השתלת שיניים בזאלית
השתלת שיניים בזאלית (Basal Implantology) היא טכניקה המאפשרת להתקין שתל ישירות לתוך רקמת העצם. שתל זה נקרא בזאלי מכיוון שהינו ממוקם בעצם הקורטיקלית ובשכבה הבסיסית של הלסת. שיטה זו משמשת אפילו עם ניוון חמור של רקמת העצם ומבטיחה את ההידוק העמיד ביותר.
השתלת שיניים בזאלית מה זה?
השתלת שיניים בזאלית היא פרוטוקול חד-שלבי עבור מטופלים עם חוסר שיניים באופן מלא או חלקי. הטכנולוגיה פותחה בקונספט של העמסה מיידית, שתלים אשר מועמסים במבנה תותב מיד לאחר ההשתלה. היתרונות העיקריים של הטכנולוגיה הם דחיית הגדלת עצם והאפשרות הזעירה פולשנית של התקנת שורשי טיטניום. מהות השיטה היא שמשתמשים בשתלים מחלק אחד, המושתלים בחלק המרכזי של העצם ובשכבות הבסיסיות העמוקות יותר, וזאת תוך עקיפת הסינוסים, המבנים המקסילריים, המבנים המקסימליים והמנדיבולריים החשובים.
הליך השתלת שיניים בזאלית
לרקמת העצם שלוש שכבות: העצם הספוגית המרכזית, החלק העמוק הבסיסי והעצם הקורטיקלית. שורש השן ממוקם בחלק הספוגי של העצם. אם מסירים שן, עבודת הנימים מופרעת והעצם עוברת ניוון. השתלת שיניים בזאלית נקראת לעתים קרובות גם השתלה חד-שלבית או חד-פאזית, אבל עדיין זה לא אותו דבר. השתלה חד-שלבית, או חד-פאזית, יכולה להתבצע בשיטות שונות, כולל השיטה הבזאלית.
שיטת ההשתלה הבזאלית מספקת את השיקום המהיר ביותר האפשרי של עומס הלעיסה על השיניים. במקרה זה, העומס על העצמות מתרחש באופן טבעי, מופץ באופן שווה בכל הלסת וללא גרימת נזק. במקביל, זרימת הדם זורמת באותו אופן כמו בשן בריאה, עקב כך ניוון רקמת העצם מפסיק להתפתח והרקמות מתחילות להתאושש. על מנת שהשתלה בזאלית תתבצע בצורה נכונה, יש צורך לפנות רק לרופאי שיניים מנוסים, בעלי רמת הסמכה גבוהה ובעלי ניסיון בסוג השתלת שיניים זה.
כיצד מתבצעת השתלת השיניים?
השיטה הבסיסית של השתלת שיניים בזאלית היא גרסה של הפרוטוקול החד-שלבי עם העמסה מיידית. הטכניקה כוללת התקנת שתלים בשכבות העמוקות (בזאליות, קורטיקליות) של עצם הלסת. תכונות הטכניקה:
- לצורך השתלה בקטע העמוק, נעשה שימוש בשתלים מקשה אחת (וואן פיס) מיוחדים, שהגוף והאחיזה שלהם יוצרים מבנה אחד.
- שתלים בזאליים מוברגים בזווית לאזור הלעיסה. המיקום הנוטה מגביר את המגע של משטח שורש הטיטניום עם העצם, האינטגרציה של הקשר והחיבור בין השתל לעצם הלסת מהיר יותר, בעוד שהעזר המתכופף מאפשר ליצור קו מתאר נכון מבחינה אנטומית.
- בהתבסס על צילומי רנטגן והדמיות פנורמיות, רופא השיניים בוחר את האזורים מתאימים לשתל לפי צפיפות העצם ונפחה, תוך הימנעות כמה שיותר מניתוח הגדלה.
- שורשים מלאכותיים מושתלים עוקפים את כל המבנים החשובים – הסינוסים המקסילריים, תאי עצב וכלי דם גדולים.
- הפעולה מתבצעת ללא פגיעה במבנה החניכיים – השורש המלאכותי מושתל באמצעות מיקרו ניקור או ללא ניתוח (לתוך שקע השן לאחר עקירה).
- הטכנולוגיה ישימה לשיקום או החלפה של 3 או יותר שיניים חסרות ברצף. לשחזור של שורת שיניים אחת עם חוסר מלא (יש צורך ב-6-10 שתלים). כל השורשים המלאכותיים מותקנים בהליך אחד.
- שימוש במבנה אורטופדי קבוע למשך 2-3 ימים.
