טיפול הסרת ציסטה בלייזר
העור הוא שכבת המגן העיקרית של גופנו. הוא מגן על האיברים הפנימיים מפני נזקים, לחץ, טמפרטורות גבוהות, קרינה, חיידקים ועוד. אך יחד עם זאת, גם הוא זקוק להגנה. לשם כך, בלוטות החלב בגופנו מגיעות לפני השטח של העור, המפרישות חומצות כדי להילחם בחיידקים ולהעביר את החומרים הדרושים לעור. למרבה הצער, לפעמים בלוטות אלה לא עובדות כמו שצריך והצינורות שלהם חסומים. במקרים כאלה עלול להתפתח נגע עור המכונה ציסטה בעור. תופעה זו משפיעה על אנשים בכל גיל, אם כי היא שכיחה פחות בקרב ילדים מאשר אצל מבוגרים.
ציסטה בעור הינה נגע שפיר קטן מתחת לעור. היא נוצרת בבלוטת החלב. בתנאים רגילים, בלוטות אלה מייצרות כל הזמן שומן, ובעזרת הנקבוביות שומן זה מופרש החוצה בעור ובשיער (כאן הביטוי "עור שומני" יתחבר לכם יותר).
אבל מה אם היציאות מהבלוטות החלב סגורות? אזי, השומן מצטבר פנימה. וכך, במילים פשוטות נוצרת ציסטה. ברוב המקרים, נגעים אלו אינם נראים לעין. רק נגעים חריגים בגודלם הגורמים לאי נוחות קוסמטית מומלצים לביצוע הסרת ציסטה בלייזר ע"י מומחה. כמו כן, ציסטות במקרים מאוד נדירים קיים החשש להתפתחות סרטנית כלשהי.
באופן כללי, קיימות ציסטות מולדות ונרכשות. ציסטה מולדת מופיעה כתוצאה מהיווצרות פתולוגית של רקמות ואיברים בתקופת ההתפתחות התוך רחמית של העובר. ציסטה נרכשת היא נגע עור המופיעה בשל גורמים חיצוניים או פנימיים המשפיעים על איבר מסוים או על הרקמות במהלך חייו של האדם.
הסרת ציסטה בלייזר – מבחינת מבנה הציסטה ניתן לראות שהמשטח הפנימי של ציסטה הינו מרופד באפיתל (כלומר שכבת תאים הנמצאים על קרום המרתף וניזונים מרקמות סמוכות). כמו כן, ציסטות של איברים ורקמות פנימיים מסווגות על פי מנגנון ההיווצרות. הבחינה בהוצאת ציסטה כלשהי נקבעת על ידי רופא המתמחה בטיפול באיבר בו נוצרה הציסטה.
ניתן לסווג שתי סוגי ציסטות – ציסטה פנימית | ציסטה חיצונית
ציסטה פנימית – הינה צ'יסטה של איברים פנימיים מהוות "תחום פעילות" אך ורק עבור מנתחים מוסמכים ומבוצעות אך ורק על ידי ניתוח. ציסטות של האיברים הפנימיים מוסרות באמצעות לפרוסקופיה או בשיטה האנדוסקופית – באמצעות מכשיר המונע חתכים גדולים והופך את ההתערבות לפחות טראומטית.
ציסטה חיצונית – הינה ציסטה של רקמות רכות היא מעין חלל סגור הנמצא בעור, ברקמה תת עורית או מתחת לקרום הרירי, מלא בתוכן כגון שומן, הפרשות בלוטות חלב ועוד. ציסטות חיצוניות הינן אחד הנגעים הנפוצים ביותר בעור.
ציסטה בעור היא מעין נגע עור כדורי, אשר נוצר ברקמות של זקיקי השיער או בתאים בשכבה העליונה של העור, ואשר מלא בהפרשות חלביות או\ו שומן. כאשר זיהום כלשהו נכנס לציסטה חיצונית, מתחילה התפתחות של תהליך דלקתי, הגורם לעיבוי וגדילת הציסטה ולכאבים.
סיבה להיווצרות ציסטות
- פגיעה ברקמות הרכות או בריריות.
- הפרעות מטבוליות, שינויים ברמות ההורמונליות הם גורמים המובילים לעלייה בהפרשת הזיעה ובלוטות החלב.
- מחלות עור פוסטולריות.
- הזעה מוגברת.
- סבוריאה, סבוריאה דרמטיטיס, (אקזמה) שמנונית.
- היגיינה לקויה וטיפול לקוי בעור כגון, שימוש בתמרוקים באיכות נמוכה.
סוגי ציסטות נפוצות
אתרומה – סוג של ציסטה בשכבה החיצונית בעור. המופיעה עקב סגירת או הצרה של צינורות בלוטת החלב. ציסטה זו נקראת גם "חלב". ניתן לאתר אתרומה בכל מקום: על הפנים, הקרקפת, הצוואר, בגב, בגפיים ואפילו על עור שק האשכים.
ציסטה בקרקפת – שכיחה גם ציסטה על קרקפת השיער. ציסטה זו ממוקמת אך ורק רק בקרקפת, ומאופיינת במרקם קשיח וגס.
