אקנה הורמונלי
אקנה משלבת קבוצה גדולה למדי של מוקדי דלקת של נגעי עור שונים. מיליום, ציסטות, פצעונים, קומדונים ועוד. דלקת בשכבת העור היא לרוב תוצאה של כשל הורמונלי בגוף. כיצד להעלים אקנה הורמונלי והאם ניתן לעשות זאת, אנו נרחיב במאמר זה.
דלקות ופריחות כואבות ולא אסתטיות על העור גורמות להרבה אי נוחות וסבל לאנשים רבים ובעיקר לנשים. מה שנקרא פצעונים או אקנה הם בליטות בולטות עם תוכן מוגלתי, שמנוני או מימי, אשר ממוקמות לרוב על הפנים, לעתים רחוקות יותר על הצוואר, החזה, הגב ואפילו הזרועות. הסיבה הביולוגית להופעת מוקדים דלקתיים הינה חסימה של בלוטות החלב וזקיקי השיער כתוצאה מלכלוך, שומן ומיקרואורגניזמים.
הגורמים לאקנה הורמונלי
בלוטה אקסוקרינית, כלומר בלוטות החלב הן חלק מהמערכת האנדוקרינית ומנגנון הגנה של הגוף על שכבת העור. הבלוטות מייצרות חלב, המהווה מחסום בפני מיקרואורגניזמים פתוגניים. תפקידן השני של הבלוטות האקסוקריניות הוא לשמור על מאזן המים של העור, הלחות והזנה שלו עם נוגדי חמצון, שומנים ופרומונים. אצל גברים, לרוב אקנה מופיעה עם עליית רמות הטסטוסטרון. אצל נשים הורמוני המין הסטרואידים אחראים לוויסות ויצירת השומן בבלוטות. הורמוני המין הזכריים (אנדרוגנים) מיוצרים גם בגוף האישה, וממלאים תפקיד מיוחד משלהם. לכמות מסוימת של אנדרוגנים יש השפעה חיובית על התפתחות וייצוב תהליכים שונים בגוף האישה. אבל עודף שלהם – היפראנדרוגניזם גורם למצבים פתולוגיים, כגון:
- מחזור חודשי לא סדיר.
- אי פוריות.
- שעור יתר.
- השמנה.
- קשקשים וסבוריאה.
בכללי, הופעת אקנה קשורה להפרשת יתר של חלב בקולטני אנדרוגן, המתרחשת עקב ירידה ברמות האסטרוגן ועלייה בייצור הטסטוסטרון. כתוצאה מעלייה בכמות ההורמונים הזכריים, התאים בעור מתחלקים בצורה אינטנסיבית, ומתפתחת היפרקרטוזיס פוליקולרית (מחלה כרונית של חסימת בלוטות החלב). עודף קרטין וחלב סותמים את נקבוביות שכבת העור ומתפרקים בפעולת חיידקים. ליפידים – מולקולות הממיסות שומן מיוצרות בכמויות נמוכות, והעור הופך יבש ומודלק.
מנגנון התפתחות אקנה הורמונלי
ההורמונים שלנו הם אחד הגורמים העיקריים לאקנה אצל מבוגרים ובני נוער כאחד. באופן כללי, ישנן סיבות רבות ושונות הקשורות לאקנה, אך לרוב מדובר בהפרעה הורמונלית. ההורמונים אחראים להתפתחות בלוטות החלב, וכשהן מבשילות, במהלך ההתבגרות, אנו מקבלים את "מתנת" האקנה. תהליך ההתפתחות של אקנה הורמונלי, הינו מכיוון שבמהלך ההתבגרות של גופנו הגוף מייצר עודף של הורמונים זכריים (אנדרוגנים) הממריצים את ייצור החלב בבלוטות החלב, וייצור עודף של אותו החלב (דבר אשר גם מכונה סבוריאה) הוא אחד התסמינים שעלולים להוביל לאקנה.
יש לציין, ההורמונים בגופנו משפיעים באופן שונה על בנים ובנות, אם כי רמות הטסטוסטרון (הורמון המין הגברי) עולות במהלך ההתבגרות אצל גברים ונשים כאחד. אצל גברים דבר זה מוביל לצמיחת הפין והאשכים. אצל נשים, דבר זה מגביר את חוזק השרירים והעצמות. אותן עליות של רמות הטסטוסטרון גורמות גם לאקנה, וזו הסיבה שמחלה זו שכיחה כל כך בגיל ההתבגרות. עד 70% מהצעירים מתמודדים עם עור בעייתי הנוטה לאקנה במהלך ההתבגרות. ברוב המקרים, אקנה משתפר משמעותית לאחר גיל ההתבגרות. אך יחד עם זאת, עד 40% מכלל המבוגרים (בני 25+) סובלים מאקנה לפחות מדי פעם. באופן מפתיע, 75-85% מהן הן נשים.
כאן מתחילים ההבדלים. בעוד שאצל גברים ההורמונים מתייצבים עם השנים, אצל נשים הם ממשיכים להשתנות. במיוחד, בין הגילאים 20 ל-40, ולאחר מכן שוב במהלך גיל המעבר, נשים נוטות במיוחד לאקנה הורמונלי. וישנם שלושה גורמים אשר אחראים על כך:
- מחזור חודשי.
- הריון.
- הפסקת וסת.
על פי מחקר דרמטולוגי, למעלה מ-60% מכלל הנשים עם אקנה חוות החמרה קדם וסתית קבועה של הסימפטומים שלהן. הסיבה לכך היא שהמחזור החודשי הנשי גורם לרמות ההורמונים לעלות ולרדת, והעור מושפע באופן תדיר בתקופות שונות של החודש. לכן גם, לדוגמא, אקנה בישבן הרבה יותר שכיח אצל נשים מאשר גברים.
