פצעוני בגרות | הסרת פצעי בגרות
אנשים רבים יודעים ממקור ראשון כמה קשה למצוא תרופה יעילה לפצעוני בגרות (אקנה, בשמם הרפואי). פצעוני בגרות מופיעים לעיתים קרובות בגיל ההתבגרות, אך בהמשך חיינו, המחלה יכולה להזכיר לעצמה כל החיים (צלקות אקנה). לכן, יש צורך די חשוב לטפל בפצעוני בגרות בצורה הטובה ביותר. אבל אילו תרופות נגד פצעוני בגרות באמת עובדות?
עור חלק, נקי ובריא הוא אחד הקריטריונים העיקריים ליופי. יש אנשים שקיבלו עור טוב מטבעם, אך רובנו לפחות פעם אחת בחיינו נתקלנו במה שמכונה בעדינות "פגמים". כולם יודעים כיצד רק פצעון קטן אחד יכול להשפיע על ההערכה העצמית. ואם יש עשרות פצעונים כאלו והם לא מראים סימן להיעלמות בשום צורה שהיא, מה אז?
חשוב לדעת, פצעי בגרות מופיעים כתוצאה מדלקת בבלוטות החלב. בלוטות החלב הכרחיות לעורנו, הודות לפעילותן הוא נותר תמיד לח, והפרשת בלוטות החלב מגנה על העור מהסביבה החיצונית. אבל לפעמים המערכת הזו קורסת. צינורות בלוטות החלב נסתמים בתאים מתים, אותה בלוטה מפתחת דלקת אשר התסמין שלו הינו פצעון (קומדון) כואב.
פצעוני בגרות היא בעיה נפוצה. בצורה כזו או אחרת, הם מופיעים אצל 60-80% מהצעירים והילדות בגילאי 12 עד 24 שנים. עם זאת, פצעוני בגרות יכולים להופיע גם אצל מבוגרים.
הסרת פצעי בגרות – לפני ואחרי
כיצד להיפטר מפצעוני בגרות
שינויים ברמות ההורמונליות בגוף לעיתים קרובות גורמים לפצעי בגרות. לכן, פצעי בגרות אלו הם סימן נפוץ להתבגרות. אך ההורמונים אינם היחידים האחראים להופעתם. מתח, תזונה לא מאוזנת ונטילת תרופות מסוימות עלולים לעורר את הופעת הפריחה. כשלעצמם, גורמים אלה אינם מובילים לפצעוני בגרות, אולם יכולים להוות גורם אם יש לך נטייה להתפתחויות דלקתיות.
ריפוי פצעים הנוצרים מתהליך ההתבגרות הוא לא כל כך קשה, אם כי זה לוקח הרבה זמן. כיום, בעולם האסתטיקה יש את כל מה שצריך על מנת להיפטר ממחלת עור זו. אך יחד עם זאת, רבים עדיין מעדיפים לנסות תרופות עממיות (תרופות סבתא), מה שלעתים קרובות רק מחמיר את המצב.
מיתוסים על פצעי בגרות
- שיזוף מסייע נגדפצעוני בגרות. תיאוריה זו נכונה, אך באופן חלקי בלבד. בהשפעת אור אולטרה סגול (קרינת השמש) העור אכן מתייבש מעט. אך שיזוף מגדיל את מספר התאים המתים על פני העור, אשר הם אלה אשר סותמים את צינורות בלוטות החלב ובסופו של דבר פצעוני הבגרות מתרבים. שיזוף הוא דרך נהדרת להיפטר מכמה פצעונים קטנים ולקבל כמה עשרות גדולים בשבוע. כדי למנוע השלכות לא נעימות ולצמצם נזקים יומיים לאחר שיזוף ארוך בשמש, יש לבצע ניקיון פנים ייסודי עדיפות בשיטת מסכה או פילינג.
