מה זה מורסה אבצס?
מורסה או בשמה השני – אבצס – היא הצטברות מוגבלת של כמות משמעותית של מוגלה באזור מסויים בעור (אוסף של נוזלים נגועים בתוך הגוף), הגורמת לכאבים, לנפיחות ולעלייה מקומית בטמפרטורה. מורסה עורית יכולה להופיע כדלקת מוגלתית של זקיק השערה, בלוטת החלב והרקמות שמסביב. היא יכולה להתרחש בכל מקום בגוף אשר בו יש שיער. עם זאת, להתפתחות דלקת חמורה נדרש שילוב של מספר גורמים. הסרת נגע עור זה מתבצעת תוך התחשבות בגורמים להתפתחותה ולכן חשוב להבין את הגורמים להופעתה.
בשלבים הראשונים של המורסה האבצס מתפתח גוש קטן ורוד או אדמדם. כאב מורגש כאשר נוגעים בה. התהליך הדלקתי מתפתח די במהירות, ולאחר מספר שעות או 1-2 ימים היא צומחת בגודלה, העור הופך לאדום עז, הכאב מתגבר. במקרים רבים, היא אף חמה למגע, וטמפרטורת הגוף הכללית עולה. במרכז מוקד הדלקת ניתן לראות נקודה שחורה – לרוב זהו בסיס שיער מת.
בעבר, ניקוז אבצס עורי התבצע על ידי החדרת מחט או קטטר דרך העור לתוך הנגע העור כדי להוציא או לנקז את הנוזל אשר היה אגור בתוכו.
זיהומים בעור וברקמות הרכות בעור, כולל סרחי עור בעלי נוכחות של דלקת, אלו הם נגעי עור שכיחים בקרב מטופלים ומטופלות רבים. נגעי עור מסוג מורסה יכולים להיות ממוקמים בכל מקום בגוף, אך מופיעים בדרך כלל בבית השחי, בישבן, בידיים וברגליים. בעוד שידוע כיום שהטיפול הבלעדי באנטיביוטיקה אינו מספק את התוצאה הרצויה מבחינת נגעי עור אלו. שיטות להסרתם כגון לייזר להסרת אבצס הופכות להיות יותר ויותר שכיחות ומומלצות.
טיפול לייזר המטפל לביצוע הסרת אבצס בלייזר, וגם נגעי עור השונים משתמש בקרני אור עזות כדי להרוס את התאים הלא תקינים בעור. בעבר, כריתה וחיתוך לטובת ניקוז אבצס היו השיטות הנפוצות יותר להסרת נגעי עור מסוג זה. הסרת נגעי עור בלייזר מתאימה גם במיוחד לאזורים רגישים וחשופים, כמו הפנים או האוזניים, פי הטבעת, הישבן, חזה וכו'. ויכולה להועיל גם בהסרת של אבצס כרוני ומרובה בעור בו זמנית ובטיפול אחד.
הגורמים ליצירת מורסה בעור
נגע עור זה נוצר כתוצאה מזיהום בחיידקים, כגון סטפילוקוקוס (Staphylococcus) וסטרפטוקוק (streptococcus). הנוזל העכור בתוכו הוא תערובת של חיידקים, תאים מתים ותאי מערכת החיסון. היווצרות גידול זה בעור מונעת נדידת חיידקים ומאפשרת ריכוז מקומי של תגובות הגנה של הגוף בתוך האזור המצומצם של התפתחות הנגע. הגורם להחדרת חיידקים לרקמות העור לרוב עשוי להיות בעקבות טראומה חיצונית כגון: פציעה ומגע עם גוף זר, זיהום יכול להתרחש גם מזריקה בעור עם מחט נגועה. בפועל, כל דלקת זיהומית המתמשכת ואינה מביאה לפינוי יעיל של הגורם הדלקתי (אותם החיידקים) נמצאת בסיכון לפתח מורסה אבצס בעור.
גורמי הסיכון המגבירים את הסיכון להופעת מורסה כוללים:
- מערכת חיסון מוחלשת (אנשים שעוברים טיפול מדכא חיסון, אנשים עם סרטן).
- סוכרת.
- מחלות מעיים דלקתיות.
