סבוראיה קרטוזיס
סבוראיק קרטוזיס – Seborrheic Keratosis (נקרא גם: סבוראיה קרטוזיס, סבוריאה קרטוזה) זהו נגע עור הצומח לאט מאוד ויכול להיווצר לאורך מספר שנים. נגע עור זה מאוד שכיח אך חשוב לציין שסבוריאה קרטוזיס אינה קשורה לנגיף הפפילומה האנושי.
בשלב הראשוני, הנגעים של סבוראיק קרטוזיס נראים כמו כתמים עגולים או אליפסה וצבעם כמעט אינו שונה מצבע העור. עם הזמן, הנגעים מתכהים, נסדקים והנגעים מתחילים להתרבות. מבחינת הרגשה פיזית, אותו האדם שהופיעו אצלו הנגעים האלו אינו חווה אי נוחות ברורה, אך במקרים מסוימים מתחילה להופיע תחושת גירוד באזורים הנגועים (תחושה זו מתרחשת לעתים קרובות למדי). בנוסף, הוכח ש סבוריאה קרטוזיס יכולה לעבור בירושה.
סבוראיק קרטוזיס זהו נגע עור אשר בהתחלה מופיע כנקודה צהובה או חומה בעלת גבולות אשר עם הזמן הולכת וגדלה. שטח הנקודה מתכסה בהדרגה בקרום אפור-צהוב אשר ניתן להסרה בקלות. עם הזמן אותה נקודה שטוחה מתחילה לבלוט מעל פני העור והקרום הופך צפוף יותר וסדוק. ניתן למצוא סבוריאה קרטוזיס בחלקים רבים ושונים בגוף, למעט כפות הידיים וכפות הרגליים. נגעים אלו יכולים להיות בודדים או מרובים. אותם נגעי עור הנמצאים במקומות החיכוך השכיחים בגוף, הם מטרידים במיוחד מכיוון שהם עלולים להיפגע ולהיפצע באופן תדיר. מה שמביא לידי כך שבנגע מתפתחת דלקת ומופיעים דימומים, כאב וגירוד.
באם סבוראיק קרטוזיס החלה להוות מטרד. היא התפתחה בגודלה, קיבלה גוון אדום, מגרדת, יש צורך להתייעץ עם רופא עור. בשום מקרה אסור להסיר סבוריאה קרטוזיס לבד!! הטיפול האופטימלי להסרת סבוראיק קרטוזיס הוא על ידי לייזר. אך יש לבצע את הטיפול רק לאחר בדיקת רופא עור מומחה.
לסבוריאה קרטוזיס ישנן גרסאות קליניות (אבחנתיות) רבות. כגון, מלנואקנתומה אשר היא סוג של קרטוזיס סבוריאה. מלנואקנתומה היא סבוריאה קרטוזיס עם תכולה גבוהה של פיגמנט חום בתאי הנגעים, כאשר המלנין נמצא כמעט אך ורק בקרטינוציטים (התאים העיקריים בשכבה החיצונית בעור האחראים על ייצור חלבון הקרטין). צורה זו של סבוריאה קרטוזיס מבולבלת לעיתים קרובות עם מלנומה במהלך בדיקה שגרתית. אך בבדיקה דרמטוסקופית קל לאתר את הסימנים הקליניים העיקריים (מבנים דמויי קומדו, ציסטות דומות למיליום, מבני מוח ועוד), המאפשרים לאבחן ולהבדיל נכון בין סימנים אלו לבין מלנומה.
צורות מיוחדות של סבוריאק קרטוזיס
בנוסף לצורה הנפוצה של נגעי העור בסבוריאה קרטוזיס, ישנן מספר אבחנות של צורות אחרות של סבוריאה קרטוזיס.
דמויי יבלות – צורה זו מאופיינת בנגעים פיגמנטיים (בעלי צבע) שטוחים מאוד בגב הידיים ובאזור של אמות הידיים, נגעים אלו מאופיינים במשטח מחוספס, אשר נראה במיוחד עם תאורה ישירה. לפעמים קשה להבדיל בין נגעים אלו לבין נגעים של לנטיגו סנילי.
קרטוזיס סבוריאה חמור – מאופיין בנוכחות נגעי עור מרובים ושטוחים. הנמצאים באזורים סימטריים בגפיים, בדרך כלל יופיעו באזור גיד האכילס, על גב הידיים ואמות הידיים. קוטר נגעי העור נע בין 1-10 מ"מ, צורתם עגולה, אשר מכוסים בקשקשים אפורים-לבנים, הניתנים להסרה בקלות ללא סימני דימום אך מאוד מהר הם מופיעים שוב. צורה זו בדרך כלל מתרחשת בגיל מבוגר (מעל 60).
