים לשים שיניים תותבות איכותיות. באופן אידיאלי, דבר זה מצריך עיצוב עמיד שלא יהיה שונה מהשיניים שלו בפונקציונליות, נוחות ואסתטיקה.
מול אובדן שן אחת או יותר, נכון יהיה לטפל באופן מיידי בבעיה ולפנות לרופא השיניים. קיימות שתי טכנולוגיות עיקריות לשיקום שיניים – השתלות שיניים ושיניים תותבות.
שיניים תותבות היא השיטה הקלאסית והוותיקה ביותר אשר מוכחת שנים רבות לשיקום הפה והחלפת שיניים שאבדו וללא עלויות כספיות גבוהות. ישנם שתי אפשרויות עיקריות בטכנולוגיה של שיניים תותבות – תותבות נשלפות ותותבות קבועות. לכל שיטה יש יתרונות משלה, תכונות משלה ובעלת סוגים שונים של שיניים תותבות.
תותבות קבועות מוכרות על ידי מומחים כעמידות ואסתטיות יותר, אך הן אינן ישימות בכל המקרים הקליניים, וחוץ מזה, לא לכל המטופלים יש מספיק משאבים כספיים להתקנת תותבות קבועות.
בנסיבות כאלה, האפשרות הטובה ביותר עשויה להיות תותבות נשלפות, הכרוכות בשימוש בתותבות דנטליות נשלפות – זולות ומאפשרות להעלים פגמים בשיניים תוך זמן קצר.
סוגי שיניים תותבות
ניתן לחלק את התותבות הדנטליות: לפי אופן ההתקנה והחומר ממנו הן עשויות. גם נוחות הלבישה וגם עלות המבנה תלויים בפרמטרים אלו. כפי שכבר ציינו, קיימות 2 שיטות התקנה של תותבות:
- תותבות נשלפות.
- תותבות קבועות.
שיניים תותבות נשלפות
אלו הם עיצובי שיניים אשר מולבשים ומוסרים באופן עצמאי. בדרך כלל בבוקר ובערב לניקוי. תותבות כאלה מומלצות כפתרון זמני או במקרה של התוויות נגד להתקנת גשר דנטלי או שתלים. לרוב ייקח 2-3 שבועות להתרגל לתותבות נשלפות. בדרך כלל אותם ההתקנים נשארים על הלסת העליונה ללא בעיה, אך בלסת התחתונה הם בעלי האפשרות לזוז ממיקומם עקב תנועת הלשון.
שיניים תותבות נשלפות יכולות להיות עשויות מפלסטיק, ממתכת-קרמיקה או קרמיקה והן מחוברות לבסיס הלסתות בחומר דמוי מסטיק.
שיטת הרכבה של תותבות נשלפות
- תותבת מלאה – תותבת אשר מונחת על לסת השיניים, מקובעת עם ג'ל לחיך ולחניכיים. על הלסת העליונה, ההידוק אמין יותר בגלל יצירת אפקט ואקום באזור המסתם של החייך.
- תותבת נשלפת הניתנת להסרה חלקית – מותקנת על השיניים במצב אובדן של מספר שיניים והיא מהודקת עם סוגרים.
- תותבת נשלפת הניתנת להסרה מותנית – אלו תותבות שיניים על גבי שתלים מקובע על 2-4 שתלים באמצעות עוגנים.
חומרים לייצור
- פלסטי – נעשה שימוש בחומר אקרילי, פוליקריל. זהו הפתרון הכי זול והכי קל. אבל דבר זה יכול לגרום לאי נוחות ואלרגיות. בנוסף, התותבות לא אסתטיות כל כך ולא עמידות במיוחד.
- ניילון – נעשה שימוש בפולימר רך (ואלפלסט). התותבות בעלות צורה אסתטית, תואמות ביו, לא גורמות לאי נוחות. אך תחת עומס כבד הן עלולות להתעוות.
סוגי תותבות נשלפות
הגיע הזמן לדבר על מגוון העיצובים של שיניים תותבות נשלפות. קיימים כ4 עיצובים:
- תותבת אקריליק קלאסית.
- תותבת ניילון – פולימר.
- תותבת ללא אקריל – חומר מודרני.
- תותבת חלקית ויטליום.
אך חשוב לדעת שבכללי לשיניים תותבות נשלפות יש יתרונות וחסרונות לעומת הליך השתלת שיניים.
יתרונות: העיצוב פשוט וניתן לתחזוקה, מחיר סביר.
חסרונות: תופס מקום רב בפה, מכסה את החיך, מחמיר את הדיקציה והרגישות לטעם, אינו מחזיק היטב בצד התחתון של הלסת ללא קיבוע על שתלים, קיימת אפשרות לתגובה אלרגית.
מתי נתקין תותבות נשלפות
- חוסר של 1 או 2 שיניים – זהו פגם קטן ולכן יש צורך בעיצוב קומפקטי. עדיף להשתמש בתותב מיידי מסוג "פליפר" מכיוון שהוא קומפקטי ובלתי נראה.
