סבוריאה דרמטיטיס (Seborrhoeic dermatitis)
יש כאלה המאמינים שמצב העור הוא השתקפות של בריאות האדם – ולכן אחד הקריטריונים הכלליים ליופי היה תמיד העדר סימני קילוף ודלקת בעור. רופאי עור מודים שרבים מהמחלות איתם הם נאלצים להתמודד גורמים לחולים בעיקר אי נוחות פסיכולוגית. לחץ יכול להיות גם גורם וגם תוצאה של מחלות עור רבות, והופך אותן למעין מעגל קסמים. סבוריאה דרמטיטיס אינה יוצאת מן הכלל. בואו נראה מה התכונות של מחלה זו ואיך נוכל לצאת ממעגל הקסמים של הסימפטומים שלה?
מהי סבוריאה דרמטיטיס
סבוריאה דרמטיטיס היא מחלת עור שכיחה שכל אחד מאיתנו עלול להיתקל בה בשלב כלשהו בחייו. זוהי מחלה דלקתית המופיעה באזורים בגוף שבהם ישנן בלוטות חלב רבות: בקרקפת, מאחורי האוזן ובמשולש האף, וכן באזור שבין השכמות ובאזור הקדמי של החזה. כאשר הפרשה מוגזמת של בלוטות החלב מתרחשת, היא מהווה סביבה נוחה לצמיחה של מיקרואורגניזמים הגורמים להתפתחות הדלקת.
סבוריאה דרמטיטיס נגרמת על ידי פטרייה דמוית שמרים הנקראת מלססיה (Malassezia), אך לא נכון לקרוא למחלה זו מדבקת. הגורם הסיבתי הוא מיקרואורגניזם פתוגני (מחולל מחלה) החי על שכבת העור החיצונית (האפידרמיס) של כמעט כל אדם בריא. מחזור החיים של פטרייה זו קשור לרמת חומצות השומן בחלב, המיוצר על ידי בלוטות החלב. אם מסיבה כלשהי מתחילה פעילות מוגברת של בלוטות החלב (צמיחה מהירה והפרשת חלב), הרי שמספר המיקרואורגניזמים באותו האזור גדל בחדות, מה שמוביל לתגובה דלקתית המלווה בגרד וקילוף העור.
קבוצות סיכון - סיבות אפשרויות להופעת סבוראיה דרמטיטיס בחלקי הגוף השונים
רופאים זיהו מספר גורמים שיכולים להוביל לדלקת עור סבוראית. הוכח כי לחץ חמור או כרוני מוביל לשיבוש התפקוד התקין של בלוטות החלב. לכן, סבוריאה דרמטיטיס מתרחשת לעיתים קרובות אצל אנשים שסבלו ממצבי הלם או לחץ קיצוניים, חולים עם הפרעות נפשיות וכאלה אשר בפעילותם המקצועית נאלצים לעבוד בתנאי לחץ.
גורם סיכון נוסף: פעילות גופנית מוגבלת, האופיינית לאנשים עם מוגבלות פיזית ולאנשים הסובלים מעודף משקל. בנוסף, הוכחה השפעתם של חלק מההורמונים על ייצור החלב בשלבי גיל מוקדמים, לכן מתבגרים, תינוקות שיונקים (אשר מקבלים הורמונים מחלב אם, וביטויים של המחלה נעלמים באופן טבעי לאחר שינוי הדיאטה) הם בעלי הסתברות גבוהה להופעת הדלקת.
בנוסף, קיים קשר בין גורמים של מערכת החיסון לבין התגובה הדלקתית בתגובה לריבוי המיקרופלורה (אוכלוסיית המיקרואורגניזמים הטבעית של מערכת העיכול – מעיים) בעור: אנשים עם ליקויים חיסוניים מולדים ונרכשים מפתחים סבוריאה דרמטיטיס בשכיחות גבוהה בהרבה מהאוכלוסייה הממוצעת.
גורם לדלקת עור סבוראית
הגורם לפטרייה של דלקת סבוראית הוא ייצור אנזימים ליפוליטיים (מפרקי שומן) מיוחדים העלולים לפרק חומצות שומן הכלולות בחלב. כאשר יש יותר מדי פטריות, הכימיקלים הללו מעוררים תגובה דלקתית, המלווה בהרס של תאי עור (נראה כמו קילוף), כמו גם שחרור היסטמין, אשר זהו חומר כימי הגורם לגירוד. גירוד האזורים המגרדים מחמיר את הדלקת ומחמיר את מראה העור עם סבוריאה דרמטיטיס.
