נקודת חן בשפתיים
נקודת חן בשפתיים (נקראת גם שומה או נבוס) הינה היווצרות שפירה של פיגמנט על העור, נקודת חן יכולה להיות מולדת או נרכשת. בדרך כלל, רוב נקודות החן מופיעות ב-20 השנים הראשונות לחיינו, כלומר במהלך גילאי ההתבגרות והצמיחה הפעילה ביותר. בממוצע אנו נמצא כ30 נקודות חן או שומות כאלו על עורנו.
לחלקנו נקודת חן יכולה להיחשב כדבר אסתטי ומושך, ואילו עבור חלקנו, בדיוק להיפך, נקודת חן יכולה להוות כפגם אסתטי. במיוחד, כאשר היא קיימת באזורים חשופים בגוף כגון: נקודת חן בשפיים, בפנים, בצוואר, בידיים וכדומה.
עד היום בעולם הרפואה קיימת סקפטיות לגבי הגורמים המדוייקים בגוף המביאים לידי היווצרות פיגמנטים אלו באפידרמיס ורואה בהופעת נקודות חן כתוצר עצמי של הגוף. יחד עם זאת, נקודות חן יכולות להוות סמן ולעורר התפתחות מסוכנת במיוחד במקרים בהם הן ממוקמות באזור גלוי בעור החשוף לאור שמש פתוח ולנזקים שונים כגון, נקודת חן בשפתיים.
גורמים לנקודת חן בשפתיים
נקודת חן היא תוצאה של צמיחה במספר מסוים של תאים תת עוריים. מהיכן נקודת חן מגיעה ומה הסיבה להיווצרותה? הרפואה מציעה לנו מספר תשובות אפשריות לשאלה זו:
- תורשה – הנטייה לפתח נקודת חן ושומות היא ביחס ישיר לנוכחות אצל ההורים שלכם.
- קרינה אולטרה סגולה – חשיפה לאור שמש ישיר או חשיפה למיטות שיזוף.
- שינויים ברמות ההורמונליות – נטילת תרופות הורמונליות, הריון ולידה, מתח ומחלות.
- חשיפה לגורמים מזיקים כגון קרני רנטגן או חשיפה לקרינה, פציעות או וירוסים.
חלק מהחוקרים אף טוענים כי נקודת חן בשפתיים יכולה להתפתח כתוצאה מעישון, אך תיאוריה זו עדיין לא הוכחה וכיום הסברה שאין קשר בין עישון להופעת נקודת חן בשפתיים.
סוגי נקודת חן על השפתיים
ברפואה, נקודות חן ושומות מסווגים כוסקולריים, הנובעים כתוצאה מצמיחה מהירה של נימים, ופיגמנטים, המופיעים עקב עודף מלנין. נקודת חן בשפתיים יכולה להשתנות באופן משמעותי במראה שלה: צורה, גודל וצבע. בהתבסס על זה, נבדלים הסוגים הבאים של נקודות חן:
- שטוחה – נקודות חן שטוחות הן תצורות קטנות הממוקמות בחלק העליון של האפידרמיס. הן לרוב קטנות מאוד ואינן גורמות לאי נוחות מסויימת.
- קמורה – נקודת חן בולטת מופיעה בשכבות העמוקות יותר של העור. נקודות חן כאלו מכילות בדרך כלל גם זקיקי שיער.
- כלי דם – מכונות גם: נקודות חן אדומות, המנגיומה או המנגיומות. נקודות חן אלו בעלות צבע אדום עד סגול. הן בולטות מעל פני העור ובעלות מבנה דחוס.
האם נקודות חן בשפתיים מסוכנות?
לעתים קרובות, נקודת חן בשפתיים אינה גורמת לאי נוחות רבה. ברוב המקרים, הרצון להסיר אותה נובע רק כאשר היא מפריעה מבחינה אסתטית. עם זאת, אל תשכחו את הסכנה שיכולה להסתתר אפילו מאחורי נקודת חן הקטנה ביותר והתמימה למראה.
הדבר הראשון שאנו צריכים לשים לב אליו הוא שהפנים הם החלק הכי לא מוגן וחשוף בגופנו לקרינה אולטרה סגולה. בהשפעת אור השמש, במיוחד בעונות הקיץ והאביב, נקודת חן בשפתיים יכולה לגדול ולשנות צורה, דבר אשר עשוי להוות כאחד מהסימנים לגידול ממאיר. לכן, עלינו לעקוב בקפידה אחר השינויים במראה שלה, ואם אפשר, להגן עליה מאור שמש ישיר.
בנוסף, באם הנקודת חן בולטת, היא עשויה להיות חשופה לפציעות חוזרות ונשנות (עקב נשיכת שפתיים וכדומה). לפיכך, מעבר לבעיה אסתטית היא יכולה להוות גם מטרד פיזי. בכללי, יש לעקוב אחר נקודות חן כל הזמן לבחון באם קיימים שינויים במבנה שלהן, בצורתן ובצבען, באם מופיע אחד מהתסמינים הבאים, יש לפנות לרופא עור בקופת חולים לטובת אבחון מעמיק יותר:
- פציעה חוזרת ונשנית של נקודת החן.
- דימום פתאומי אשר חוזר על עצמו.
- גירוד והתקלפות.
- תחושת כאב ורגישות בנקודת החן.
