מה היא בכלל יבלת ביד?
לפני שנבין איך מתגברים על יבלות בידיים ועל יבלות בכלל, כדאי להבין איך הן נוצרות ולמה הן שם. אם כן, בפשטות אפשר לומר שמדובר בתגובה טבעית של הגוף כשהוא מבקש להגן על עצמו במצבים שבהם מופעל לחץ עקבי ומתמשך בנקודה מסוימת בגוף. יש מי שעשוי לזהות אותן ולהחליט שאפשר לחיות לצדן דווקא לא רע, אבל לרוב מדובר בבעיה משמעותית שעשויה להוביל לכאבים ואף להתפוצץ וליצור זיהומים שונים.
יבלות המופיעות על הידיים מהוות פגם קוסמטי חמור. כיצד להבדיל בין יבלות לנגעים אחרים? מדוע הן מופיעות? מה צריך להיות הטיפול ביבלות ידיים? למעשה, יבלות הן בעיה רצינית ביותר. אך לא ניתן לייחס את כל הפריחות בידיים ליבלות.
יבלות פשוטות מופיעות לרוב על הידיים. מדובר בתצורות צפופות המתנשאות מעל פני העור, בקוטר של 0.1 עד 1 ס"מ. לפי צבען קשה להבדיל אותן מהעור הרגיל. ברוב המקרים, כמה יבלות מופיעות באופן מיידי. אבל יש גם בודדות.
יבלות נפוצות (וולגריות)
75% מהחולים בדרך כלל נגועים בסוג זה של יבלות. ראוי לציין כי סוג זה מאופיין בתסמין הקשור למשך זמן שהיבלת קיימת, ככלל, יבלות וולגריות מופיעות אצל ילדים. יבלות כאלה ממוקמות על הידיים (על כפות הידיים משני הצדדים), על האצבעות והבהונות, ולעתים רחוקות על הפנים. יבלת וולגרית נראית כמו גוש חסר צבע, בעל צורה עגולה שאינה גדולה יותר מסיכה. ככלל, יבלות כאלה אינן מבודדות ובדרך יופיעו כמקבץ באזור הנגוע בעוור. יחד עם זאת, ראוי לציין כי תמיד ישנה יבלת אשר גדולה יותר מהשאר – זו היבלת האימהית, אם היא מוסרת כראוי על ידי ניתוח, השאר בהדרגה ייעלמו מעצמם.
סימנים אופייניים ליבלות בידיים
- היעדר כאבים.
- לאחר הסרה, העור חוזר להיות כפי שהיה ללא סימן.
- ביבלות חדשות העור מאופיין במשטח חלק ומבריק. ביבלות ישנות – העור מכוסה בשכבות מחוספסות.
- באם נסתכל בזכוכית מגדלת על היבלת, נראה נקודות שחורות (אלה נימים מפוצלים).
הסיבה העיקרית להופעת יבלות כלשהן היא נגיף הפפילומה האנושי. כמעט כל מבוגר הוא נשא של נגיף כזה או אחר, לעתים קרובות כמה סוגים בבת אחת. הזיהום משפיע על אפיתל העור והריריות. נחקרו כ -120 סוגים של נגיף הפפילומה האנושי. כל אחד מהם יכול לעורר התפתחות של מחלה מסוימת. הופעת יבלות על הידיים קשורה לנגיפים מסוג 2 ו -4.
יבלות הן נגע עור הנגרם על ידי זיהום נגיפי. הגורם העיקרי ליבלות הוא נוכחות נגיף הפפילומה בגוף. גודל היבלת והמראה שלה תלויים בעיקר במיקומה על גוף האדם. אז איך נגיף הפפילומה נכנס לגוף שלנו? על ידי חדירה מתחת לעור, הוא נכנס לקרום הרירי, או לשכבת הרקמה שמתחת לשכבה החיצונית של העור, משם, בסופו של דבר, הנגיף יכול להיכנס בקלות למערכת העצבים של אותו אדם. ואז הנגיף נשאר בגופו כמעט כל החיים. פריחות בעור יופיעו בדרך כלל במצבי מתח, ובדרך כלל כאשר אדם יחווה תקופה רגשית גבוהה (חרדה, דיכאון וכדומה) זה יעניק תנופה להופעת היבלות.