תסמינים של סבוריאה דרמטיטיס
התסמינים של סבוריאה דרמטיטיס מתפתחים בהדרגה. בשלבים הראשוניים מופיעים באזורים הפגועים מעין כתמים קשקשים צהבהבים-אדומים-צהבהבים, אשר יכולים להשתלב באזורים גדולים אחרים המכוסים בקשקשים שומניים. ככלל, אזורי סבוריאה ממוקמים באופן סימטרי (למשל, בצידי האף או האוזניים מימין ומשמאל). פטריות צפופות נוצרות בקרקפת וסדקים מופיעים באזור קפלי העור הטבעיים. החומרה של סבוריאה דרמטיטיס נקבעת על ידי האזור בו הופיעו נגעי העור ועוצמת התהליך הדלקתי.
המיקום "המועדף" על סבוריאה דרמטיטיס הוא העור בקרקפת ובפנים. במקרים חמורים, חולים מפתחים סבוריאה דרמטיטיס כללית, בה כל חלקי הגוף העשירים בבלוטות החלב מושפעים בו זמנית.
ישנן צורות יבשות, שמנוניות ומעורבות של סבוריאה דרמטיטיס. האפשרות הראשונה (יבשות) אופיינית למתבגרים (הפרשת החלב מופחתת במקביל), השנייה (שמנוניות) מלווה בהפרדה של הפרשת עור נוזלית או עבה. במקרה האחרון (מעורבת) סבוריאה דרמטיטיס מחמירה על ידי היווצרות אקנה (פצעונים), האופיינית יותר לחולים גברים. עם צורה מעורבת של המחלה, מופיעים מרבדים (של פטריות) יבשים ושומניים בחלקים שונים של הגוף.
חשוב לדעת, על פי מחקרים מצאו שלפני גיל 40, כ -5% מהאוכלוסייה מפתחים דרמטיטיס סבוריאה, אשר התסמין הראשוני לרוב הוא הופעת קשקשים, ולאחריו מופיעים אדמומיות והיווצרות נגעים נקודתיים בודדים, ולאחר מכן התפשטותם באזור הנגוע. דרמטיטיס סבוריאה מאופיינת בנשירת שיער מאזורים נגועים. המוקדים אשר בהם קשקשים נוצרים לעיתים קרובות הם מאחורי האוזניים עם תופעה נוספת של סדקים מדממים. על עור הפנים, דרמטיטיס סבוריאה בולטת במיוחד בגבות ובקפלי האף.
ראוי לציין כי הופעת קשקשת על השיער היא בעיה אסתטית יותר, בעוד דרמטיטיס סבוריאה יכולה להפוך לאקזמה מעבר לקשקשים.
תסמינים אופייניים לסבוריאה דרמטיטיס
שכיחה יותר בחורף מאשר בקיץ לאחר חשיפה של העור לשמש).
- עקצוצים האזור הנגוע.
- הופעה משולבת של עור שומני ויבש על הפנים.
- קילופים בעור.
- קשקשים.
- בלפריטיס blepharitis – דלקת העפעפיים, המלווה בגרד וצריבה עם אדמומיות ובצקת.
- כתמי עור ורודים, דקים וקשקשים עליהם, בדרך כלל יופיעו משני צידי הפנים.
- כתמים עם קשקשים עליהם בצורת עלה כותרת או טבעתיים בקו השיער ובקדמת החזה.
- פריחה בבתי השחי, מתחת לשד, במפשעה ובקפלי איברי המין.
- פוליקוליטיס דקלבנס (דלקת בזקיקי שיער) בלחיים ובפלג גוף עליון.
כיצד מטפלים בסבוריאה דרמטיטיס
השיטות לטיפול בחולים עם סבוריאה דרמטיטיס כוללים שני תחומים עיקריים. ראשית, טיפול בגורמי המחלה: נורמליזציה של חילוף החומרים ודיכוי הפעילות של מיקרופלורה (אוכלוסיית המיקרואורגניזמים הטבעית של מערכת העיכול – מעיים) בעור. שנית, הסרת תסמיני המחלה (נגעי העור \ פטריות) הגורמים לאי נוחות פיזית ופסיכולוגית לחולים.
