היפרפלזיה סבצאית (Hyperplasia Sebaceous)
אחד הפרמטרים החשובים ביותר המשפיעים ישירות על מצב עור האדם הוא תפקודן של בלוטות החלב. עם פעולתם הרגילה, העור נראה רענן, אלסטי ומתוח, וכמות ההפרשה המיוצרת על ידי בלוטות החלב מאפשרת לגוף להגן ביעילות על האפידרמיס (השכבה החיצונית של העור) מפני השפעות חיצוניות, מבלי לגרום לסתימת הנקבוביות בו. יחד עם זאת, לעיתים מתרחשת תקלה בעבודתן של אותן בלוטות החלב, מה שעלול להוביל להיפרפלזיה שלהן, המתבטאת בצורת נגעי עור לבנבנים או צהבהבים עם חריץ קטן במרכז בצורת מכתש. תופעה זו נקראת, היפרפלזיה סבצאית, או בשמה השני – היפרפלזיה של בלוטת החלב.
היפרפלזיה – עיבוי והרחבה של בלוטת החלב (בלוטות החלב נוצרות לאורך חיי האדם, ותהליך זה פעיל יותר בשנה הראשונה לחייו של אדם ובשנות התבגרותו). היפרפלזיה סבצאית מתפתחת בדרך כלל אצל גברים אחרי גיל 25-35 והסיבות המדויקות להופעתה אינן ברורות כיום, אך מספר מומחים בעולם סבורים כי התקלה היא בחוסר האיזון ההורמונלי של הגוף. נגעי עור אלו אינם נחשבים כמסכני חיים, אולם הם מובילים למומים קוסמטיים קשים, שכן לרוב היפרפלזיה של בלוטות החלב מתרחשת על הפנים: מצח, לחיים, אף ועפעפיים תחתונים.
בלוטות החלב נמצאות בשכבות העור העליוניות בכל גוף האדם, למעט בכפות הרגליים ובכפות הידיים. עם זאת, מספרם של בלוטות החלב אינו אחיד: באזורים מסוימים, למשל, בפנים ובקרקפת, יש יותר כאלה, ולכולם צינורות המופנים אל זקיקי השיער. ואילו על העור נטול השיער (כגון, שפתיים, רירית איברי המין ואזורים אחרים) ישנן בלוטות חלב חופשיות אשר אינן קשורות לזקיקי השיער.
כלפי חוץ המחלה מתבטאת כמעין פלולות על העור – בצורה של נגעי עור קמורים בעלי צבע צהוב חיוור. גודלם בקוטר של עד 3 מ"מ, במרכז של נגעים אלו יש מעין חריץ קטן, אשר ממנו משתחררת כמות קטנה של חלב. בחלק מהמקרים הליקוי מלווה בהופעת "כוכבים" וסקולריים.
הגורמים להיפרפלזיה סבצאית
ככלל, "בליטות" ספציפיות על העור נוצרות כתוצאה מהפרעה בתפקוד ארוך טווח של בלוטות החלב, וזאת בדרך כלל עקב ייצור כמויות מופרזות של חלב. כפי שניתן להסיק, בעיה זו רלוונטית בעיקר עבור אנשים עם עור שמן ובעייתי. עם זאת, ככלל, היפרפלזיה סבצאית אינה מתרחשת בגיל ההתבגרות, כלומר כאשר פעילות בלוטות החלב גבוהה ביותר, אך שכיחה יותר בקרב גברים (אך גם נשים) מעל גיל 25. הסיבה לכך היא העלייה ההדרגתית בבלוטות החלב בגוף והיתכנות להרחבת הצינורות בהן.
הסיבה השנייה להופעת היפרפלזיה סבצאית היא בעקבות כוויות שמש, מכיוון שאור השמש לא רק מגביר את תכולת השומן בעור, אלא גם מגביר את מידת הנזק שלו ואת רמת הרגישות שלו. במקרה זה, לעיתים קרובות היפרפלזיה סבצאית מתרחשת לא רק על הפנים, אלא גם על הגב, החזה וכל חלקי גוף אחרים, שהעור בהם נוטה לשמנוניות מסויימת.
היפרפלזיה בקרקפת
אבחון היפרפלזיה סבצאית
כדי לאשר את האבחנה הראשונית, יש צורך בבדיקה היסטולוגית אשר היא מציגה נוכחות של אונות בריאות רבות של בלוטת החלב הממוקמות סביב אותו הצינור המוגדל. לרופא עור מנוסה לא יהיה קשה לאבחן מחלה זו, אם כי במקרים מסוימים ניתן לבלבל בין היפרפלזיה סבצאית לבין מחלות עור בעלות תמונה קלינית דומה, למשל עם אפיתליומה של בלוטות החלב, קסנטומה ואחרות.
טיפול בהיפרפלזיה סבצאית:
כיום ידוע שהטיפול התרופתי במחלה זו אינו יעיל. ולצערנו עדיין לא פותחה שום שיטה למניעת הופעת נגעי עור מסוג היפרפלזיה סבצאית. אך יחד עם זאת, ישנן מספר טכניקות טיפול קוסמטיות יעילות להיפטר מנגעי עור אלו.