נגיף הפפילומה מועבר מאדם אחד למשנהו באמצעות מגע ישיר, כמו לחיצת יד. עצמים נפוצים יכולים להפוך לנשאים של הנגיף: ידיות לדלתות, ציוד משרדי, למרות העובדה שהוא חי על פני השטח במשך שלוש שעות בלבד.
יבלות מופיעות לרוב על האצבעות מהסיבות הבאות
- אלה האזורים הרגישים ביותר בגוף.
- רוב המגע שלנו ביומיום עם אנשים (נשאים של הנגיף) או עם חפצים ביתיים מתרחש, ככלל, דרך הידיים (לחיצות ידיים, מעקות מדרגות, ידיות, ידיות לדלתות וכו').
אדם עם נגיף במשך שנים רבות אולי לא יודע על קיומו בגוף. הופעת יבלות נובעת בעיקר מירידה בחוזק מערכת החיסון בגוף של אדם נגוע. המצב ההפוך אך האפשרי גם הוא: בהשפעת מערכת החיסון, היבלות שכבר הופיעו מתמוססות מעצמן.
יבלות אינן כמו כל מחלה: ללא טיפול, רוב המחלות מתחילות להתקדם. זה לא המקרה ביבלות. יתכן שהיבלות לא יגיבו לטיפולים במשחות וקרמים מסויימים, אך ייתכן והן תעלמנה בעצמן.
במחקרים שבוצעו בהופעת יבלות אצל ילדים נמצא: היבלות נעלמו מעצמן בטווח של חודשיים ב -15% מהמקרים, בתוך שלושה חודשים – ב -%25 מהמקרים, תוך שנתיים עד שלוש – ב -0%6 מהמקרים. יתר על כן, יבלות אצל ילדים נוטות יותר להיעלם באופן עצמאי. אך לעומת זאת, לעתים רחוקות יותר יבלות יעלמו מעצמן אצל מבוגרים.
איך מתמודדים עם יבלות בידיים?
רובנו מכירים אותן היטב ויודעים איך הן נראות. היינו כנראה שמחים לא להיתקל בהן לעולם אבל יבלות בידיים הן תופעה מוכרת, וכ-15% מהישראלים (לפחות) צפויים להכיר אותן מקרוב.
אם אתם בכל זאת לא ממש בטוחים האם גם אתם מתמודדים עם הבעיה הזו או לא, היבלות המפורסמות הן התוספות הקטנות והעגלגלות שמופיעות על הידיים, למשל אצל אנשים שעוסקים בספורט ובפרט בנשיאת משקולות. עם זאת, חשוב להבין שלמרות שמדובר בתופעה לא מאוד חיובית או נעימה, יש לה סיבה וכמובן גם פתרונות אפקטיביים.
יבלות בידיים יכולות להתנהג בדרכים שונות. אך אם לא נטפל בהן ונזניח אותן ליד הגורל, אזי ישנם 3 תסריטים:
- מספר היבלות גדל בהדרגה. הן במספרם והן בגודלם.
- היבלות יכולות להישאר על העור ללא שינוי לאורך זמן (מספר שנים).
- נעלמות לבד.
יבלות בידיים – חוסר הנוחות
יבלות הן תמיד מטרד של ממש, אבל כשמדובר באזור הידיים נדמה שמדובר באתגר משמעותי עוד יותר. כך, מי שעוסק בספורט להנאתו (או למחייתו) בוודאי ירגיש את היבלות שמפריעות לאימון ומלוות בכאב. במצבים אלה הטיפול הוא קריטי, שכן בלעדיו היבלות יכולות להתפוצץ, מה שעשוי להוביל להיווצרותו של זיהום שיהפוך את שגרת האימונים למורכבת ומאתגרת הרבה יותר. אז נכון, במקרים רבים ניתן לצמצם את הסיכוי להופעתן של יבלות בידיים, למשל באמצעות כפפות יעודיות שיפחיתו את הלחץ, אבל אם אתם בכל זאת סובלים מהבעיה, כדאי לדעת מה הפתרונות הקיימים.