- ניתן לרפאפצעוני בגרות על ידי שטיפת פנים מספר רב של פעמים ביום. נאלץ לאכזב את הניקיון והפרפקציוניסטים מבינכם. במאבק נגד פצעי בגרות על הפנים, "ניקוי רטוב" (שטיפת פנים) תכוף מדי עלול אף להזיק. שטיפה וקילוף חוזרים ונשנים פוצעים בסופו של דבר את העור והורסים את המיקרופלורה (שכבת האורגניזמים המיקרוסקופיים) הבריאה שלו. בנוסף סדקים מופיעים על עור מיובש מדי, אליו נכנסים חיידקים. וכאשר שכבת המיקרופלורה מוחלשת, היא לא יכולה לעמוד בפני החיידקים הללו ומצבה מחמיר. כדאי לשטוף את הפנים כאשר קיימים פצעי בגרות. אך לא יותר מפעמיים ביום ובאמצעות מוצרים עדינים שאינם משפיעים בצורה אגרסיבית על עור בעייתי.
- יש להסיר נקודות שחורות באופן ידני לפני שהן גדולות. זה בדיוק מה שעשו יותר מדור אחד של בני נוער והוריהם, שכנראה מאוחר יותר התחרטו על כך. העובדה היא שכאשר נסחט פצעון, רק חלק ממנו יוצא אל פני השטח, והתוכן שנשאר בעור מעורר הופעה של דלקת עמוקה. בנוסף, שיטה זו פוגעת בעור ובתעלות בלוטת החלב. מה גם ששורש הפצעון נשאר בעור, ולכן הפריחה במקום של הפצעון ההרוס תופיע שוב ושוב. התוצאה היא פצעי בגרות וצלקות יקרות ומתסכלות להסרה
סוגיי פצעוני בגרות
רופאי עור מזהים מספר סוגים של פצעוני בגרות, אשר שונים בסימפטומים ובמראה שלהם:
קומדונים סגורים (הם גם אקנה תת עורית) – פריחה המורכבת מהפרשות עור קשיחות ומודלקות (לרוב הן לבנות). הם נמצאים מתחת לעור ונוצרים כתוצאה מתגובת החמצון של ההפרשה עם החמצן.
קומדונים פתוחים (הידועים יותר בשם נקודות שחורות) – הם בעלי אופי זהה לקומודונים סגורים, אך מופיעים אך ורק על פני העור.
נודולות – הם תצורות של פצעונים תת עוריים המלוות בדלקת ותחושות כואבות. הנודולות קשות למגע ובמישוש ההרגשה היא כמו בליטות קשות. במקרים מסוימים, הם עשויות להיות מוקפות במוגלה. בשלב זה, קיים סיכוי גבוה להישארות צלקות לאחר שהנדולות ייעלמו.
פפולות – אלו הם פצעונים אדומים כואבים, קטנים אשר אינם מכילים תוכן מוגלתי.
פסטולות – אלו הן הפצעונים המוכרים בגיל ההתבגרות. פצעונים אלו מלווים בהפרשות מוגלתיות והאזור בעור אדום ודלקתי.
ציסטות – אלו פצעונים תת עוריים אשר כואבים מאוד ומוגלתיים מאוד.
שלבי פצעוני בגרות
ניתן לחלק את שלבי התפתחות פצעוני הבגרות באופן:
קלה – שלב זה מאופיין בפצעונים בעלי ברק שמנוני, זהו אקנה שאינו דלקתי בעלי פצעונים קטנים ושחורים.
בינונית – בשלב זה הברק השומני נעשה אינטנסיבי יותר, מופיעים הרבה פצעונים שחורים קטנים ופריחות דלקתיות אדומות. צורה זה מתבטא גם בהיווצרות מספר גדול של קומדונים ו- 10-20 פסטולות עם סימני דלקת.
קשה – זהו השלב הקשה ביותר של אקנה. אשר בו נמצא יותר מ -40 סוגים שונים של פצעוני בגרות, גושים גדולים וכואבים, פסטולות וציסטות,
ודלקת מוגלמתית חריפה.
הגורמים לפצעוני בגרות
במידה זו או אחרת, כ- 80% מהאנשים חוו פצעי בגרות לפחות פעם אחת בחייהם. כעת נבחן את הגורמים האפשריים להופעת פצעי הבגרות, המעוררים פעילות יתר של בלוטות החלב ולהופעת מוקדי דלקות.
