מה זה לנטיגו
לנטיגו (Lentigo) זהו כתם פיגמנטציה המופיע על העור, נגעי עור אלו בעלי צבע כהה. לנטיגו יכול להיות נקודתי (כאשר נוצרים כתמים בקוטר קטן) או אזורי (במקרה זה, נוצרים כתמים באזור רחב בעור וברדיוס גדול). לנטיגו יכול להופיע על הפנים, הידיים, הרגליים, הגב, הכתפיים, החזה ובמקומות אחרים. כתמים אלו צורתם עגולה או אליפסה. כתמים אלו מופיעים, ככלל, היכן שקיימת השפעה ישירה ומרובה של השמש – ידיים, פנים. לנטיגו יכול להיות מולד או נרכש, הוא מופיע גם אצל 22% מהאנשים הסובלים ממחלות עור כלשהן. כתמי עור אלו גודלם נע בין 0.5 מ"מ – 3 ס"מ. הצבע הכהה שלהם הוא תוצאה של הצטברות פיגמנט – מלנין. שלא כמו שומות, כתמים אלה עולים בצורה פחותה מעל פני העור והינם בעלי מבנה צפוף יותר. לנטיגו באזור הלחיים, האף ועצמות הלחיים נקרא באופן נרחב נמשים, וצורתו הקיצונית היא מחלה בשם לנטיגינוזיס , בה נוצרים כתמים כהים בכל גוף האדם.
צורות קלות של לנטיגו אינן משפיעות על בריאות האדם ולרוב מהוות פגם קוסמטי. עם זאת, עם לנטיגו, קיים סיכון להתפתחות ניוונית של הנגע, שכן מלנומה (גידול ממאיר בדרמיס) עלולה להתפתח. זו הסיבה שרופאים ממליצים לחולים כאלה להימנע מחשיפה לגורמים המשפיעים לרעה על תאי העור (אפידרמיס) כגון, חשיפה מוגברת לשמש, חשיפה לכימיקלים מסוכנים וכדומה.
הגורמים ללנטיגו
מנגנון היווצרותו של לנטיגו אינו ברור לחלוטין מכיוון שיש הרבה מאוד גורמים המשפיעים על תאי הפיגמנט של העור. לנטיגו אף לעיתים מתייחס לתצורות של מלזמה המבוססות על תהליך התפחותי של היפרפיגמנטציה. הפיגמנטציה עצמה בלנטיגו קשורה לתגובות ביוכימיות המתרחשות בעור. במקרה של לנטיגו, יש הצטברות מעורבת של פיגמנט הקשור לנטייה תורשתית, שינויים הורמונליים, דלקת, חשיפה לשמש ושינויים בעור הקשורים לגיל.
אז כמו שציינו, הסיבות המדויקות להיווצרות לנטיגו אינן ידועות, הגורמים המשוערים להופעת לנטיגו הם:
- נטייה תורשתית לייצור פעיל ולהצטברות של מלנין בתאי העור.
- הפרת האיזון הכימי באפידרמיס.
- מחלות עור עם שינויים במבנה הדרמיס בהשפעת תגובות דלקתיות או תהליכים ניווניים.
- עודף או חוסר בהורמונים משפיעים לרעה על התזונה והתפקוד של הדרמיס.
- הרגלים רעים המשפיעים על כלי הדם הקטנים כגון עישון, אכילת אוכל רווי כולסטרול וכדומה.
- דיאטות קיצוניות הגורמות למחסור בחומרים מזינים בגוף.
- מחלות במערכת העיכול: קיבה, כבד, כיס מרה, מעיים.
- שינויים הורמונליים בגיל ההתבגרות, במהלך ההריון וההנקה, ובגיל המעבר.
- כוויות קור בעור.
- קרינה ומגע עם כימיקלים. אזורים חשופים בעור נחשפים לקרינה אולטרה סגולה ולגלים מגנטיים, וחומרי ניקוי, העלולים לעורר פיגמנטציה מוגזמת באפידרמיס.
- מערכת חיסונית חלשה.
- הידבקות בנגיף הפפילומה האנושי (HPV).
סוגי לנטיגו
לנטיגו סולארי (סולר לנטיגו) – סוג זה מאופיין בהופעה של מספר רב של כתמים קטנים בגוף. לרוב הם יופיעו אצל אנשים בהירי עור או כאלה שאוהבים להשתזף זמן ממושך.
לנטיגו צעיר (ילדים) – סוג זה מתבטא בהופעת נמשים אצל ילדים צעירים. סוג זה של לנטיגו בדרך כלל נעלם מעצמו לאחר גיל ההתבגרות.