הסרת ציסטה בלייזר
הסרת ציסטה בלייזר משמשת להסרת נגעים קטנים (עד כ3.5 ס"מ) אשר אינם מועדים או התפתחו לכדי דלקת בפנים ובחלקים אחרים של הגוף. תחת פעולת קרן הלייזר, רקמות הציסטה מתאדות, ותוכנם גם. מה שמשאיר אזור פצע קטן מינימלי המחלים תוך זמן קצר.
היתרונות של הסרת ציסטה בלייזר
יעילות הסרת צסיטות בלייזר– הציסטות בדרך כלל נעלמות לאחר הטיפול הראשון, אך לעיתים יש צורך במספר פגישות.
- מיקוד – במהלך הטיפול בציסטה בלייזר, רק אזורי העור עם הציסטה עליהם נחשפים לקרינת הלייזר, אזורי עור סמוכים אינם נפגעים.
- התאמה – ניתן להתאים את עומק חשיפת הלייזר לעור ועוצמת הקרן להשפעה מקסימאלית ובהתאם לגודל הציסטה.
- שילוב – ניתן לשלב טיפול בלייזר עם טיפולים קוסמטיים אחרים.
- תוצאה – ציסטות לאחר טיפול בלייזר מוסרות לחלוטין, ובשמירה נכונה גם לא חוזרים. העור לאחר הטיפולים מקבל מראה צעיר, חלק, אחיד ובריא.
- בטיחות – סיכון מינימלי לסיבוכים ופגיעה מיותרת בחלקים בעור אשר בריאים.
- זמן החלמה – לאחר ההליך העור מחלים במהירות וביעילות.
- תופעות לוואי – ללא כוויות, צלקות וללא עיוות של צבע העור הטבעי.
- ללא דימום.
- רמת כאב מינימאלית.
- משך טיפול קצר – הטיפול אורך בין 10 – 20 דק'.
מתי כדאי להסיר ציסטות בלייזר?
הסרת ציסטה בלייזר מומלצת בשלבים הראשוניים של התפתחות הנגעים, כמו כן, כאשר אותם הנגעים ממוקמים על הפנים, הצוואר ואזורים משמעותיים מבחינה אסתטית בגוף. טיפול להסרת ציסטה בלייזר מומלץ מאוד גם במקרים של בהם הנגעים מתפתחים באזורים בעלי צמיחת שיער כגון, הקרקפת והפנים. וזאת משום שהלייזר אינו פוגע בשורשי השערה, ובנוסף אין צורך לגלח את השיער לפני הטיפול בלייזר.
כיצד מתבצעת הסרת ציסטה בלייזר?
אזור הציסטה בעור נחשף להבזקי הלייזר מספר רב של פעמים. ככלל, המטופל אינו חווה כאב כמעט. בעקבות הטיפול בלייזר נוצר קרום דק על העור, שיתקלף לאחר כמספר ימים. יתכנו אדמומיות ונפיחות קלה באזור המטופל, אך הם נעלמים במהירות. לאחר סיום תהליך ההחלמה, העור חוזר לצבעו הרגיל. ניתן להסיר ציסטות מסוימות לצמיתות לאחר טיפול אחד, ואחרות (הגדולות יותר) דורשות מספר פגישות של טיפול בלייזר להסרה של הציסטות. לכתמי ציסטות גדולות יותר בדרך כלל לוקח יותר זמן להחלים. ההפסקה בין הטיפולים היא בדרך כלל מספר שבועות בין טיפול לטיפול. לאחר הטיפול בלייזר להסרת הציסטה, יש למזער את החשיפה לאור השמש למשך שבועיים. על מנת לא לגרום להופעת כתמי פיגמנטציה חדשים. כמו כן, בפעם הראשונה לפני היציאה מהבית, חובה למרוח קרם הגנה עם מסנני קרינה גבוהים.
מה מומלץ לבצע לאחר טיפול של הסרת ציסטה בלייזר?
רקמות העור באזור המטופל מחלימות מעצמן תוך מספר ימים. אין צורך בטיפול מיוחד למעט, שמירה על היגיינה נאותה באזור המטופל והימנעות מחשיפה ממושכת לשמש. על מנת למנוע שוב את סתימתם של בלוטות החלב, מומלץ לנקות את העור באופן קבוע מזיהומים ע"י מגוון תכשירים שניתן לקנות בבית מרקחת הקרוב אליכם.
חשוב לדעת, לאחר טיפול של הסרת ציסטה בלייזר. ולאחר שכלל הציסטות הוסרו. אין כל חשש שיחזרו באותן המקומות. אך יחד עם זאת, הסיבה להופעתם לא תוסר מהגוף, לפיכך, תיתכן התפתחות של ציסטות באזורים אחרים בגוף. באם מופיעה לכם ציסטה כלשהי על העור, דבר ראשון עליכם להתייעץ עם רופא מוסמך. וזאת בכדי לוודא שהציסטה שפירה (שוב פעם נזכיר, נדיר מאוד שציסטה תהיה ממאירה) ולקבל דרכי טיפול יעילים, אשר ימנעו התפתחויות של סיבוכים מיותרים.