דרמטוזיס רשתית פיגמנטית של מפרקי הגפיים – זוהי צורה תורשתית אשר נדירה מאוד. האזור השכיח של הופעתה הוא באזורי הכיפוף של הגפיים. צורה זו מתבטאת ככתמים כחלחלים,
היפרפיגמנטציה (כתמים כהים יותר מצבע העור) ברשתית (צורת רשת על שטח פני הנגעים) ומעין פלולות חומות-שחורות הדומות ליבלות שטוחות. לפעמים הנגעים בולטים מעל רקמת העור, והם ניתנים למישוש, ומקבלים דמיון לצורת סבוריאה קרטוזיס דמויי יבלות. בגיל ההתבגרות, לנגע עור זה בדרך כלל יש פיגמנטציה מנוקדת בצבע חום-שחור.
הסרת סבוריאה קרטוזיס בלייזר
באם הופיע אצלכם סבוריאה קרטוזיס חשוב לא להילחץ. מדובר באחת מגידולי העור השפירים (לא סרטניים) הנפוצים ביותר. סבוריאה קרטוזיס בתחילת הופעתה מופיעים כתמים שטוחים בצבע חום-צהוב. עם הזמן כתמים אלו יכולים לצמוח ולהתעבות, ולהפוך לנגעים הבולטים מעל פני העור עם משטח מחוספס אשר מתקלף לעיתים קרובות. הנגעים יכולים לנוע בין 1-2 מ"מ למספר ס"מ. לעתים קרובות יותר, סבוריאה קרטוזיס מתרחשת בבגרות ובזקנה (שכיח ב80% מעל גיל 60), אך היא יכולה להופיע גם בקרב צעירים.
כיצד להסיר סבוריאה קרטוזיס
היתרונות הגדולים ביותר להסרת סבוריאה קרטוזיס כוללים כיום טיפול בלייזר CO2 אשר היתרונות של טכנולוגיית לייזר זו הם:
- קרן דקה מאוד (200 מיקרומטר) אשר מבטיחה טיפול מדויק.
- על ידי שימוש בפולסים של קרני הלייזר ניתן לאדות את הנגע מבלי לחרוך אותו.
- קיימת שליטה מדויקת בעומק הטיפול. לפיכך, רדיקליות מקסימאלית מושגת ללא פצעים עמוקים.
- המכשיר לא בא במגע עם פני העור. הפגיעה מתבצעת רק באמצעות קרן לייזר. לפיכך, מושגת רמת סטריליזציה גבוהה.
- הסרת נגעים קטנים אינה כואבת ואינה מצריכה הרדמה. בנגעים גדולים ניתן להשתמש במשחת אלחוש.
- חימום מינימלי של פני הפצע אשר לא גורם לדימום. אשר יוצר גם תנאים נוחים לריפוי נוסף.
- ללא צלקות.
- הטיפול אינו מצריך הרדמה.
- ההליך אינו פולשני (לא קיימת אפשרות להידבקות ב- HIV, הפטיטיס וכו').
- ניתן להסיר את כל הנגעים בטיפול אחד.
- משך טיפול קצר (בין 5 – 15 דקות).
- אי חדירה ופגיעה בשכבות העמוקות בעור מבטיחה הסרה ללא היווצרות צלקות לאחר מכן.
- ניתן להמשיך בשגרת היומיום מיד לאחר מכן.
- משך החלמה קצר (מספר שבועות עד לחודש) לקבלת תוצאה סופית.
שאלות נפוצות בנושא סבוראיק קרטוזיס
סבוריאה קרטוזיס היא מחלה המאופיינת בנגעי עור שפירים הנובעים מהצטברות שכבת הקרנית של האפידרמיס (השכבה החיצונית של העור). הסיבה היא שינוי ניווני בתאי העור בהשפעת קרניים אולטרה סגולות (קרינת השמש). נגעי עור אלו יכולים להופיע כבודדים או בבקבוצות. לפעמים סבוריאה קרטוזיס נעלמת מעצמה. אבל לרוב לאחר זמן מה היא מופיעה שוב באותו האזור בעור.
לעתים קרובות, פריחות של סבוריאה קרטוזיס הן מרובות ומתרחשות בכל חלק בגוף (בטן, צוואר, פנים, חזה, גב). הסיבה המדויקת סבוריאה קרטוזיס לא זוהתה אך לנטייה גנטית יש חשיבות רבה. הגורמים המעוררים התורמים לצמיחה ולמראה של פריחות חדשות הם: הפרעות הורמונליות (כולל הריון), החמרה של מחלות כרוניות, ניתוחים וחשיפה מוגזמת לשמש.
היכן מופיעה סבוריאה קרטוזיס לרוב בגוף?
נגעים אלו מופיעים לרוב על הידיים, הגב, הפנים, הכתפיים ובדרך כלל הם מזכירים כתמי גיל.
מהם הגורמים לסבוריאה קרטוזיס?
· מחסור בוויטמין A.
· בעיות בתהליכים המטבוליים בגוף.