ההחלטה על השתלת שן אחת בשיטה הבזאלית מתקבלת על ידי רופא השיניים על סמך מאפיינים קליניים. מיקום השיניים החיות סביב השן החסרה מפריע להתקנת השתל בשכבות הבסיסיות "בזווית" שבה מותקן השתל. ייתכן שיידרשו פרוצדורות כירורגיות נוספות (שיקום חניכיים במקרה של שקיעה חמורה עקב ניוון). אם מתקבלת החלטה לביצוע שחזור של שן בודדת, הכתר המותקן על השתל מוסר לפני התקנת שתל עם מבנה קבוע. פעולה זו ממזערת את העומס המכני על השן המלאכותית, מונע סיבוכים אפשריים – חוסר ייצוב ראשוני, עקירה ודחייה של השתל.
סוגי שתלים בזאליים
לרוב, אחד משלושה סוגי שתלים משמש להשתלה בזאלית:
- שתל דיסק – מצופה לרוחב, בעלי שני גדלים, עם חיבור מבפנים ומבחוץ. שתל זה מקובע אל תוך הלסת.
- שתל חובק – יכול לשמש להשתלה בחלקים הצדדיים של הלסתות. השתל חובק את עצם הלסת תוך קיבועו על ידי שתלים קטנים מאוד תומכים.
- שתל זיגומה – שתל אשר מקובע על עצם הלחי ולא עצם הלסת.
אם נדבר על העיצוב של שתלים בזאליים, נוכל להבחין בין הסוגים הבאים:
- דחיסה – לשתלים אלו חוט דחיסה ועיצוב מקשה אחת, משמשים להשתלה בו זמנית בשתי הלסתות.
- צורת שורש – שתל מתקפל, הכולל גם אבוטמנט (עמוד מחבר קטן), שתל זה משמש להשתלה בשני שלבים עם כל כמות של רקמת עצם.
חשוב לדעת! שתל בזאלי הוא שתל המחובר ברגים מחלק אחד שניתן להציב מיד לאחר עקירת שן.
מתי מומלץ לבצע השתלת שיניים בזאלית?
שימוש בשיטת השתלת שיניים בזאלית לשיקום שיניים מומלץ במקרים בהם אי אפשר להקים רקמת עצם מספקת עקב מחלות ומאפיינים מסויימים. לכן, השתלה בזאלית מתבצעת באדנטיה מלאה (חוסר שיניים מוחלט), קיום אלרגיה למבנים אקריליים, הרס של שיני תמיכה, עליהן מותקנים כתרים. כמו כן, בין האינדיקציות להשתלה בזאלית ניתן לציין דלקת חניכיים בשלב בו השיניים מתחילות להתרופף או צורך בשיקום דחוף של מערכת השיניים. לרוב מומלץ לבצע השתלת שיניים בזאלית במקרים כגון:
- אדנטיה של הלסת אחת או שתיהן (חוסר שיניים חלקי או מלא).
- שיניים ושורשים שאינם ברי קיימא ולא ניתן לשחזר או לטפל ולכן יש להסירם.
- ניוון עצם בדרגות שונות.
- מחלות המלוות באובדן שיניים, נסיגה של קו מתאר החניכיים וחשיפת השורשים.
- כאשר התקופה של שיניים חסרות היא יותר משנתיים.
- דלקת של הפריודונטיום (הרקמות מסביב לשן) או מבני העצם.
- אי סבילות לתותבת הניתנת להסרה (התפתחות אלרגיה לכתרים זמניים)
- חוסר אפשרות או חוסר כדאיות של הליך השתלת עצם.
- גיל מבוגר.
- לבישה ממושכת של תותבות נשלפות (גשר תותבות), מה שהוביל לירידה ברקמת העצם.
התוויות נגד
לטכניקה זו של השתלת שיניים בזאלית יש מספר התוויות נגד. לא ניתן לבצע השתלה בסיסית זו במקרה של מחלות של מערכת הדם, הפרעות במערכת העצבים המרכזית, מחלות אונקולוגיות והמטופל העובר טיפול בביופוספטים (תרופות למניעת איבוד רקמת עצם).
כמו כן, רופא השיניים עשוי לא להמליץ על שיטה זו באם חלל הפה לא מתאים או בעל מאפיינים להתפרצות דלקות, באם המטופל עוסק בספורט אשר מכיל פציעות בלסת (כגון מתאגרף), באם המטופל צורך כמויות אלכוהול גדולות באופן יומיומי. סיבות נוספות לאי ביצוע השתלת שיניים בזאלית הן: נוכחות של גידולים בחלל הפה (ציסטה בחלל הפה), החמרת דלקת פרקים, יתר לחץ דם, הפרעות במערכת העצבים המרכזית, זיהומים ויראליים חריפים בדרכי הנשימה והחמרות של מחלות כרוניות שונות.