- שינויים בעבודה של המערכת ההורמונלית או תנודות ברקע ההורמונלי (גיל ההתבגרות, שלבים מסוימים של המחזור, הריון).
- מחלות של מערכת העיכול ובלוטת התריס.
- תזונה לא מאוזנת, חוסר שינה באופן קבוע, הרגלים רעים כגון עישון, חוסר פעילות ספורטיבית וכדומה.
- טיפול לא תקין בעור ובפצעונים.
- Demodicosis – קרדית אקנה.
- שימוש בסטרואידים אנבוליים הנפוצים במכוני כושר ופיתוח גוף.
- שימוש בתרופות המכילות הלוגנים וברביטורטים.
- נגעים בעור המלווים בדלקת.
- ריבוי אינטנסיבי של חיידקי אקנה על פני העור המעוררים התרחשות של מוקדים דלקתיים.
- עיבוי שכבת הקרנית של האפידרמיס (היפרקרטוזיס).
- הצטברות בנקבוביות של חלקיקי קרטין באפידרמיס (השכבה העליונה בעור) אשר התערבב עם חלבון.
- אי שמירה על היגיינה נאותה.
- מצבי לחץ. הורמון הלחץ קורטיזול, המיוצר על ידי בלוטות יותרת הכליה במהלך סערת רגשות, מפעיל את בלוטות החלב.
טיפול בפצעי בגרות
לרוב, חצ'קון מסוג פצעוני בגרות מופיע בפנים, בחזה ובגב. אשר באזורים אלו ישנן בלוטות חלב רבות והנקבוביות רחבות ביותר. חשוב לדעת פצעי בגרות היא מחלה ויש לטפל בה על ידי מומחה. טיפול בפצעי הבגרות תלוי בחומרת המחלה. בעולם האסתטיקה מבחינים בין שלוש צורות של פצעוני בגרות:
קל – לא יותר מעשרה קומדונים סגורים או פתוחים ללא סימני דלקת.
בינוני – 10 עד 40 סוגי פצעונים של אקנה עם סימנים קלים של דלקת.
חמור – יותר מ -40 סוגי פצעונים של אקנה עם דלקת.
צורה קלה של פצעוני בגרות מתאימה היטב לטיפול בתכשירים חיצוניים – ג'לים, קרמים ומשחות מיוחדות. בצורה בינונית עד חמורה, תרופות לטיפול מקומי משולבות עם תרופות שיש ליטול דרך הפה. לפעמים משתמשים אף באנטיביוטיקה על מנת להרוג חיידקים ודלקת, ואם הבעיה היא חוסר איזון הורמונלי ישנם אף תרופות הורמונליות ותוספי מזון (כגון ויטמינים, צמחים וכדומה) על מנת להילחם בבעיה זו. קבלת מרשמי התרופות צריכה להינתן על ידי רופא, מכיוון שגם לאנטיביוטיקה וגם לתרופות הורמונליות יש השפעה רצינית על הגוף בכללותו.
לאחר היעלמות אותם פצעי בגרות כנראה ויידרש מהלך טיפול אסטתי לשיקום העור להחזרת גוונו הטבעי והבריא ולהעלמת הסימנים שנוצרו עליו. לעתים קרובות פצע בגרות חצ'קון משאיר אחריו צלקות וכתמי היפרפיגמנטציה. טיפול בלייזר והליכים קוסמטיים מודרניים אחרים מסוגלים להתמודד איתם.
הסרת פצעוני בגרות בלייזר
טיפול הלייזר לפצעי בגרות מבוסס על ההשפעה על השטח הנגוע על ידי קרני הלייזר. אשר מסוגלות לחסל במהירות את מוקד הדלקת. האזור מטופל על ידי הבזקים קצרים (פולסים). בשל אפקט החום הנוצר על ידי קרני הלייזר, הפתוגנים (חיידקים, נגיפים וכדומה) המעוררים את התהליך הדלקתי מתים. סינתזת החלב מופחתת, זרימת הדם מואצת והתחדשות התאים משתפרת.