- חוסר שיניים טוחנות – שיניים תותבות טוחנות חייבות להיות חזקות על מנת לעמוד בעומסים מוגברים. לכן קיימת חשיבות לנוכחותם.
- פגם בשיניים הנראה בחיוך – במצב זה האסתטיקה חייבת להיות באיכות גבוהה כדי שהתותבת תהיה בלתי נראית. אם חסרות 2-3 שיניים, ניתן להתקין תותבת מסוג פליפר.
- לסת חסרת שיניים לחלוטין – במצב זה, תותבות מסוג ניילון (פולימר) אינן מומלצות, מכיוון שהן מתעוותות, במקרים קיצוניים, ניתן להתקין תותבות אקריליות אשר עדיפות ויותר מותאמות למבנה הלסתות.
בקיצור, באיזה ומתי עדיף לבחור תותבת נשלפת?
עבור לסת חסרת שיניים, תותבת אקריליק היא נחשבת כאידיאלית, כיוון שהיא מחלקת את העומס על הרקמות שבה התותבת מותקנת (חניכיים, חיך). תותבת מסוג ניילון יכולה להתאים, אך היא לרוב מאבדת את צורתה. דבר אשר לא יאפשר לך ללעוס מזון מוצק בבטחה.
עם חוסר שיניים חלקי (אדנטיה חלקית), מומלץ להשתמש בתותבת מסוג פליפר. תותבת נשלפת זו מחלקת באופן שווה את העומס בין החניכיים והשיניים (אם כי לא ניתן לבצע תותבות קבועות).
שיניים תותבות קבועות
ככלל, תותבות קבועות עדיפות על תותבות נשלפות, מכיוון שהן מקובעות היטב על השיניים, אסתטיות יותר ומונעות את ניוון העצם. קיימים מספר סוגי תותבות קבועות:
- כתרים לשיניים.
- תותבת גשר.
- תותבות מלאות על שתלים.
בכתרים לשיניים נעשה שימוש במקרים בהם מדובר בשיניים בודדות ומופרדות. הכתר מקובע על שן או שתל, והוא תואם לחלוטין את התכונות האנטומיות של השן. ניתן להתקין כתרים על יחידה אחת או יותר עם שורש בריא, על הלסת העליונה או הלסת התחתונה. יתרונות: שיקום שן עם אסתטיקה ללא דופי, פיזור אחיד של העומס על השורש, הגנה על היחידה הפגועה מעששת והרס. חסרונות: כתרים מתכת-קרמיים גורמים לחמצון, וכתוצאה מכך החניכיים עלולות להכחיל.
תותבת גשר קבועה ותותבת על שתלים הינה הליך הנקרא השתלת שיניים ואשר תוכלו לקרוב עליו בהרחבה באתר.
מתי נתקין תותבו קבועות?
- שן סדוקה או שבורה – במקרים שבהם ניתן רק להתקין כתר ללא שתל, אזי רופא השיניים ימליץ על אפשרות זו. באזור הלעיסה, בשיניים הטוחנות מומלץ להתקין כתרי זירקוניום דו חמצני, כי באזור זה החוזק חשוב. באזור החיוך בו השיניים גלויות, מומלץ לבחור כתרי חרסינה או זירקוניום רב שכבתי.
- חוסר של שן אחת – במקרה זה ניתן להתקין תותבת גשר, אך דבר זה לא יעצור את ניוון רקמת העצם. לרוב רופא השיניים יעדיף להתקין שתל עם כתר. היתרון בכך ששיניים בריאות נשמרות ועומס הלעיסה מתפזר באופן שווה.
- חוסר מספר שיניים על הלסת – תותבות גשר מבוצעות על אזורים אשר קשים מבחינה פיזיולוגית. תותבת על שתל עדיפה על מנת לשמר את בריאות השיניים, לעצור ניוון ולהאריך את חיי התותב. התותבות מקובעות על השתלים. בלסת התחתונה ניתן להניח 4 שתלי All-on-4 ובעצם הדקה יותר של הלסת העליונה 6 שתלי All-on-6.
ומה התוצאה?
אם האסתטיקה חשובה, עדיף לבחור תותבות קבועות, הן מקבועות היטב ואינן נופלות. אורך חייהן הינו פי 2-3 יותר מתותבות נשלפות, ומעבירות ביעילות את עומס הלעיסה לאורך כל חיי השירות. תותבות נשלפות אנו נבחר לרוב רק במקרים בהם יש משקל גדול של העלות הכלכלית. שכן, הן שיניים תותבות אשר נותנות את הפתרון הזול ביותר ולפעמים הן מספקות את התוצאה הרצויה.
רוצים לדעת עוד פרטים על שיניים תותבות? מעוניינים לקבל הצעת מחיר און ליין? השאירו פרטים באתר או צרו עמנו קשר ישירות בוואטצאפ.