לנטיגו סנילי (סניל לניטוגו) – סוג זה מופיע בגיל מבוגר ולרוב הוא מקומי על הידיים, הרגליים והפנים. ויש בו כתמים (בהירים או לבנים בעיקר) בגדלים שונים ובצורות שונות. לנטיגו מסוג זה מאובחן בדרך כלל אצל אנשים בגילאי 40-45 ומעלה על רקע מחלות של מערכת העיכול. חשוב לציין לנטיגו סנילי לא ניתן להסרה באמצעות לייזר.
קלואזמה – הופעת היפרפיגמנטציה (כתמים כהים) באזור אחד של העור, בעלי גבולות ברורים. סוג זה מתפתח לעתים קרובות במהלך ההריון או במהלך גיל המעבר אצל נשים.
לנטיגו ממאיר (לנטיגו מלנומה) – זהו נגע המופיע כנקודה אחת עם קצוות לא אחידים, צבע הנקודה כהה מאוד או חום עם כתמים שחורים, הנגע הולך וגדל כל הזמן ויכול להגיע ל -20 ס"מ ויותר.
לנטיגו דיו – סוג זה מתבטא בהיווצרות כתמים שחורים רבים בגוף, בדומה לטיפות דיו.
שיטות לטיפול בלנטיגו
על מנת לטפל בלנטיגו מבחינה קוסמטית קיימות השיטות הבאות:
הסרת לנטיגו בלייזר – הלייזר"מסיר" את התאים עם הפיגמנטציה מעל פני העור וזאת על ידי שימוש בקרני הלייזר לפירוק התאים.
מזותרפיה – שיטה המשתמשת בתכשירים \ משחות סינתטיים וטבעיים המלבינים \ מבהירים את העור.
פילינג כימי – שיטה להסרת כתמי הפיגמנטציה על ידי שימוש בתכשירים לקילוף השכבות הרצויות בעור.
חנקן נוזלי – הקפאת כתמי גיל על ידי שימוש בחנקן נוזלי בטמפרטורות נמוכות במיוחד.
חשוב לדעת! באם קיים חשד להתפשטות או לגדילה קיצונית של לנטיגו, חל איסור מוחלט לגעת בנגעים. ועל מנת לאבחן אותם יש צורך בבדיקה מלאה: בדיקת הכתמים במיקרוסקופ, בדיקות דם לסימנים של גידולים, בדיקות ביוכימיות, ביופסיה והיסטולוגיה.
תרופות סבתא לטיפול בלנטיגו
פטרוזיליה – שימוש במיץ פטרוזיליה אשר אותו משפשפים על הנגעים שלוש פעמים ביום.
מסכות טבעיות – מסכות אשר מורכבות מתערובת של חלבון ביצה, לימון, תפוח ומיצי תות.
שקיות תה – שימוש בשקיות התה לניקוי האזורים בהם הופיעו הנגעים. מומלצים לשימוש: נענע, קלנדולה, קמומיל.
מיץ רואן, לימון, אשכולית, רימון ומלפפון – מריחת התערובת פעמיים ביום.
בנוסף, קיימים מספר מוצרים בבתי המרקחת כגון, משחת קולטרימזול (Clotrimazole ) אשר יש למרוח על הנגעים לפחות שלושה פעמים ביום.
כיצד ניתן למנוע התפתחות לנטיגו
- שיזוף וחשיפה לשמש מבוקרים.
- שימוש בקרם הגנה אפקטיבי ומתאים לסוג העור.
- הקפדה על תזונה נכונה, הגבלת מזון שומני, אלכוהול, משקאות מלוחים, מוגזים וממריצים.
- הפסקת עישון.
הסרת לנטיגו בלייזר
לפני הכל, ישנו מגוון גדול מאוד של נגעי עור וגידולי עור אשר נחלקים לשתי קבוצות: שפירים וממאירים. רוב נגעי העור הם שפירים אך עם זאת חלקם יכולים להיות ממאירים. לפיכך, אין זה פותר מלבצע בדיקה מול סמכות רפואית מקצועית לפני כל פניה להליך קוסמטי כזה או אחר על אותו הנגע.