יתרונות השתלת שיניים בזאלית
השתלת שיניים בזאלית היא אחת השיטות היעילות והחסכוניות ביותר לשיקום שיניים. הליך זה כמעט לא פוגע בחניכיים, מאפשר לשחזר במהירות את כל הפונקציות של השיניים עם סיכון מינימלי לסיבוכים. בין היתרונות של שיטה זו הן:
- ניתן לבצע שחזור של כל השיניים בפה.
- השתלים הבזאליים מקבועים היטב ומאפשרים חופש פעולה כמו שן טבעית רגילה.
- יעילה במקרים של חוסר או דילול חמור של רקמת העצם (אטרופיה).
- הליך התקנת התותבות וקליטתן בפה מהיר מאוד.
- סיכון מינימלי לדחיית השתל.
- השיניים הבריאות מסביב אינן נפגעות.
- העלות של שתלים כאלה היא משתלמת מאוד.
- השתלים אינם דורשים טיפול מורכב.
- ניתן לבצע השתלת שיניים בזאלית בכל גיל.
בניגוד להשתלת שיניים קלאסית, הדורשת החלמה של מספר חודשים, תפקוד הלעיסה בשיטה של השתלת שיניים בזאלית משוחזר מהר הרבה יותר (לרוב בטווח של שבוע עד שבועיים). הליך זה דורש התערבות כירורגית אחת בלבד. עלות השתלים פחותה בערך פי שניים מאלו המשמשים בהשתלה קלאסית. בהשתלת שיניים בזאלית אין צורך בבניית רקמת עצם וניתן להשתיל את השתל מיד לאחר עקירת השיניים.
כמובן שההליך אינו חף מחסרונות. תהליך ההשתלה הבזאלית דורש דיוק ומיומנות גבוהים של רופא השיניים (יש לשים דגש שמומחה כירורגי פה ולסת מבצע את ההשתלה). התקנה לא נכונה עלולה לפגוע לא רק בחניכיים, אלא גם ברקמת העצם. בנוסף, במידה והשתל נדחה, יידרש ניתוח הרמת סינוס לפני השתלה חדשה.
מה השלבים לפני השתלת שיניים?
כמו לכל סוג אחר של השתלה, לפני הליך של השתלת שיניים בזאלית קיים שלב הכנה. האבחון עשוי להימשך מספר ימים. במהלך תקופה זו, על רופא השיניים להעריך את מצב חלל הפה, להעריך את מסת רקמת העצם, לבצע צילום רנטגן וטומוגרפיה ממוחשבת.
אם אין כל מכשול לביצוע השתלת שיניים באזלית, אזי, רופא השיניים יבחר את השתל המתאים ויתקין אותו בהרדמה מקומית. ברגע שההרדמה מתחילה להשפיע, הרופא מבצע דקירה ומתקין את השתל. הכתר (השן התותבת) מוצב בדרך כלל תוך יומיים-שלושה.
לסיכום..
השתלת שיניים בזאלית הינה שיטה אשר מומלצת למטופלים אשר סובלים ממחסור שיניים חמור יחד עם מחסור חמור ברקמת עצם. מטופלים אלו לאחר ביצוע ההשתלה יכולים לצאת מהקליניקה עם סט שיניים כבר באותו היום. החשיבות בשיטה זו מעבר למבנה הייחודי של השתל הינו רמת המיומנות של רופא השיניים (דגש על כירורג פה ולסת מומחה). שכן, שיטה זו הינה מורכבת ודורשת ניסיון ורמת מיומנות גבוהה.
אנחנו במדיקל C מציעים לכם ביצוע השתלת שיניים בזאלית ברומניה על ידי רופאים ישראלים דוברי עברית ואשר בעלי ניסיון עשיר ומומחיות גבוהה (דבר אשר יש לו משמעות גבוהה כשאר אנו מעוניינים לבצע השתלת שיניים בחו"ל כגון, השתלת שיניים בטורקיה, כאשר שם הרופאים אינם דוברי עברית). כלל רופאי השיניים אשר מטעמנו הינם מומחי כירורגיית פה ולסת. בנוסף, אנו מזמינים אתכם לבדוק איתנו את המחיר להשתלת שיניים באזלית אשר ברומניה יכול להגיע עד ל50% פחות מהמחיר בישראל.
רוצים לדעת עוד? מעוניינים לקבל הצעת מחיר בוואטצאפ? השאירו פרטים או צרו עימנו קשר ישירות בוואטצאפ.