· תפקוד לקוי של המערכת ההורמונלית.
· טיפול ארוך טווח עם משתנים ואנטיביוטיקה.
· מגע עם כימיקלים או חומרים רעילים.
אין תשובה חד משמעית לשאלה זו מכיוון שסבוריאה קרטוזיס אינה מחלה אחת, אלא קבוצה שלמה של נגעי עור. הנגעי עור השכיחים ביותר הם סבוריאה קרטוזיס אשר הם לא מסוכנים, אינם פוגעים בריאותית ואינם יוצרים בעיות פרט לבעיות אסתטיות. אך חשוב לציין שישנם גם נגעי עור כאלה העלולים להידרדר לסרטן. לכן, לשם אבחנה מומלץ מאוד לגשת לרופא עור לקבלת אבחנה מדוייקת טרם ההסרה.
באופן כללי, סבוריאה קרטוזיס אינה מהווה סכנה לבריאות האדם, אך היא מקלקלת את מראה העור (בהופעת נגעים על העור), לכן, לפעמים יש להסיר אותן. אם הנגעים ממוקמים במקומות בהם הם חשופים לחיכוך או ללחץ מהבגדים, הסיכון לפגיעה בהם עולה באופן משמעותי. דבר אשר טומן בחובו זיהום. לכן מומלץ להסיר נגעים אלו.
אילו שיטות קיימות להסרת סבוריאה קרטוזיס?
השיטות הקיימות הינן:
· לייזר – נחשבת כיעילה, המהירה, הבטוחה והנקייה (ללא צלקות) ביותר.
· כירורגיה – הסרה ע"י חיתוך. לא מומלץ באזורים חשופים שכן ישנה הסתברות מאוד גבוהה לצלקות.
· גלי רדיו (RF) – הסרה באמצעות גלי רדיו. בנגעים גדולים לא כל כך יעילה וקיימת חזרה גבוהה על הטיפולים. לעומת זאת נחשבת זולה יותר מלייזר.
· מחט חשמלית – צריבה על ידי מחט חשמלית. טיפול כואב המצריך הרדמה מקומית. בנוסף ייתכנו צלקות בסיום התהליך.
· חנקן נוזלי (קריותרפיה) – צריבה על ידי קור. יעיל בנגעים קטנים אך ידוע בתחושת הצריבה לאחר הטיפול באזורים שטופלו. כמו כן, סבירות גבוהה להופעת צלקות.
כמה עולה הסרת סבוריאה קרטוזיס בלייזר?
עלות הסרת סבוריאה קרטוזיס בלייזר תלויה בגודל הנגעים, במספרם ובמיקומם. המחיר יכול לנוע בין כמה מאות שקלים עד לכמה אלפים (הטווח הינו 600 – 3500 ₪).
לרוב, סבוריאה קרטוזיס של העור מחייבת טיפול רק אם נגעי העור מפריעים מנקודת מבט אסתטית או שהם נפגעים נפצעים באופן שיטתי, מכיוון שדבר זה יכול להוביל לידי זיהום.
באיזה גיל סבוריאה קרטוזיס יכולה להופיע?
סבוריאה קרטוזיס הא למעשה מעין סטיגמת ההזדקנות (חלק מאוכלוסיית הרופאים מחשיבה את זה אף כתסמין הזדקנותי), מכיוון שהיא נדירה ביותר בגיל צעיר אך נפוצה בעיקר בגילאים מעל 60. יחד עם זאת, הגורמים להופעת סבוריאה קרטוזיס נותרו לא ידועים עד היום.
האם ניתן לטפל בסבוריאה קרטוזיס בבית?
ניסיונות ביתיים לטפל או להסיר סבוריאה קרטוזיס כוללים בדרך כלל שימוש בצמחים. תכשירים או חומצות העלולות לגרום לכוויות כימיות בעור. טיפול בסבוריאה קרטוזיס בבית נחשב מסוכן וברוב המקרים לא יעיל במיוחד. סבוריאה קרטוזיס מוסרת בדרך כלל בקליניקות פרטיות בטכנולוגיית לייזר.
לסיכום
לסיכום: באופן כללי, סבוריאה קרטוזיס אלו הם נגעים "בטוחים", מכיוון שהם שפירים (לא סרטניים) ואינם מהווים סכנה על חיי המטופל. בהתחשב בכך שהמחלה אינה מתפתחת לכדי נגע ממאיר. לכן ניתן להסיר את אותם כתמים מהגוף במספר מקרים: אם ההחלטה נגרמת מנקודת מבט של אסתטיקה, או אם הנגע נפצע ללא הרף או אם כאשר הנגע בא במגע עם בגדים וגורם לאי נוחות. חשוב לזכור, סבוריאה קרטוזיס אינה מהווה סכנה לאנשים מסביב ואינה מדבקת. על מנת לא לעורר את המחלה יש להימנע מחשיפה ממושכת לשמש.