הורדת נקודות חן
כאשר אנו רוצים מעוניינים בתהליך של הורדת נקודות חן ישנם מספר שלבים. שלב ראשון, אבחון נקודת החן. האם היא ממאירה או שפירה. שלב שתיים, בחירת השיטה העדיפה להסרה. שלב שלישי, תהליך ההסרה. והשלב הרביעי והאחרון, תהליך ההחלמה.
אך לפני הכל, אנו נענה על השאלה הראשונה והעיקרית..
האם יש צורך לבצע הליך של הורדת נקודות חן?
סימנים קטנים בעלי פיגמנטציה בצורת נקודות חן לפעמים מוסיפים יופי, למשל, מעל השפה העליונה, ולפעמים פוגעים באסתטיקה של גופנו, יחד עם זאת, חלק מנקודות החן מהוות אף סכנה. שכן, חלקו בעלות הפוטנציאל של התפתחות לגידול ממאיר.
באם, יש חשד לבעיה רפואית כלשהי בנקודות החן, אזי מומלץ להסיר אותן מבחינה רפואית (והורדת נקודות החן תתבצע באמצעות ניתוח כירורגי). באם הבעיה הינה אסתטית גרידא, אזי יש לשקול את שיטת הורדת נקודת החן. שכן, בחלק מהשיטות יש חשש להיווצרות צלקות (למשל במחט חשמלית) ובחלק הנקודות חן יורדות ללא כל סימן (למשל בלייזר).
מהן נקודות חן בקצרה
נקודות חן הן גידולי עור אשר לרוב הינם שפירים. הן לרוב מופיעות במהלך החיים בדרך כלל. וב-1-2% מהמקרים נקודות החן מולדות. נקודות החן מאופיינות על ידי מוקדים פיגמנטיים, המורכבים ממלנוציטים ותאי נבוס. לכל אחד ואחת מאיתנו יש נקודות חן מולדות או נרכשות, לחלקנו יש יותר ולחלקנו יש פחות. הן מופיעות על העור בקבוצות או כבודדות, הן עשויות להיות בעלות צבע, גודל, צורה ומשטח שונה. נקודת חן מולדת, ככלל, מופיעה במהלך השנה הראשונה לחיים.
ארגון הבריאות העולמי כולל כ-150 נקודות חן בסיווג של תצורות עור שפירות, וכל המגוון הזה יכול להיקרא אף נקודות חן ושומות. במקרים מסוימים, הן יכולות להפוך לגידול ממאיר – מלנומה, אשר שולח גרורות במהירות. דבר זה יכול להתרחש גם בנקודות חן בהירות וגם בנקודות חן כהות.
חשוב לדעת! מלנומה יכולה להתפתח באופן ספונטני, אזי מומלץ להיות קשוב ולשים לב לנקודות החן שעל גופך. מומלץ לעבור אבחון אחת לשנה. השיטה היעילה ביותר לגילוי מוקדם של סרטן העור היא באמצעות דרמטוסקופיה אצל רופא העור בקופת החולים. המערכת מצלמת את העור, בודקת כל תצורה, מעניקה לו מאפיינים ואינה פוסחת על אף נקודת חן מסוכנת. כל אבחון טרם הסרת נקודות חן ניתן לבצע בכל קופת חולים אשר אתה חבר בה: מכבי, מאוחדת וכללית.
מתי יש צורך בהורדת נקודות חן?
יש מיתוס שלא ניתן להסיר נקודות חן (אבל יותר נכון, רוב רופאי העור לא ימליצו הסרה מבחינה אסתטית). למעשה, ניתן להוריד נקודות חן ללא כל בעיה, ולפעמים אפילו זה הכרחי (במקרים שנקודת החן מפריעה פיזית). הסרה של נקודות חן שפירות אינה מעוררת חס וחלילה התפתחות של גידולים ממאירים. בשאלה, האם יש צורך להסיר נקודות חן, רק רופא עור מחליט על סמך תוצאות בדיקה ואבחון של נקודת החן.
אם נקודת החן אינה מסוכנת, ויש צורך להוריד אותה מבחינה אסתטית או מפני שהיא גורמת להפרעה פיזית, אזי ניתן להוריד אותה בהיעדר התוויות נגד. הסיבות להורדת נקודות חן הן:
- באם לעתים קרובות נקודות החן נפצעות וגורמות לאי נוחות פיזית עקב המיקום שלהן כגון: בצוואר, בבתי השחי, באזור המשפעה, בקרקפת (בזמן סירוק השיער), בכפות הידיים ובמקומות של חיכוך או שפשוף עם בגדים וכדומה.
- כאשר נקודות החן גורמות לאי נוחות אסתטית. כגון נקודת חן גדולה בפנים, נקודת חן באף, נקודת חן במצח וכדומה.
- כאשר נקודת החן באזור אשר חשוף לעתים קרובות לקרינת השמש.
- באם נקודת החן נראית חשודה לרופא העור. במקרה זה, הורדת נקודת חן מתבצעת בניתוח ושליחתה לביופסיה.
מהי הדרך הטובה ביותר להוריד נקודת חן?