טיפול לייזר בפצעוני בגרות מאפשר להיפטר לא רק מהפריחה, אלא גם מההשלכות שלה (אדמומיות, בליטות). המטפלת קובעת את הפרמטרים המתאימים של הלייזר תוך התחשבות בחומרת הבעיה ובמאפיינים האישיים של גוף המטופל. דבר זה מאפשר להשיג יעילות גבוהה. על מנת לרפא אקנה פצעוני בגרות, מומלץ לעבור את טיפול מלא ומקיף (אשר אורך בין 2 – 4 טיפולים).
יתרונות הטיפול בפצעוני בגרות בלייזר
לטיפול בלייזר בפצעוני בגרות יש יתרונות נוספים מעבר להעלמת הסימנים שנוצרו בעקבות הפצעונים. לקרני הלייזר השפעות אנטיבקטריאליות, ניקוי ואנטי דלקתיות. היתרונות העיקריים של הטכניקה הם כדלקמן:
- היעדר תגובות אלרגיות ותופעות לוואי (להבדיל מטיפול תרופתי).
- היכולת להשיג את התוצאה הרצויה בפרק זמן קצר. ניתן לראות תוצאות חיוביות כבר לאחר הפגישה הראשונה..
- כיסוי וטיפול בכל חלקי הגוף ואף באזורים הנחשבים קשים להגעה (קפלי האף, שקיות העיניים וכדומה). הטכניקה מאפשרת לך להתמודד עם פריחות בכל חלקי הגוף.
- הטיפול מתאים לכלל החולים בגילאים שונים ואין לו מגבלות של עונתיות.
- הטיפול בטיחותי מכיוון שאינו פולשני ושלמות העור אינה נפגעת.
- ללא צלקות או כוויות.
- לטיפול באקנה בלייזר יש השפעה מורכבת. הטיפול לא רק עוזר להתמודד עם אקנה, אלא גם עוזר להצר את הנקבוביות, לייעל את העבודה של בלוטות החלב, להעלים ברק שומני ולהגביר את גמישות העור.
מה ניתן לטפל בפצעוני בגרות בלייזר?
- אקנה בשלבים שונים.
- כאשר ישנם אפילו תהליכים דלקתיים.
- כאשר הנקבוביות בעור מוגדלות וחשופות.
- על קומדונים.
- כאשר ישנה תכולת שומן גבוהה (עור שומני).
- כאשר גוון העור לא אחיד.
- כאשר פני העור לא אחידים.
מתי לא ניתן לטפל בפצעוני בגרות לייזר?
- בתקופת הריון ובתקופת הנקה.
- כאשר ישנם מחלות אונקולוגיות (סרטניות).
- כאשר ישנם מחלות אוטואימוניות.
- כאשר ישנם מחלות אקוטיות המלוות בחום.
- כאשר ישנם מחלת סוכרת ומחלות כרוניות אחרות מתקדמות.
- כאשר קיימות מחלות עור באזור המטופל.
- כאשר לגוף המטופל יש נטייה ליצירת צלקות קלואידיות.
מה לא ניתן לעשות לפני טיפול בפצעוני בגרות בלייזר?
- להשתזף בים או במכוני שיזוף.
- לקחת אנטיביוטיקה מסוג של טטרציקלין, פלואורוקינולונים, סולפונאמידים.
- לבצע טיפולי פילינג כימי וטיפולים דומים.
- להשתמש במוצרים המכילים אלכוהול לטובת ניקוי וטיפוח העור.
- לרחוץ בבריכות שחייה.
.
מה לא ניתן לעשות לאחר טיפול בפצעי בגרות בלייזר?
- לבקר בסאונות, או בריכות שחייה.
- להשתזף בים או במכוני שיזוף.
- להשתמש במוצרים המכילים אלכוהול לטובת ניקוי וטיפוח העור.
- לחשוף את האזור המטופל זמן ממושך לשמש. יש להשתמש בקרם הגנה עם מקדם גבוה טרם היציאה לשמש.