הסרת היפרפלזיה סבצאית בלייזר
בטיפול זה, קרן הלייזר מסירה את הצינור המוגדל של בלוטת החלב ובכך הנגע מוסר. ההליך עצמו מתבצע בהרדמה מקומית באמצעות משחת אלחוש ונמשך כ10-30 דקות. אין צלקות לאחר ההליך. הופעת דימום נמנעת עקב העובדה שקרן הלייזר מקרשת את דפנות כלי הדם. החלמה מלאה של העור אורכת כ -10 ימים עד מספר שבועות.
יתרונות הטיפול בהיפרפלזיה סבצאית בלייזר
- יעילות – נגעים מסוימים נעלמים לאחר הטיפול הראשון, לעיתים יש צורך במספר פגישות.
- מיקוד – במהלך הטיפול ב היפרפלזיה סבצאית בלייזר, רק אזורי העור עם נגעי העור נחשפים לקרינת הלייזר, אזורי עור סמוכים ובריאים אינם נפגעים.
- התאמה – ניתן להתאים את עומק חשיפת הלייזר לעור ועוצמת הקרן להשפעה מקסימאלית ובהתאם למאפייני הנגע (קוטר, עומק וכדומה). כך שטיפול זה מתאים לכל צבע ומרקם עור.
- שילוב – ניתן לשלב טיפול בלייזר עם טיפולים קוסמטיים אחרים.
- תוצאה – נגעי היפרפלזיה סבצאית לאחר טיפול בלייזר מוסרים ובשמירה נכונה גם לא חוזרים. העור לאחר הטיפולים מקבל מראה צעיר, חלק, אחיד ובריא.
- בטיחות – סיכון מינימלי לסיבוכים ופגיעה מיותרת בחלקים בעור אשר בריאים.
- זמן החלמה – לאחר ההליך העור מחלים במהירות וביעילות.
- תופעות לוואי – ללא כוויות, צלקות וללא עיוות של צבע העור הטבעי.
- תהליך נקי – ללא היתכנות לדימומים לאחר בזמן ובמהלך הטיפול
- מחט חשמלית
השיטה מבוססת על חשיפה לפולסי זרם חשמלי בתדירות גבוהה. בלוטת החלב המוגדלת נשרפת באמצעות אלקטרודה המחוברת למכשיר המייצר זרם חשמלי באזור הנגוע נותר קרום, שנעלם לאחר 10-14 יום ולאחר מספר שבועות העור מחלים במלואו. אלקטרואקואגולציה מתבצעת בהרדמה מקומית ואינה מותירה חבורות: גם כלי הדם נקרשים על ידי פעולת הזרם. - פוטותרפיה
השיטה מצריכה מספר טיפולים (3-5 מפגשים) ומומלצת במיוחד למספר רב מאוד של נגעים. הסרת נגעי העור נעשית על ידי חשיפה לקרני אור בתדירות מסוימת. לאחר טיפול של פוטותרפיה, עלולה להיות אדמומיות קלה של העור ונפיחות קלה, אם כי אצל מטופלים רבים התיקון באמצעות פוטותרפיה מתבצע ללא תגובות שליליות. - טיפול קריותרפיה (צריבה בחנקן נוזלי) נגעי עור על הפנים מוסרים על ידי שריפה עם חנקן נוזלי: החנקן הנוזלי מותז על הנגע למשך מספר שניות, ואז ממתינים עד שהחנקן יתאדה, ולאחר מכן חוזרים על ההליך מספר פעמים. ההליך נחשב כבטוח, אינו גורם לכאב משמעותי ואינו גורם לדימום. באזור הקרוב נוצר קרום, שנעלם לאחר זמן מה. החסרונות הגדולים של הליך זה, שהוא אינו מדוייק, קיימת פגיעה באזורים בריאים ובנוסף, קיימת היתכנות להיווצרות של צלקות
- פילינג כימי
טיפול זה מבוצע עם חומצות שונות ושילוביהן. טיפולי פילינג עם חומצות סליציליות וטריכלורואצ'ט התגלו כיעילים להיפטר מנגעים מסוג היפרפלזיה סבצאית, אך החיסרון בהליכים קוסמטיים אלה הוא השפעה אגרסיבית מדי על העור, אשר השפעה זו יכולה להשפיע לצמיתות על מרקם העור וגוונו.
כיצד ניתן למנוע היפרפלזיה סבצאית
כאמור, כיום אין אמצעי מניעה להופעת נגעי עור מסוג היפרפלזיה סבצאית מכיוון שלא זוהו הסיבות המדויקות להתפתחות נגעים אלו. כאמצעי כללי, מומלצת שמירה על היגיינת עור זהירה וגבוהה ועל תזונה בריאה עם מעט סוכר וחלבונים מן החי, מכיוון שאלו מגבירים את פעילות בלוטות החלב בעור. באם אותן הפלולות, נחשבות כפגם קוסמטי, ואינן מטרידות את המטופל, הרי שהסרתן לא מתבצעת בהליך רפואי וזאת משום שאין שום אינדיקציה רפואית לכך, שהתאים בנגעים אלו מתפתחים לנגעים ממאירים.