ישנן מספר שיטות להסרת נקודת חן:
ניתוח כירורגי
חיתוך נקודות החן עם אזמל. הליך זה משמש לעתים קרובות יותר עבור נקודות חן גדולות מאוד, כמו גם משמש עבור בדיקה היסטולוגית (שליחה לביופסיה) במצב של נקודת חן חשודה. הליך זה יתבצע לעתים רחוקות ביותר על הפנים, שכן צלקת בולטת ולא אסתטית תישאר לאחר ההסרה בחיתוך.
חנקן נוזלי
בשיטה זו הורדת נקודות החן מתאפשרת עקב חשיפה לטמפרטורה נמוכה מאוד. החיסרון של השיטה הוא שקשה לשלוט בעומק החשיפה, לכן, הן הסרה מוגזמת עם היווצרות צלקת גסה והן הסרה שטחית עם צמיחה של נקודת החן חזרה אפשרית.
מחט חשמלית
חשיפה מקומית לזרם חשמלי בעוצמה גבוהה, שבגללה מתאדות הרקמות של התאים באזור נקודת החן. החיסרון של הליך זה שהוא נחשב פחות מדוייק מהסרה בלייזר. ותיתכן חדירה עמוקה יותר לרקמות העור. דבר אשר יכול להשאיר צלקת.
הורדת נקודות חן בלייזר
חשיפה ללייזר היא שיטה מודרנית ויעילה להסרת נקודות חן בכל חלק בגוף. ניתן לשלוט באורך הגל של קרן הלייזר, מה שמבטל היתכנות של כוויות, צלקות ופגיעה ברקמות בריאות מסביב. בנוסף, לרוב נקודת החן תרד בטיפול אחד. מטופלים רבים שואלים האם זה בטוח להסיר נקודות חן בלייזר? התשובה לכך היא, שההליך נחשב בטוח, אינו פולשני, הוא אף נחשב כהליך אנטיבקטריאלי. שכן הטמפרטורה הגבוהה של קרן הלייזר מבטלת זיהום של הפצע, ובמקביל כלי הדם נצרבים על מנת למנוע דימום.
האם כואב להסיר נקודות חן?
בכל השיטות להסרת נקודות חן, נעשה שימוש בהרדמה מקומית במידת הצורך, למעט ההסרה בלייזר. שכן, חשיפה ללייזר היא הליך כמעט ללא כאבים, לפעמים המטופלים מרגישים רק עקצוץ קל. באם נקודת החן ממוקמת באזור בו יש עור רגיש, אזי משתמשים במריחת משחת אלחוש.
בנוסף, בלייזר ההליך אינו לוקח הרבה זמן (בין 3-5 דקות), מאופיין בטראומה נמוכה ומאפשר לכם להיפטר מנקודת החן בפגישה אחת בלבד. לאחר ההליך נשאר רק קרום קטן, אשר מחלים מעצמו. הכי חשוב לא לנסות להסיר את הגלד לבד. בנוסף, לא לגרד, לקלף או לשזף את האזור לאחר ההסרה בלייזר.
התוויות נגד להסרת נקודות חן
הרשימה המדויקת של התוויות נגד תלויה בשיטה הנבחרת. אך חשוב לדעת, למעשה אין כמעט התוויות נגד להורדת נקודות חן לייזר. למעט סיבות יחידות, כגון: הריון, מחלות כלי דם, דלקת פעילה וכדומה.
אילו נקודות חן לא ניתן להוריד?
חשוב לדעת! ניתן להוריד כל נקודת חן, אך זאת רק לאחר אבחון ראשוני על ידי רופא עור. אבחון זה מתבצע כדי לקבוע באם נקודת החן שפירה או ממאירה. כבר באבחון הראשוני עם הופעת נקודת החן, הרופא עשוי לזהות סכנה או לאשר שאין שום חשש בנקודת החן.
האם ניתן להסיר נקודות חן בבית?
לא ניתן להסיר נקודות חן באופן עצמאי בבית הן על ידי ניסיון הוצאה פיזי והן על ידי שימוש במשחה או תכשיר כלשהו. ניסיון זה יכול לגרום לצלקת או לכוויה, ולגרום לזיהום. בנוסף, אם במקרה נקודת החן הינה ממאירה, כל פציעה שלה ללא אבחון על ידי רופא עור יכולה להוביל להתפשטות של תאים סרטניים דרך זרם הדם בכל הגוף.
אנו ממליצים לך לא לסכן את בריאותך. ההחלטה הנכונה ביותר היא קודם לפנות לרופא עור שיבצע בדיקה (אין צורך ללכת לרופא עור פרטי, ניתן לאבחן אצל רופא עור בקופת חולים ללא עלות).
לסיכום,
באם אתם מעוניינים להוריד נקודות חן, אנו ממליצים בחום על הסרה בלייזר. ההסרה בלייזר מתבצעת לרוב בטיפול אחד, ולאחר תהליך ההחלמה (אשר בו יש לשמור על האזור המטופל) לא תישאר לכם צלקת. חשוב לדעת! בלייזר ניתן להיסר נקודות חן שטוחות או בולטות ואף שומות ללא כל חשש.
מעוניינים לראות איך נראית הסרה של נקודת חן לפני ואחרי.. לחצו כאן!
מעוניינים להוריד נקודות חן. השאירו פרטים ונחזור אליכם עם כל הפרטים ובהצעת מחיר טלפונית או בוואטצאפ.