אקנה

דף הבית » אקנה

מה זה אקנה?

אקנה (נקרא גם, פצעוני בגרות / פצעי בגרות, נקודות שחורות, נקודות אדומות, נקודות לבנות ומחלת אקנה),זוהי מחלה כרונית המתחילה בחסימת צינורות החלב על רקע סבוריאה (תהליך של דלקת) שמנונית ומאופיין בעיקר לגיל ההתבגרות. ישנה חשיבות רבה לתשומת לב במיוחד לילדים בגילאי 10-17, כאשר הופעת נקודות שחורות, אדומות ולבנות, מעין "פצעונים" קטנים אשר מופיעים על הפנים באזור האף, הלחיים, הסנטר. אנשים רבים נוטים לחשוב שזו תופעה הקשורה לגיל ואשר היא תחלוף מעצמה. נהפוך הוא, קיפאון של בלוטות החלב בצינורות הניקוז, הוא סביבה נוחה להתפתחות זיהום. אם הטיפולים אינם נעשים בזמן ולא נוקטים בטיפול הולם, אזי מתרחש תהליך דלקתי ומתפתח אקנה כרוני. בעשורים האחרונים לאקנה יש נטייה ל"הזדקנות "והיא מתבטאת בכל גיל – "אקנה מאוחר". המחלה מחמירה בשימוש מופרז בתכשירי קוסמטיקה למיניהן כגון: אבקות (פודרות), סומק, קרמים, ושימוש מופרז בתרופות. בטיפול שגוי ומאוחר מתפתחים אלמנטים אשר הם בלתי הפיכים כגון: צלקות קלואידיות, היפרטרופיות ונורמו-אטרופיות וכתמי עור עמוקים עם היפו-פיגמנטציה.

מה הם הגורמים לאקנה?

הגורמים הם: לחץ (75%), הריון (35%), תסמונת קדם וסתית (70%), נגעים בעור (53%), תרופות ואמצעי מניעה (29%), מוצרי קוסמטיקה (21%), מערכת העיכול. דרכי המעי (3%) ואחרות (3%

אקנה לפני ואחרי

אקנה לפני ואחרי
אקנה
טיפול באקנה

כיצד מתפתח אקנה?

בלוטות החלב בעור גדלות עם הפרשת חלב מוגברת, המתבטאת כמעין ברק שומני ונקבוביות מוגדלות. השכבה העליונה של העור מתעבה, וחוסמת את צינורות בלוטת החלב. כתוצאה מכך נוצרים נקודות שחורות ופצעונים אדומים. תגובה דלקתית מתרחשת, ומופיעים אלמנטים מוגלתיים שונים.

קילוף, גרוד, שפשוף, טיפול בתרופות עממיות וניסיונות להסתיר את התופעה בעזרת מוצרי קוסמטיקה שונים מובילים להתפשטות הפצעים על פני כל שטח העור.

התפתחות האקנה נגרמת על ידי עלייה בחומציות ה- pH של העור, מה שמוביל לכך שבלוטות החלב מפרישות יותר חומר שומני הנקרא חלב (Sebum). אותו החלב מביא לידי סתימת הבלוטות. דבר אשר מעודד צמיחת חיידקים ולעלייה חדה בצמיחה ורבייה של נציגי מיקרופלורה ספרופיטית ואופורטוניסטית (Propionium Acnes, Staphylococcus epidermidis, S. aureus, Pityrosporum ovale וכו '). יתר על כן, שכיחותם של אותם החיידקים נמצאים אצל מעל 40% מאלה אשר יחוו אקנה בחייהם, וזהו אחד הגורמים לכך שאקנה היא מחלה עקשנית אשר הטיפול בה ארוך ואיטי.

שלבי התפתחות באקנה

שלב ראשון: פריחות אקנה לא דלקתיות ראשוניות מתבטאות ב – קומדונים סגורים, קומדונים פתוחים, מיקרו-קומונים או מליום.

שלב שני: פריחות אקנה דלקתיות משניות מתבטאות ב – פצעונים ופסטולות.