- נוכחות דלקת באזור נקודת החן.
- צמיחה מהירה.
- שינוי צבע.
כיצד ניתן להסיר נקודת חן?
אם מסיבה כלשהי החלטתם להיפטר מנקודת חן בשפתיים, לעולם אל תנסו להסיר אותה בעצמכם. קיים סיכון לא רק להשאיר צלקת גסה בשפתיים, אלא גם לגרום לסיבוכים מיותרים. באם אתם מעוניינים להסירה, אזי שלב ראשון הוא לגשת לרופא עור בקופת חולים לטובת אבחון. כיום, בתחום האסתטיקה קיימות מספר דרכים להסרת נקודות חן:
- ניתוח כירורגי – השיטה הוותיקה ביותר (ונחשבת כמוצא האחרון), שיטה זו מתאימה להסרת נקודות חן גדולות בעיקר אשר שיטות אחרות נכשלו, בנוסף נחשבת כשיטה היעילה ביותר להסרת נקודות חן מסוכנות (ממאירות). נקודת החן נכרתת בעזרת אזמל ומוסרת עם לכידת שטח קטן של עור בריא. לאחר הניתוח, עלולה להישאר צלקת גדולה. למרות שההליך מהיר, הפצע הנותר דורש טיפול לאורך זמן. כדי להסיר נקודות חן קטנות על הפנים לדוגמא, נכון יותר לבחור שיטות אחרות, באם רלוונטיות. (99% השארת צלקת).
- חנקן נוזלי – זוהי שיטת טיפול כואבת מאוד עבור הסרת נקודת חן בשפתיים. ההסרה פועלת באמצעות חשיפה לטמפרטורה נמוכה ע"י חנקן נוזלי. מרססים חנקן נוזלי על נקודת החן במשך 10-30 שניות, לאחר ההסרה נוצרת שלפוחית עם תוכן סרומי ודימומי, שנמשך כ5-7 ימים. ואז השלפוחית נעלמת, ובמקומה נוצר קרום. (85% השארת צלקת או סימן).
- פלזמה – הסרת נקודות חן בשפתיים בשיטה זו מתבצעת באמצעות מכשיר / עט פלזמה. ומבוצעת באלחוש מקומי. נקודת החן מתנתקת מהעור על ידי זרם הפלזמה בתדירות גבוהה, המפרק את הרקמה. שיטה זו הינה פשוטה ומיושנת. לא ניתן לקבוע את עומק החדירה ואת רדיוס הפעולה של מכשיר הפלזמה. (40% – 70% השארת צלקת).
- הסרה בלייזר – במקרה זה ההסרה מתבצעת בעזרת קרן אור עוצמתית, ההורסת את תאיה של נקודת החן ומאדה אותם מהעור. היתרון בהסרת נקודות חן בלייזר שאין פגיעה ברקמות הסמוכות, ולכן כוויה אינה נכללת כתוצר נלווה. טיפול בלייזר נחשב נקי, ללא דם ומבוצע באלחוש מקומי. הטיפול באידוי הרקמות מתבצע בשכבות העור ומושלם בהשגת עור בריא מבלי לפגוע בו. הקרום הנוצר באזור הטיפול נעלם בטווח של שבוע עד שבועיים ואינו מותיר צלקת. בנוסף, בלייזר ניתן לקבוע את עומק החדירה ואת רדיוס הפעולה בהתאם למאפייני נקודת החן (פחות מ5% השארת צלקת).
חשוב לדעת! רק לאחר אבחון נקודת חן בשפתיים אצל רופא עור בקופת חולים, ניתן לבצע את הסרתה. יש לזכור שאחד הגורמים המרכזיים בבחירת השיטה המומלצת להסרת נקודת חן בשפתיים הינו הפחתת הסבירות לצלקת, שכן השפתיים ממוקמות באזור חשוף ובולט.
להסרת נקודת חן יש מספר התוויות נגד, כגון:
- הריון.
- רגישות לתרופות מסויימות.
- מחלות כרונולוגיות.
- מחלה אנקולוגית.
- נטייה להיווצרות צלקת קלואידית.
בנוסף, חשוב לזכור שיש תהליך החלמה (לא משנה באיזו שיטה תבחרו). תהליך ההחלמה כולל יצירת גלד וחזרת גוון העור הטבעי. בזמן ההחלמה יש להימנע מלגרד, לקלף או לשזף את האזור המטופל בשבועיים הראשונים.
לסיכום
נקודת חן בשפתיים יכולה להוות מטרד אסתטי טורדני. אך יש פתרון! אנו במדיקל סי מציעים לכם הסרת נקודות חן בלייזר בצורה היעילה ביותר ועם התוצאה הטובה ביותר הודות למכשור לייזר המתקדם והעדכני ביותר, אנו מציעים שיטות טיפול מודרניות, עם צוות מנוסה ומקצועי. מחיר ממוצע עבור הסרת נקודת חן בשפתיים אחת הינו 500 ₪ אך ככל שיש יותר נגעים / נקודות המחיר יורד פר נגע. המחיר כמובן מתייחס להסרה מוחלטת ובאמצעות לייזר.
רוצים לדעת עוד על נקודת חן בשפתיים. מעוניינים לקבל הצעת מחיר און ליין? השאירו פרטים באתר או צרו עמנו קשר ישירות בוואטצאפ ונשמח לענות על כל שאלה.