זוהי השיטה המתקדמת ביותר לטיפול בלנטיגו. הלייזר לא רק מסיר את כתמי הלנטיגו בעור, אלא גם מביא להתחדשותו. אזור הפיגמנטציה בעור נחשף להבזקי הלייזר מספר רב של פעמים. ככלל, המטופל אינו חווה כאב. בעקבות הטיפול בלייזר נוצר קרום דק על העור, שיתקלף לאחר כ- 7 ימים. יתכנו אדמומיות ונפיחות קלה באזור המטופל, אך הם נעלמים במהירות. לאחר סיום תהליך ההחלמה, העור חוזר לצבעו הרגיל. ניתן להסיר כתמי לנטיגו מסוימים לצמיתות לאחר הליך אחד, ואחרים דורשים מספר פגישות של טיפול בלייזר. לכתמי פיגמנטציה כהים יותר בדרך כלל לוקח יותר זמן להחלים. ההפסקה בין הטיפולים היא בדרך כלל מספר שבועות בין טיפול לטיפול. לאחר הטיפול בלייזר, יש למזער את החשיפה לאור השמש למשך שבועיים. על מנת לא לגרום להופעת כתמי פיגמנטציה חדשים.
יתרונות הטיפול לנטיגו בלייזר:
» יעילות – כתמים מסוימים נעלמים לאחר ההליך הראשון, לעיתים יש צורך במספר פגישות.
» מיקוד – במהלך הטיפול בפיגמנטציה בלייזר, רק אזורי העור עם נגעי הפיגמנטציה נחשפים לקרינת הלייזר, אזורי עור סמוכים אינם נפגעים.
» התאמה – ניתן להתאים את עומק חשיפת הלייזר לעור ועוצמת הקרן להשפעה מקסימאלית ובהתאם לרמת נגע הפיגמנטציה. כך שטיפול זה מתאים לכל צבע ומרקם עור.
» שילוב – ניתן לשלב טיפול בלייזר עם טיפולים קוסמטיים אחרים.
» תוצאה – נגעי הפיגמנטציה לאחר טיפול בלייזר מוסרים ובשמירה נכונה גם לא חוזרים. העור לאחר הטיפולים מקבל מראה צעיר, חלק, אחיד ובריא.
» בטיחות – סיכון מינימלי לסיבוכים ופגיעה מיותרת בחלקים בעור אשר בריאים.
» זמן החלמה – לאחר ההליך העור מחלים במהירות וביעילות.
» תופעות לוואי – ללא כוויות, צלקות וללא עיוות של צבע העור הטבעי.
» תהליך נקי – ללא היתכנות לדימומים לאחר בזמן ובמהלך הטיפול.
אבחון לנטיגו
נגעי עור של לנטיגו אינן גורמים לתחושות מסוימות, הם אינם מכאיבים ואינן נוטים להיווצרות של כיבים או צלקות. עם הזמן לנטיגו בדרך כלל מתפשט על פני כל שטח העור, במיוחד בגפיים, בגב ובאיברי המין, וזאת בעיקר קשור לתהליך ההזדקנות הטבעי של העור ומרכיביו (קולגן וסיבים אלסטיים, חומר בין-תאי, תאי האפידרמיס).
שימוש בשיטות יחודיות לאבחון לנטיגו אינו נדרש. הרופא מבצע אבחנה קלינית על סמך ההיסטוריה, הסימפטומים, נתוני דרמטוסקופיה (צילום היווצרות הכתמים \ נגעים ברזולוציה גבוהה עם תאורה טובה) ותוצאות היסטולוגיות. לעיתים רחוקות ביופסיה נחוצה כדי לאשר את היעדרם של תאים לא טיפוסיים המקדימים לממאירות. עדות מהימנה שאום הנגעים שפירים הינה בדיקת דם לאיתור סימנים של גידולי חלבון.
כתמי לנטיגו מואבחנים, קודם כל, עם נמשים, כתמי לידה, שומות, קרטוזיס, קלואזמה, ומלנומה. מקרים פשוטים של לנטיגו אינם מצריכים טיפול באם הם אינם גורמים לאי נוחות אסתטית ואינם מפריעים לאיכות חייו של המטופל. נגעים הנתונים לטראומה חוזרת (פציעה, דימום או קילוף)
מומלצים להסרה. שיטות הטיפול בלנטיגו דומות לשיטות הטיפול המתבצעות בהסרת נמשים וכוללות תכשירים להלבנת עור באופן יומיומי, הגנת מפני קרנית השמש וטיפולי הלייזר המומלצים מאוד.
הסרת הכתמים של לנטיגו מתבצעת בדרכים שונות. בחירת שיטת הטיפול הרצויה תלויה במספר הכתמים, בעומק החדירה שלהם לשכבות העור, בהתוויות נגד ובמצבו הכללי של המעומד\ת.
גם לכם יש כתמי לנטיגו וזה מפריע לכם? לייעוץ וקביעת תורים חייגו עכשיו 0723929971