איך מטפלים ביבלות ויראליות?
במקרים רבים היבלות נגרמות בשל וירוסים שונים, וללא טיפול הן עשויות אף להתפשט לעוד אזורים למשל יבלות בפנים ולעורר גירויים שונים. ההתגרדות במצבים אלה תותיר אחריה צלקות, ורק עם טיפול מדויק ונכון אפשר להעלים את הבעיה ולמנוע את הגירודים והצלקות הללו. הטיפול האפקטיבי יעזור לנו להימנע גם מבעיה אחרת – הדבקה של אזורים אחרים בגוף, ויש היום מספר חלופות מוכרות, לרבות משחות ותכשירים שונים. עם זאת, חשוב לזכור כי בחלק מהמצבים המשחות פשוט לא מועילות, ולכן נדרש מענה איכותי ומעמיק יותר, כמו טיפול בלייזר.
יבלות בידיים והטיפול באמצעות לייזר
כאמור, הסרת יבלות באמצעות לייזר הוא כלי יעיל המשמש לא פעם להתמודדות עם יבלות בידיים ועם יבלות ויראליות בכלל. הרעיון המרכזי מאחורי השיטה פשוט: את היבלת אפשר לצרוב עם קרני הלייזר ובכך בעצם לעצור את זרימת הדם ליבלת ולגרום לא ליפול "ולמות". לשיטה הזו יש גם שיעורי הצלחה גבוהים ושיעורי הישנות נמוכים יחסית, וזו בהחלט בשורה חשובה.
כיצד למנוע יבלות על הידיים?
על מנת למנוע יבלות וזיהום של נגיף הפפילומה (HPV), עלינו לנהל אורח חיים נכון ובריא. כדאי להימנע ממצבים מלחיצים, ליטול ויטמינים, לשמור על חסינות גופנו, לנסות לישון מספיק. יש להקפיד לטפל בפצעים שנוצרו באמצעות יוד או חומר חיטוי, הקפידו על היגיינה אישית, שטפו את הידיים לאחר מגע עם אדם נגוע ואכלו נכון.
האם יבלות יכולות לעבור ללא טיפול?
אם היבלת לא מפריעה, אינה משנה את גודלה ולא משנה את צורתה, אזי, ניתן להשאיר אותה ללא שום טיפול, ויבלות אלו יכולות להיעלם מעצמן. אך חשוב לדעת שהנגיף עצמו נשאר בגוף. ואם מתרחשים שינויים חיצוניים או מופיעים תסמינים אחרים, כגון כאב או תחושות לא נעימות אחרות, יש להתייעץ עם רופא. בנוסף, ישנם סוגים רבים ושונים של יבלות. חלקם אינם מזיקים לחלוטין, בעוד שאחרים, למשל, יבלות ויראליות, עלולות להחמיר משמעותית את איכות החיים של האדם. במקרים כאלה, לא צריך לחכות, כי לעתים קרובות יבלת אחת ("אימהית") מובילה להופעה של משפחה שלמה מסוגה. ואז הטיפול יהיה ארוך יותר ומסובך יותר.
האם ניתן להסיר יבלות אחת ולתמיד?
חשוב לזכור, כשמסירים יבלת רק הסימנים החיצוניים שלה נעלמים. אבל הנגיף לא מוסר ונשאר בגוף. וכאן אנחנו כבר תלויים אך במערכת החיסונית של גופנו. על פי הסטטיסטיקה, ב 90%-80 מהמקרים, חיסול (הכחדה) של הנגיף בגוף האדם מתרחש תוך שלוש עד חמש שנים, לפעמים על רקע ריפוי עצמי של גופנו.
האם ניתן לקלף יבלות?
לא ניתן להסיר או להעלים יבלות ללא טיפול מקצועי. במקרים בהם מקלפים את היבלת רק גוף היבלת מוסר, אך שורש היבלת נותר. כתוצאה מכך מתרחשת הישנות חוזרת של היבלת. אך הפעם הצמיחה גדולה עוד יותר באזור הנגוע. כמו כן, כאשר יבלת מוסרת בצורה גסה ולא מקצועית, מתרחש דימום חמור, וזיהום יכול להיכנס לפצע.