- מחלות של כלי דם (טרשת עורקים של הגפיים התחתונות, אי ספיקת דם כרונית).
- נוכחות של פצעי לחץ (אנשים המרותקים למיטה).
- חיידקים פתוגניים (סטפילוקוקוס, סטרפטוקוקוס, Escherichia coli, פרוטאוס)
- בעקבות שימוש תמיסות מרוכזות ותרופות כגון: מגנזיום גופרתי וסידן כלורי.
- פנריטיום (panaritium) אשר לא נרפא בזמן.
- Hiv.
- מחסור בוויטמינים (בעיקר ויטמין D).
- חוסר היגיינה אישית.
מורסה עורית בדרך כלל היא נגע אשר מתחיל כפצע קטן שהוזנח אך יכול להופיע גם מסביב לשערה (כתוצאה מדלקת זקיקים). סוג זה של סרח בעור משקף תגובה דלקתית בעקבות זיהום הנגרם על ידי חיידקים (סטפילוקוקוס וסטרפטוקוק).
אבצס הוא בעיקר סיבוך של נגעי עור או תהליכים אשר אינם סטריליים. בנוסף הוא יכול להופיע:
- כתוצאה מהתפרצות של המטומה (המטומה היא הצטברות תת עורית של דם – שטף דם).
- כתוצאה מהתפרצות של ציסטה (ציסטה היא הצטברות של נוזל מוגבל על ידי כמוסה).
- כתוצאה מהתפרצות של אתרומה (אתרומה היא ציסטה של בלוטת החלב).
- מורסה לאחר ההזרקה מתרחשת כתוצאה מהחדרת זיהום במהלך ההזרקה ואי שמירה על סטריליות המזרק.
התסמינים של מורסה בעור
אבצס יכול להיות ממוקם על כל חלק בגוף ואף יכול להופיע כמורסה בפי הטבעת. נגעי עור אלה הם מאגרים רכים ובולטים מלאים בנוזל עכור. באזור הנגע ישנם תופעות כגון, התחממות ואדמומיות של הרקמות בעור. במקרים קיצוניים ניתן לאבחן אבצס בעור אשר קיים עמוק יותר בעור באמצעות אולטרסאונד או הדמיית תהודה מגנטית (MRI). נוכחות של נגע זה בעור לרוב מלווה בתסמינים כלליים כגון כאב, צמרמורת וחום. ייתכנו גם תסמינים ספציפיים הקשורים למיקום הנגע.
מורסה בעור היא נגע עור פעיל בעל נראות בולטת על העור. נגע זה יכול להיות פחות או יותר עמוק ברקמות העור והוא בדרך כלל מלא בנוזל צהבהב (מוגלה). הוא יכול להופיע בכל מקום בגוף ללא קשר לגיל. הסימפטומים של נגע עור זה בדרך כלל הם:
• כאב מקומי (באזור הנגע וכאשר נוגעים או לוחצים עליו, לפני שהאבצס התפוצץ).
• עור אדום וחמים למגע.
• נפיחות של העור באזור הנגע.
• בתוך הנגע יש מוגלה הנובעת מפעילות של חיידקים ומתאים מתים.
• לפעמים נגע זה בעור יכול להיות מלווה בעליית חום הגוף הכללי.
אבצס מתבטא על העור בהיווצרות צורה מעוגלת, בצבע אדמדם, חמה למגע, כואבת. טמפרטורת הגוף יכולה להגיע ל-39-40 מעלות. כאב ראש וחולשה אפשריים.
לעתים קרובות בעיות כמו מורסה, ציסטה, המטומה וכדומה. מומלץ להסיר נגעים דלקתיים מוגלתיים כאלה כדי למנוע סיבוכים. שיטה מודרנית לטיפול בנגעי עור כאלה, המאופיינת בטראומה מינימלית ויעילות גבוהה, היא הסרת מורסה בלייזר.
מורסה מבטאת תהליך דלקתי. טיפול מקומי בדלקת כולל שיטות שמרניות ומודרניות. שיטות טיפול שמרניות משמשות בשלבים המוקדמים של הדלקת לפני היווצרות הנגע, ובשיטה מודרנית כגון לייזר לצורך הסרת הנגע לאחר שכבר נוצר.