טיפול בדיאטה (תזונה)
מכיוון שהתהליך הפתולוגי של המחלה מבוסס על שיבוש בלוטות החלב, חשוב לסלק את כל הגורמים שיכולים להשפיע על מנגנון עבודתם. ידוע כי תזונת האדם ומצב מערכת העיכול ממלאים בכך תפקיד חשוב. לכן, לחולים עם סבוריאה דרמטיטיס מומלץ להגביל את השימוש במזונות מתוקים, שומניים, מעושנים וחריפים.
מחקרים הראו בעבר את הקשר בין אופי ההתפשטות (ואפילו להתפרצות) של מחלות עור רבות לבין בריאות הקיבה, המעיים והכבד, ולכן לעתים קרובות מומלץ לחולים לעבור בדיקה מונעת על ידי רופא גסטרואנטרולוג.
טיפול מערכתי
סוג זה של טיפול כולל שימוש בתחומי הוויטמינים, המינרלים ותרופות מיקרוביאליות. טיפול בוויטמינים נועד לשיפור מצב העור ולהאצת תהליכי חילוף החומרים – הדגש צריך להיות על נטילת ויטמינים A, C וקבוצה B. תרופות אנטי מיקרוביאליות נועדו להילחם הן בגורם למחלה והן בזיהום הנלווה אליה, זיהום זה לעיתים קרובות מחמיר את התסמינים של סבוריאה דרמטיטיס. בנוסף, הרופא עשוי גם לרשום טיפול של תרופות נוגדות מחלות סיסטמיות (חומרים אנטי פטרייתיים) – תרופות אלה כוללות פלוקונאזול, טרבינאפין, אינטראקונאזול ואחרים, כמו גם אנטיביוטיקה רחבת טווח כגון דוקסיציקלין. במקרים מסוימים, עם תגובה דלקתית קשה וגירוד, ניתן למנות לחולה בנוסף אנטיהיסטמינים, כגון לורטאדין, צטיריזין, כלורפנירמין ואחרים.
תכשירי משחות לדלקת עור סבוראית
משחות וקרמים מסויימים יכולים לסייע במאבק בסימפטומים של דרמטיטיס סבוריאה. היתרון שלהם הוא שהם פועלים בצורה ממוקדת. הם עוזרים להקל על דלקת, גירוד, להילחם ביובש, בקילוף, וגם – תלוי בצורת המחלה – מסוגלים לגרום ללחות או לייבוש של שכבת העור החיצונית (האפידרמיס). ישנם גם משחות אנטי פטרייתיות ואנטיבקטריאליות המאפשרות להחליש עודף מיקרופלורה באופן מקומי, מבלי להשפיע לרעה על מערכת העיכול.
טיפול בלייזר לדלקת עור סבוראית
כיום טיפול בלייזר בדלקת עור סבוראית היא הטכניקה היעילה ביותר המספקת התאוששות מהירה ככל האפשר ותוצאה פיזית טובה. טיפול זה כרוך בשימוש בקרן לייזר החודרת לעומק קבוע מראש אשר לא משאירה סימנים או צלקות. טיפול בלייזר משמש כטיפול עצמאי, ויכול להתבצע בשילוב עם שיטות טיפוליות אחרות. טיפול בלייזר ידוע ברמת בטיחות גבוהה, מהירות התגובה, יעילות ומספר מינימלי של התוויות נגד.
סבוריאה דרמטיטיס מתחילה ב ... קשקשים?
כמו סבוריאה דרמטיטיס, קשקשים נגרמים על ידי צמיחת יתר של פטריות מלססיה (Malassezia). עם זאת, הסימפטומים של סבוריאה דרמטיטיס מתרחשים כאשר שיעור הפתוגן (אורגניזם כגון חיידק, וירוס, פטרייה וטפיל) בקרב כל המיקרופלורה בקרקפת הוא יותר מ -83%. לפיכך, קשקשים יכולים להיחשב כביטוי הראשוני של המחלה, לכן אין להקל ראש בסימן זה.