אילו הורמונים גורמים לאקנה
אקנה עשוי להיות קשור עם הפרה של הכמות או האיזון בין הורמונים כגון:
- אסטרדיול.
- פרולקטין.
- גורם גדילה דמוי אינסולין.
- הורמון מגרה זקיק.
- גלוקוקורטיקוסטרואידים.
- אִינסוּלִין.
- טסטוסטרון.
- דיהידרוטסטוסטרון.
רוב ההורמונים הללו מיוצרים בבלוטות יותרת הכליה ובבלוטות המין של בני אדם.
מדוע מתרחשת הפרעה הורמונלית?
ישנם תנאים מוקדמים רבים להפרה של המערכת ההורמונלית בגופנו, אנו נביא חלק מהגורמים לנגעים בעור:
- נטייה גנטית.
- מחלה מטבולית.
- מחלות גינקולוגיות.
- גיל ההתבגרות.
- סטרס (לחץ).
אקנה בגיל ההתבגרות
הגורם לאקנה בגיל ההתבגרות הוא עלייה ברמות הטסטוסטרון. הורמון זה, לאחר ש"התקרב" לקולטני העור, הופך למטבוליט (חומר של חילוף החומרים) הפעיל יותר שלו – דיהידרוטסטוסטרון, שגם הוא מתקבל בכמויות גדולות. ריכוז מוגבר של דיהידרוטסטוסטרון מגרה את התאים של בלוטות החלב להתחלק חזק יותר. יותר תאים מייצרים יותר חלב – במצב זה העור הופך שומני, ובנוסף, הוצאת החלב אל פני העור מופרעת, שכן במקביל משתנה תהליך חלוקת התאים של צינור ההפרשה של זקיק השערה, דרכו חודר החלב אל פני העור. נוצרים מה שנקרא קומדונים (או, כפי שהם נקראים גם, נקודות שחורות).
סבום (הנוזל השומני המופרש מבלוטות החלב) הוא ה"מזון" העיקרי לחיידקי אקנה החיים על עורנו. עם ייצור מוגבר של חלב נוצרים תנאים נוחים להתרבותם, וירידה בריכוז החמצן בזקיק השערה, מתפתחת כאשר מופרעת סילוק החלב מפני העור, דבר אשר גם מעורר רבייה של חיידקים אלו.
במהלך חייו של חיידק רקנה , נוצרים גורמים המעוררים דלקת. לכן, עם התקדמות המחלה, מתחילים להופיע על העור אלמנטים מודלקים (בצבע אדום, לעתים קרובות עם ראש מוגלתי – חצ'קונים).
סיכוי לפתח אקנה הורמונלי אצל בני נוער עולה באם הוריהם סבלו ממחלה דומה, או שיש להם רמה מוגברת של טסטוסטרון.
מה ניתן לעשות נגד אקנה הורמונלי?
כדי למנוע הצטברות של חלב שעלול לתרום לאקנה בפנים, בני נוער צריכים לשטוף את הפנים שלהם פעם או פעמיים ביום עם סבון עדין ומים חמים. אין צורך לשפשף את הפנים עם מפיות, ספוג או כל חומר קרצוף קשיח. שכן, אקנה לא ניתן לנקות, ואפקט אגרסיבי כזה יכול רק להחמיר אותם ולגרות את העור ואת הנקבוביות.
אתה יכול לנסות לנקות את הפנים שלך באמצעים עדינים ורכים. אם אנחנו מדברים על בנות שמשתמשות בקוסמטיקה או בקרם הגנה, עלייך לוודא שאותן המוצרים מסווגים כ"לא קומדוגניות" או "לא אקניניות". המשמעות היא שהמוצר אינו סותם את הנקבוביות בעור ואינו תורם להיווצרות אקנה. וכאשר את שוטפת את פנייך, תחילה עליך להסיר את כל האיפור כדי שתוכלי לנקות ביסודיות את הנקבוביות מזיהומים.
חשוב לדעת! אור שמש וכוויות שמש אינם עוזרים במאבק באקנה רגיל ובאקנה הורמונלי. בעוד ששיזוף יכול להפוך את האקנה לפחות חמור ופחות בולט באופן זמני, הוא לא יגרום לו להיעלם לנצח. יש אף כאלה אשר מוצאים שהשמן אותו מייצר עורם לאחר חשיפה לשמש מחמיר את מצבם וגורם להחמרת האקנה.
אם מתבגר משתמש בתרסיסי שיער או ג'לים לשיער, מומלץ להרחיק אותם מהפנים, מכיוון שהתרכובות שלהם עלולות לסתום את הנקבוביות בעור. באם את מתפארת בשיער ארוך שנוגע בפנייך, הקפדי לשטוף אותו לעתים קרובות מספיק כדי למנוע מהסבום (הנוזל השומני המופרש מבלוטות החלב) להגיע לפני העור. אם בני הנוער עוסקים בפעילויות שמובילות להזעה וייצור מוגבר של סבום, הם נמצאים בסביבה מאובקת וכדומה, יש להקפיד על שטיפה מיטבית של עור הפנים (אך לא רק).
לסיכום..
אקנה הורמונלי, או בשמו השכיח – פצעי בגרות. ניתן לטיפול בכל שלב. באם רמת האקנה קלה, אזי ניתן לפתור באופן עצמאי על ידי הקפדה על מספר כללים שציינו. באם מדובר ברמה מתקדמת, אזי, מומלץ לגשת לטיפול מקצועי על מנת למנוע פגמים אשר יהיה מאוד קשה לתקן (כגון, צלקות אקנה).
רוצים לדעת עוד על אקנה הורמונלי? השאירו פרטים או צרו עימנו קשר ישירות בוואטצאפ.