חשוב לדעת, במקרים נדירים, המורסה חולפת מעצמה. שלב ההתפתחות של נגע העור מורכב בריכוך הדרגתי של רקמות, דחייה של הליבה. כך, מתחיל תהליך ניקוז אבצס בזמן החלמה מעצמו, התכולה נשפכת החוצה. אבל חשוב ביותר לדעת שניקוז ספונטני ויציאת המוגלה החוצה אינה פירושה החלמה מלאה. יציאת המוגלה לא תמיד יוצאת במלואה, חור קטן לרוב אינו מספיק להסרה מלאה של התוכן המוגלתי. בשום מקרה אסור לנסות בכוחות עצמך ולסחוט את המוגלה כלפי חוץ (פיצוץ אבצס). שכן ישנה אפשרות שחלק מהמוגלה יופנה עמוק לתוך הרקמות. דבר זה יכול להוביל להתפשטות הזיהום לרקמה התת עורית ולהתפתחות של מוקדי דלקת וזיהומים נוספים.
כיצד למנוע אבצס מורסה בעור
מניעת אבצס, במקרה של פציעה קלה, חיוני וחשוב לנקות ולחטא היטב את אזור הפצע. יש לעשות זאת מהר ככל האפשר ולחזור על תהליך זה מספר פעמים ביום עד להחלמה. לאחר מכן יש לשמור על העור נקי ויבש.
טיפול בלייזר במורסה
טיפול במורסה באמצעות לייזר. השפעת קרן הלייזר מאלצת את הנגע להתקרב אל פני העור והוא נפתח באופן עצמאי ללא חתך (ניקוב על ידי קרן הלייזר). מוגלה משתחררת, ונוצר חלל. חלל נגע העור מטופל באמצעות הלייזר (קרן הלייזר הורגת את כל החיידקים, בעלת תכונות אנטי דלקתיות, משחררת את הכאב, משפרת את זרימת הדם, מנרמלת את יציאת החיידקים וזרימת הדם). עקב טיפול בלייזר, המורסה מתנקה מהר יותר, התהליך הדלקתי עובר מוקדם יותר, והבצקות והאדמומיות פוחתות. לאחר הסרת המורסה בלייזר במהלך הריפוי לא נשארים עקבות על העור (ללא צלקות) לעומת הסרה מורסה בניתוח, דבר אשר חשוב מאוד כאשר הנגע ממוקם למשל על הפנים או במקום בולט אחר בגוף. לעיתים בטיפול בלייזר עבור נגע עור זה משתמשים במשחת הרדמה מקומית (כגון, אלמה) על מנת שהטיפול בלייזר לא יגרום לאי נוחות מסויימת למטופל.
הסרת אבצס בלייזר היא ללא כאב (למעט תחושת עקצוץ וחום) וללא צלקות. קרן הלייזר מסירה את שכבות הרקמה החיצוניות הבולטות במיקום הנגע בעור. תהליך זה של הלייזר, מסיר את שכבות התאים מ-2 עד 40 מיקרומטר בכל פולס לייזר, הודות לטכנולוגיית הקירור של מכשיר הלייזר. הסרת אבצס מתבצעת עם הסיכון הנמוך ביותר ליצירת צלקת (לעומת שיטות כגון חיתוך כירורגי עם סכין). הלייזר מסיר שכבה אחר שכבה של נגע העור וזאת מבלי להשפיע או לגרום נזק לרקמות הבריאות שמסביב. פעולת הלייזר מביאה לידי כך שלמעשה התאים הנגועים בעור מתמוססים למעשה לאוויר (עקב פעולת החימום של הלייזר). טיפול להסרת נגעי עור דלקתיים באמצעות לייזר מסיר את אותם התאים הנגועים לחלוטין, מה גם שניתן לעקוב ולראות בבירור את תהליך ההסרה כולו במהלך הטיפול עצמו.