שלב שלישי: פוסט דלקתי מתבטא ב – הימצאות סימנים, נגעי עור וצלקות כגון, צלקות אטרופיות, ציסטות, צלקות קלואידיות, היפופיגמנטציה, היפרפיגמנטציה וכתמים אריתמטיים.

מה משפיע על אקנה | פצעי בגרות?

אקנה קשורה לעיתים קרובות לפתולוגיה של איברים פנימיים. בעיות בקיבה ובמעיים. כמו גם עצירות, מובילות להחמרת המחלה ולהופעת אלמנטים חדשים של אקנה בפנים. אקנה בפנים באזור האף, הסנטר והלחיים עשויה להיות קשורה לתפקוד לקוי של בלוטות המין באשכים ובשחלות (שכיח יותר בקרב נשים). ישנם מחקרים אשר מצביעים גם על כך שהמחלה מחמירה על ידי אכילת אוכל חריף ומתובל ועל ידי צריכת משקאות אלכוהוליים.

עם מחסור בהורמוני מין נשיים של אסטרוגן בגוף אצל נשים ועם עודף של הורמוני מין גברים, אקנה צפוי להופיע בגב, בחזה ובפנים. אקנה מתרחש גם בשימוש ממושך בתכשירים המכילים יוד, ברום, סטרואידים, תרכובות כלור וכו'. המונח "אקנה" בקרב מומחים התרחב מעבר רק ל"פצעונים". לפי גישתם הופעת האקנה אינה רק הופעת פריחות על העור, אלא גם שינוי במצב האורגניזם כולו. דווח על אקנה בקרב ספורטאים ומפתחי גוף הנוטלים תרופות אנבוליות.

ישנן 4 דרגות חומרה של אקנה

  1. אזור אחד או שניים בפנים מושפעים. ישנם קומדונים פתוחים וסגורים עם דומיננטיות משמעותית של קומדונים פתוחים. ישנם פפולות ופוסטולות שטחיות ובודדות.
  2. מספר אזורים בפנים ובגוף מושפעים. מספר גדול של קומדונים פתוחים וסגורים. פפולות בודדות ופוסטולות.
  3. ריבוי קומדונים פתוחים וסגורים ובעקבות כך הופעת מספר רב של פסטולות עמוקות ופפולות. מתפתחת תגובה דלקתית בולטת. המצאות תופעות לאחר אקנה כגון, צלקות, כתמים עומדים, היפרפיגמנטציה.
  4. הופעת "פצעונים" גדולים (בקוטר של יותר מ -5 מ"מ), או חיבור של כמה "פצעונים" גדולים הממוקמים בקרבת מקום. בנוסף מופיעות ציסטות גדולות אשר נעלמות תוך היווצרות של צלקות אטרופיות גסות.

סוגי אקנה

אקנה וולגריס (Acne vulgaris, אקנה נעורים, פצעי בגרות) – זוהי מחלה כרונית של בלוטות החלב וזקיקי השיער, היא מתפתחת על רקע תפקוד יתר של בלוטות החלב בהשפעת הורמונים. מתרחשת בעיקר אצל 85% מהאנשים בגילאי 12 עד 25 וב- 11% מהאנשים מעל גיל 25. ארבעה גורמים הקשורים זה לזה ממלאים תפקיד בהופעת האקנה: היפרקרטוזיס זקיקי; תפקוד יתר של בלוטות החלב; דלקת ותגובה חיסונית. אופי ונפח ההפרשה של בלוטות החלב מושפעים מהורמוני המין – אנדרוגנים (אשר מתפתחים בעיקר בגיל ההתבגרות).

אקנה קומודוניקה (Acne comedonica) – אלו הם האלמנטים הראשוניים שאינם דלקתיים הנוצרים כתוצאה מחסימה של פתחי זקיקי השיער. הם מחולקים למיקרו-קומדונים, קומדונים פתוחים וסגורים. בשלב הראשוני של התפתחות האקנה, הופך המיקרוקומדון לקומדון סגור. סגור הוא קומודון שאין לו שום תקשורת חופשית עם פני העור. ואז, עם עלייה הדרגתית בנפח החלב (Sebum), חלק מהקומדונים הסגורים מתפתחים לכדי קומדונים פתוחים.