שמפו נגד קשקשים – אפילו אלה שנמכרים בבתי מרקחת – לרוב אינם מסוגלים להילחם בגורמי המחלה, אלא רק מבטלים את הסימפטומים שלה. תכשירים שאינם הורמונליים נחשבים הרבה יותר יעילים לטיפול, במיוחד על בסיס פיריציון (אבץ), כמו תרופת ה- OTCPharm Zinocap. הודות לפיריציון אבץ, "Zinocap" הוא בעל פעילות אנטי דלקתית ופטרייתית, מפחית גירוד, ממריץ את ההתחדשות הטבעית של תאי העור, מבטל יובש וקילופים, מחזיר את תפקוד המחסום של העור ומפחית את רגישותו להשפעות המזיקות של מיקרואורגניזמים. "Tsinocap" מכיל גם D-panthenol (פרוביטמין B5), המשקם את מבנה הקרקפת, מקדם ריפוי, ומשפיע לטובה גם על בריאות ומראה השיער. Zinocap בצורת קרם הוא בעל מרקם קליל, נספג במהירות ומרכך את העור, ותרסיס Zinocap מצויד בזרבובית מיוחדת למריחה באזורים קשים לגוף (למשל, בקרקפת). ניתן להשתמש בתרופה גם אצל מבוגרים וגם אצל ילדים החל מגיל שנה.
שאלות נפוצות על סבוריאה דרמטיטיס (Seborrhoeic dermatitis)
סבוריאה דרמטיטיס אינה מדבקת במגע, באופן ויראלי או בדרך אחרת. אין הדבקה בין אדם לאדם.
קשקשים מתרחשים רק בקרקפת. והופעתם מתבטאת בצורה של גירוד והתקלפות של העור ללא דלקת נראית לעין. סבוריאה דרמטיטיס אינה מוגבלת לקרקפת. המחלה יכולה להופיע בפנים, בחזה, בבית השחי, במפשעה ובישבן.
סבוריאה דרמטיטיס מחמירה בחורף בגלל אוויר קר ויבש וחשיפה פחותה לשמש. לכן העור רגיש יותר ונוצרים סדקים וגירויים בעור.
סבוריאה דרמטיטיס אצל ילדים מופיע בדרך כלל בחודשים הראשונים לאחר הלידה וחולפת מעצמה בתקופה שבין 6 ל -12 חודשים. באם המחלה מתרחשת אצל נער או מבוגר, כמעט שאי אפשר לרפא אותה. הפרעות במערכת העצבים נחשבות למעוררים החזקים ביותר להתפרצות של סבוריאה דרמטיטיס. ניתן לעצור את התפתחות המחלה ולהקל בסימפטומים שלה על ידי ביטול מקור הלחץ וטיפול תרופתי. כמו כן, כיום טיפול בלייזר נחשב הטיפול האיכותי ביותר להעלמת הנגעים של סבוריאה דרמטיטיס.
סבוריאה דרמטיטיס, אינה חולפת מעצמה והסימפטומים שלה לא נחלשים באם בוצע טיפול לא מתאים למטופל או שחיי המטופל מלאים במתחים ולחצים. אם החולה ממשיך להיות מוטרד מתסמיני המחלה, מומלץ לבקר אצל רופא עור בהקדם האפשרי ולא לעכב את הטיפול.
לסיכום
נכון, סבוריאה היא מילה קצת לא מוכרת. אבל ייתכן ששמעתם על המילה הנרדפת שלה – אקזמה. אקזמה היא ביטוי כללי המבטא מחלה כרונית דלקתית לא זיהומית הבאה לידי ביטוי בנגעים שונים על גבי העור. ואילו סבוריאה היא סוג של אקזמה המאופיין בנגעי עור דלקתיים זיהומיים.
לפיכך, אל לנו להתבלבל בין סוגי סבוריאה שונים כגון, סבוריאה קרטוזיס אשר מופיעה עקב תורשה (ובדרך כלל בגיל מבוגר – מעל 50) לעומת סבוריאה דרמטיטיס אשר מופיעה עקב בעיות בבלוטות החלב בעור ומופיעה בכל שכבות הגיל.
למרות העובדה סבוריאה דרמטיטיס אינה מהווה איום חיים מיידי ואינה מונעת מכל אדם את יכולתו לעבוד, מחלה זו עלולה להחמיר, לפגוע באיכות החיים ולהפחית את ההערכה העצמית של אדם החולה בה (במיוחד נערות ומתבגרות צעירות). לכן, חשוב להתחיל בטיפול כבר בסימנים הראשונים להחמרה, ואם המחלה מתבטאת בפעם הראשונה, כדאי בהחלט להתייעץ עם רופא עור מוסמך.