הסרת מורסה אבצס בלייזר היא שיטת הטיפול העיקרית המונעת התפתחות נוספת של נגעים מסוג זה בעור וסיבוכים נלווים בעלי אופי זיהומי. טיפול לייזר במורסה היא טכניקה מודרנית, לא פולשנית, עם דרגת טראומה נמוכה. באמצעות קרן לייזר, מומחה הלייזר פותח את הנגע, מרוקן אותו ואז מנקז את החלל המלא בתוכן מוגלתי. ההליך הוא ללא דם לחלוטין וללא כאבים עבור המטופל, ובזכות הסטריליות הגבוהה של מכשיר הלייזר, הסיכון לזיהום של האזור המטופל כמעט ולא קיים.
ניתן להסיר נגעי עור דלקתיים ומוגלתיים נוספים בלייזר:
- המטומה (Hematoma) – המטומה מתרחשת כתוצאה מקרע של כלי דם קטנים, המוביל להצטברות של דם ברקמות התת עוריות (שטף דם). הסרת המטומה במדיקל C מתבצעת באמצעות לייזר CO2. להליך אף יש השפעה קוסמטית חיובית (שחרור אלסטין וקלוגן בעור), אינו כואב במיוחד ונוח למטופל.
- פלגמון (Phlegmon) – זהו נגע מוגלתי-דלקתי נרחב של רקמות רכות, המאופיין בהיעדר גבולות ברורים והתפשטות מהירה של התהליך הדלקתי. הסרת הפלגמון בלייזר מאפשרת את ביצוע ההסרה בצורה בטוחה וללא כאבים ככל האפשר עבור המטופל. בהשפעת קרן לייזר מתבצע אידוי של הרקמות הנגועות. יחד עם זאת, אזורים בריאים בעור אינם נפגעים, מה שמקצר את תקופת ההחלמה.
- פרונקל (Furuncle) – הוא מוקד של נגעים מוגלתיים-דלקתיים חריפים הממוקמים באזור הרקמה הרכה. הסרת פרונקל בלייזר מומלצת בהיעדר יעילות של טיפול שמרני ובצמיחת הנגע במימדיו.
- פנריטיום (Panaritium) – זהו נגע בעור המוצר מתהליך דלקתי מוגלתי הממוקם באזור האצבעות. הסרת פנריטיום באמצעות לייזר מאופיינת בטראומה מינימלית ויעילות גבוהה של ההליך. הסרת פנריטיום בלייזר אינה מלווה בכאב, ומאופיינת גם בהיעדר התפתחות של סיבוכים כגון נפיחות,
זיהום, היווצרות צלקות ועיוות של הציפורניים. ההסרה בלייזר מאפשרת להיפטר במהירות מנגע עור דלקתי זה על ידי חיטוי יסודי של הנגע באמצעות קרן הלייזר על מנת למנוע חזרת הנגע.
היתרונות של הסרת לייזר של נגעים מוגלתיים ודלקתיים
- רמה גבוהה של יעילות.
- ביטול האפשרות של חזרת הנגעים.
- טראומה מינימלית.
- תחושת כאב מינימאלית.
- חיסול מוחלט של מוקד הזיהום ומניעת סיבוכים אפשריים.
- תקופת שיקום מואצת וקצרה.
- טיפול לא פולשני.
- אין נפיחות בתקופה שלאחר הטיפול.
- אפקט אסתטי חיובי ללא צלקות.
ניקוז אבצס זמן החלמה
לאחר הסרת אבצס בלייזר לא קיימת הגבלה מסויימת. התהליכים הטבעיים של ריפוי פצעים מתחילים באופן אוטומטי ונמשכים בין 2 ל-10 ימים, תלוי בגודל אזור העור המטופל. באם נוצר גלד קטן. אזי, זו תוצאה מושלמת. זאת אומרת שהעור שלך עושה הכל כמו שצריך. כי עור חדש בריא צומח מתחת. חשוב לא להסיר, לגרד או לקלף את הגלד בכוונה על מנת למנועיצירת צלקות לא רצויות. במהלך שלב הריפוי, זה יכול להיות שימושי למרוח קרם לחות או משחות לריפוי פצעים מספר פעמים ביום (אך לא חובה). לאחר נפילת הגלד, גוון העור יחזור לעצמו בדרך כלל בין מספר שבועות עד למספר חודשים.