מיקרוקומדונים – הם הצטברות מיקרוסקופית ראשונית של הפרשת בלוטת החלב, שנוצרת כתוצאה מחסימה חלקית של היציאה מזקיק השיער על ידי קורנוציטים (תאי עור היוצרים את פניו). מיקרו-קומדונים כמעט בלתי נראים על פני העור.

קומדונים סגורים – הצטברות הפרשת החלב ולחץ שלה על משפך הזקיק הנסתם מוביל להיווצרות חלל בקוטר של 0.1 עד 3 מ"מ בחלק התחתון של משפך זקיק השיער ולהופעת סימנים קליניים של המחלה בצורה של קומדונים סגורים. מאפיין אופייני של קומדונים סגורים הוא היווצרות גושים מתחת לפני העור. לקומדונים סגורים אין תקשורת חופשית עם פני העור, תהליכים דלקתיים אינם באים לידי ביטוי, עם זאת, נוצרים תנאים אשר מעודדים התפתחות חיידקים, לכן, התרבות קומדונים סגורים מכונה "פצצת זמן". אם יש שכבה דקה של עור מעל הקומדון, דבר זה נקרא קומדון סגור או נקודה לבנה.

קומדונים פתוחים – עקב הצטברות מתמדת של הפרשת בלוטת החלב והקורנאוציטים (אלו הם "תאי הבת" שנוצרו בשכבה הספינלית בעור ואשר נעים כלפי מעלה בשכבות העור תוך כדי יצירת חלבוני עור – קרטינים, ושומנים – ליפידים. בשלב זה התאים נקראים קרטינוציטים) בזקיקי השיער אשר יוצרת ניוון של בלוטת החלב והתפשטות ההפרשות של זקיק השיער. עקב כך, נוצר קומדון פתוח (נקרא גם נקודה שחורה).

אקנה פפולוזה (Acne popular) – אלו הם פצעונים הנוצרים כתוצאה של התפתחות דלקות בדרגות חומרה שונות סביב קומדונים פתוחים או סגורים. עם צורה קלה של המחלה, אקנה פפולוזה ניתן לטיפול ללא היווצרות צלקות. עם

החמרה משמעותית של התגובה הדלקתית, אשר מלווה בפגיעה במבני הדרמיס, הצטלקות אפשרית במקומות בהם ישנם פצעונים דלקתיים.

אקנה פוסטולוזה (Acne pustular) – אלו הם פצעונים (פסטולות) דלקתיים משניים. אשר בעלי צורה של גושים ורודים בקוטר של 2-5 מ"מ, אשר נוצרו באתר של הקומדון. עם התפתחות נוספת נוצר קודקוד בצורת חרוט בפצעון. ואז התוכן המוגלתי מתכווץ לכדי קרום שאר ניתן לפתיחה על ידי לחץ חיצוני על פני העור (בשפה הרווחת – "פיצוץ חצ'קון). לאחר רגיעה והיחלשות המחלה, נוצרים כתמי פיגמנט או צלקות קטנות במקום בו נכחו אותן הפוסטולות.

אקנה אינדוקטיבי (Acne indurata) – זהו הוא סוג חמור יותר של אקנה פפולוזה ואקנה פוסטולוזה. אקנה זה שונה מהם בכך שמוקד הדלקת עמוק למדי (הסתננות עמוקה בעור), ומופיעות צ'יסטות קשות. במקרה זה, התהליך הדלקתי משפיע גם על הרקמות שמסביב, בעיקר בשל ריבוי הפריחות. ציסטות אלה נסוגות לרוב תוך כדי השארת צלקות אטרופיות או תוך השארת סימני פיגמנטציה על גבי העור.

אקנה ציסטית (Acne cystic) – עם התפתחות נוספת בחומרת הפצעונים, נוצרים חללים ציסטיים, מלאים במוגלה, אשר יכולים להתמזג זה עם זה ויוצרים אזורים נרחבים על גבי העור המלאים בציסטות מוגלתיות. בספרות המקצועית, אקנה זה נקרא גם אקנה אינדורטיבי ופלגמוני.