דוגמאות להופעת אבצס בגוף
אבצס במפשעה – קשה יותר לזהות נגעים אלו. שכן הם לרוב מתחבאים במקומות בין שערות הערווה, ולכן כאשר אותם נגעי עור מתחילים לכאוב, רק אז מגלים שהתפתח שם נגע דלקתי אשר הטיפול בו שונה מאשר בתחילתו.
אבצס פריאנלי – זהו אבצס בפי הטבעת, לרוב הוא יופיע סמוך לפי הטבעת (ולא בתוכו). זהו נגע אשר כואב מאוד ומפריע לשגרת החיים שכן, במהלך יציאת הצואה ולאחריה בזמן הניגוב מופעל לחץ ומגע עליו, דבר אשר מגביר את תחושת הכאב.
אבצס בעצם הזנב – נגע טורדני ושכיח עקב אפשרות הופעתו באם שגרת היומיום מלווה בישיבה מרובה. נגע עור זה כואב, שכן מיקומו הוא על עצם הזנב ובכל הפעלת לחץ או מגע על אזור זה (כגון ישיבה) אותו האבצס כואב.
אבצס באוזן – אבצס של אוזן חיצונית היא מחלה דלקתית חריפה המאופיינת בהתפרצות של זקיק השערה, בלוטות החלב והרקמות הסובבות בחלק הקרומי-סחוסי של תעלת השמע החיצונית.
אבצס באיבר הנשי – זהו נגע עור בו בלוטות הנרתיק הופכות לדלקתיות. בלוטות אלו ממוקמות משני צידי הנרתיק בשפתי השפתיים הקטנות. תפקידם העיקרי הוא לשמור על לחות בפתח הנרתיק בזמן קיום יחסי מין. בנוסף, אותו הנגע יכול להופיע אף מסביב לאיבר המין הנשי.
אבצס בפנים – נגע עור שכיח עקב רגישות עור הפנים. כמו כן, אבצס בפנים הוא אחד נגעי העור המטרידים ביותר. שכן, מבחינה אסתטית הוא בולט, לא אטרקטיבי למראה וקשה להסתירו. וכן, מבחינה הפרעה לאורח החיים, מכיוון שנגע עור זה כואב במגע ורגיש יותר למגע.
אבצס בישבן – מדובר במיקום האבצס הכואב ביותר והמטריד ביותר, שכן באם ממוקם על הישבן באזור המשמש לישיבה או לשכיבה. נגע עור זה מכאיב מאוד עד לאי יכולת לשבת או לשכב בצורה רגילה.
אבצס בגב – נגע עור דלקתי ומוגלתי. לרוב נגע עור זה יופיע לאחר מקרה זיהום בגוף או נקודתית בעור הגב. הנגע עצמו מלווה בכאב ויתגלה רק לאחר שהתפתחה בו דלקת מוגלתית.
אבצס ברגל – באם אבצס ברגל הופיע על כף הרגל אזי במקרה זה ישנה חשיבות עליונה להסרתו. כיוון שבמיקום זה נגע העור יכאב מאוד, בעל נטייה להיפתח ולזהם את שאר רקמות העור מסביב.
לסיכום
הסרת מורסה בלייזר מאפשרת להיפטר מנגע עור זה לעיתים קרובות בטיפול אחד, תוך הימנעות מסיבוכים לא נעימים כגון: זיהום, תחושות כאב, דימום, הישנות הנגע וצלקות. פתיחת המורסה וניקוי החלל שלה לאחר מכן מתבצעת באמצעות קרן הלייזר, ללא הרדמה. הסימן הקטן מהאבצס שהוסר נעלם מעצמו תוך מספר שבועות לאחר הטיפול (גוון העור חוזר לעצמו לאחר מספר חודשים).
באם גם לך יצא נגע עור מוגלתי מהסוג הנ"ל, קחו לתשומת ליבכם שכיום ניתן להסיר אבצס בלייזר ללא צלקות, במהירות, ללא כאב ובאופן מוחלט.
מדיקל סי מרפאות בוטיק לביצעו הסרת מגוון נגעי עור בשיטות ובטכנולוגיה המתקדמת ביותר, לייעוץ וקביעת תורים חייגו 072-3929971 או השאירו פרטים בעמוד צור קשר ונחזור אליכם בהקדם האפשרי