אקנה קונגלובטה (Acne Conglobata) – זהו סימפטום למהלך חמור למדי של אקנה. אקנה זה מאופיין במראה הדרגתי של צ'יסטות נודולרייות נרחבות אשר ממוקמות עמוק בעור. הנגעים יכולים להיות ממוקמים לא רק באזורים שכיחים של אקנה, אלא גם להופיע על גבי עור הגב, הבטן, הגפיים, למעט כפות הידיים והרגליים. נגעים אלו משאירים סימנים כגון, צלקות נורמו-אטרופיות, היפרטרופיות וקלואידיות. הביטויים של מחלה זו, ככלל, אינם פוחתים לאחר גיל ההתבגרות, והם יכולים לחזור על עצמם עד גיל 40, ולעתים (במקרים קשים מאוד) לאורך כל החיים.

אקנה פולמיננס ((Acne fulminance – זהו סוג נדיר וחמור של אקנה. המחלה מתרחשת לעיתים קרובות יותר בקרב גברים צעירים בגילאי 13-18, הסובלים מאקנה פפולוזה ומאקנה פוסטולוזה קל, לעתים רחוקות יותר – אלה הסובלים גם מאקנה ציסטית. מחלה זו מאופיינת על ידי הופעה פתאומית של נגעים נקרוטיים כיביים ותסמינים כלליים של אקנה (פצעונים, ציסטות וכדומה). חלק מחברי רפואת העור רואים באקנה פולמיננס וריאציה כיבית חריפה של אקנה קונגלובטה.

הידרדניטיס סופורטיבה ((Acne inversa – מחלה זו קשורה לפגיעה משנית בבלוטות הזיעה, שכמו בלוטות החלב קשורות בזקיקי השיער. בתחילה, מתקיימת חסימה וקרע של דופן זקיק השערה ונוצר חלחול דלקתי סביב שרידי הזקיק. מחלה זו מתפתחת לאחר גיל ההתבגרות ולעיתים קשורה לביטויי אקנה קשה. גורמים מעוררים יכולים להיות חיכוך או גרד במקומות שונים (בתי שחי, טבור, פטמות וכדומה).

אקנה מכני (Acne Mechanica) – סוג של אקנה זה מופיע אצל אנשים בעלי נטייה למחלה ובעלי עור רגיש. אקנה זו מאופיינת בהופעת פצעונים אדמדמים. והיא מתקשרת לגורמי לחץ וחיכוך על העור. אשר גורמים לחסימה מכנית של פתחי הזקיקים. דוגמה לכך היא לחץ ממושך של כיסוי ראש, קסדת ספורט, גבס, מצעי מיטה בחולים משותקים (במיוחד עם הזעה מוגברת).

אקנה רוזציאה (Acne rosacea) – מאופיינת בעיקר בהיעדר קומדונים, המיקום הבלעדי בו היא תופיע הוא על הפנים, ובדרך כלל בגיל מבוגר (מעל 30). המחלה מתפתחת על רקע התרחבות של כלי הדם, והיא מושפעת מגורמים סביבתיים וגנטיקה.

אקנה מיורקה (Acne aestivalis) – מחלה זאת מתבטאת בתקופה של קרינה מוגברת של קרניים אולטרה סגולות (קרינת השמש) בדרך כלל מופיעה בעונות אביב וקיץ. היא באה לידי ביטוי באלמנטים של פריחה הומוגנית בצורת גושים ורודים קטנים (בדרך כלל ללא קומדונים ופוסטולות) אשר ממוקמים רק באזורי העור החשופים לשמש (פנים, כתפיים עליונות וגב).

פוסט אקנה (Post acne) – אלו הם השינויים מתמשכים בעור לאחר העלמות האקנה. הם באים לידי ביטוי בנקבוביות מוגדלות, נימים מורחבים, פיגמנטציה לא אחידה, כתמים סטטים, צלקות אטרופיות, קלואידיות והיפרטרופיות. וזאת בעקבות תהליכים הרסניים בעור אשר האקנה גרמה. את ההשלכות של פוסט אקנה ניתן לטפל רק בשיטות מיוחדות.

טיפול אקנה בלייזר

טיפול לייזר באקנה – אקנה היא מחלת עור המאופיינת בחסימה ודלקת בזקיקי השיער, מה שמוביל להופעת אקנה והופעת קומדונים, פצעונים, פסטולות וציסטות על גבי העור. יכולות להיות סיבות רבות להופעת אקנה: שינויים הורמונליים, תרופות, אורח חיים, שימוש במוצרי קוסמטיקה מסוימים, לחץ, ירידה בחסינות, נטייה תורשתית, אלרגיות, מחלות במערכת העיכול וכו'.

אקנה נפוצה ביותר בקרב מתבגרים; עד 80% מהצעירים סובלים מהביטויים של אקנה במידה זו או אחרת. אך עבור אנשים מסוימים בעיה זו יכולה להתבטא גם לאחר 20 שנה ואף יותר.

טיפול באקנה בלייזר מאפשר הליכים יעילים של חידוש העור על מנת להפוך סימני אקנה לכמעט בלתי נראים. טיפול בלייזר מביא לתוצאה נפלאה במאבק נגד אקנה ובסימניה. בעזרת הלייזר ניתן לחסל יותר מ -90% מביטויים דלקתיים של אקנה ולהשיג אפקט טיפולי וקוסמטי בולט לעין.

טיפול אקנה בלייזר, כיצד זה עובד?

ראשית ניתן לבצע טיפול אקנה בליזיר במגוון רחב של אזורים, טיפול באקנה בגב, טיפול באקנה בפנים, ואפילו גם טיפול אקנה בישבן.

בעזרת הלייזר ניתן לא רק לטפל בצורות אקטיביות של אקנה, אלא גם לבצע פעולות מניעה שמטרתן לחדש ולהבריא את העור, כמו גם לטפל בסיבוכים, אשר, ככלל, מופיעים בצורה של צלקות לאחר אקנה.

במהלך הטיפול משתמשים בקרן לייזר בעלת פעימות קצרות טווח אשר פועלת על נגעי האקנה, מעקרת את העור והורגת את החיידקים הגורמים לדלקת, ובכך הטיפול מכוון ישירות למקור המחלה, ולא לתסמינים חיצוניים.

לאחר טיפול אקנה בלייזר, ביטויים דלקתיים נעלמים בהדרגה, ואיתם הפצעונים, הקומודונים והאדמומיות בעור. טיפול באקנה בלייזר מאפשר להחזיר באופן מיטבי תהליכים מטבוליים בעור, להפעיל את הסינתזה של סיבי קולגן חדשים, לקלף תאים מתים ישנים. ובכך לקבל עור נקי מאקנה אשר נראה חלק ומושך.

לקבלת פרטים והצעת מחיר טלפונית - שירות מהיר

לנוחיותכם ניתן גם לפנות ישירות ובמהירות לוואטסאפ שלנו 24/7

מדיקל סי

מדיקל סי - קובעים תוצאות שיא - להתרשמות כנסו

"The Top Of Laser Treatment"

טיפול ביבלות

גילוי נאות, המידע המופיע באתר www.medical-c.co.il לרבות בכל פורום בו נועד להתייחסות כללית בלבד, ואינו לראות בו בכל צורה ועניין, בין במישרין ובין בעקיפין, כייעוץ מכל סוג לרבות אך לא רק אין לראות בו יעוץ רפואי ו/או ייעוץ מקצועי, בנוסף אין לראות במידע חוות דעת רפואית ו/או כל חוות דעת אחרת. מובהר בזאת, כי אין המדובר בתחליף של בדיקות או מומחים וכי אין האמור באתר מהווה תחליף למומחה ו/או רופא ו/או כל ייעוץ רפואי אחר. האתר www.medical-c.co.il הינו פלטפורמה שיווקית המפרסם טיפולים אסתטיים. כלל המרפאות \ קליניקות המופנות ע"י האתר מחובתן ובאחריותן לקבלת כל האישורים הרפואיים לפעילותם ע"פ חוק.

השאירו מספר טלפון ואחד מצוות המומחים יחזור אליכם בהקדם

דילוג לתוכן