יבלות עוריות הן תופעה נפוצה בקרב האוכלוסייה הרחבה ועלולות לגרום לאי נוחות רבה בקרב אלו הסובלים מהן. מאמר זה מטרתו לסקור את התופעה ולסייע לכם במידע אודות דרכי טיפול בה.
התופעה מתאפיינת בבליטות עוריות אשר עלולות להיגרם כתוצאה מחדירה של חיידקים את שכבות העור העליונות . מדובר בתופעה עתיקת יומין אשר עדויות לה נמצאו על מומיות בנות כ-3,000 שנים
כיצד פועל הנגיף- הנגיף מתרבה בתאי העור, והוא אינו זקוק לחדירה לעומק הגוף על מנת לפעול. מספיקה לו גישה לשכבת האפידרמיס הממוקמת קרוב מאוד לפני השטח. הנגיף מסתפק בסדקים מזעריים דרכם הוא מפלס דרכו. ההתפשטות שלו מתבצעת על ידי השתכפלות מהירה של תאי העור. עם הזמן, הנגיף מייצר תאי עור מחוספסים אשר בסופו של תהליך יהפכו ליבלת.
כמה זמן חולף מרגע ההידבקות עד להופעת התסמינים- משך הזמן שעובר מרגע ההיחשפות לנגיף ועד להופעת התסמינים משתנה מאדם לאדם. במרבית המקרים, היבלות צומחות לאט וקצת צמיחתן יכול להימשך חודשים ארוכים ואף שנים.
מקומות התפרצות נפוצים- כפות הרגליים של האדם נמצאות בסיכון משמעותי להידבקות בנגיף כתוצאה מסדקים מרובים בעור הרגליים הנוצרים עקב חיכוך ממושך של העור.
האם ניתן להחלים מנגיף הפפילומה- מערכת החיסון יכולה לסלק את הנגיף מהגוף, אך תהליך זה עלול לקחת מספר שנים. ברוב המקרים, ההחלמה תיארך בטווח זמן של שנה עד חמש שנים. יש לציין כי מרגע ההחלמה, האדם יהיה מחוסן לזן הספציפי. יחד עם זאת, קיימים זנים מסוימים אשר עלולים לגרום להופעתן של היבלות גם לאחר היעלמותן.
האם הנגיף מסוכן – קיימים סוגים מסוימים אשר עלולים להוות מקור סיכון לחלות במחלת הסרטן.
סוגי יבלות נפוצים שמקורם בנגיף ה-HPV
יבלת מצויה: מדובר ביבלת הנפוצה ביותר המאופיינת בחיספוס ובהגבהה מעל לפני העור. לרוב תופיע בצבעי אפור או צהבהב ותגיע לגודל של עד כסנטימטר. תופיע בעיקר באזור הידיים, המרפקים והברכיים.
יבלת שטוחה: היבלת קטנה יחסית, גוונה כהה והיא מופיעה בעיקר באזור הפנים, הצוואר, הברכיים ובשורש כף היד.
יבלת כף הרגל: מתפתחת לרוב באזור סוליית כף הרגל, באזורים עליהם מופעל לחץ רב כתוצאה ממשקל הגוף והחיכוך הנוצר בעת הליכה. צורתה של היבלת שטוחה לרוב. יבלת זו כואבת יותר מאחרות וגורמת לאי נוחות משמעותית. בנוסף, קשה לטפל בה יחסית לשאר הסוגים.
יבלת חוטית: יבלת שצורתה כחוט צר. יבלות מן הסוג הזה, מופיעות לרוב באזור הצוואר והעפעפיים. הן מחוברות לעור ע"י פיסה קטנה ועדינה של עור וינשרו לרוב בעצמן. לעיתים נתלשות באמצעות פעולות כמו סירוק השיער וגירוד של העור.
יבלות של איבר המין: הנקראות גם קונדילומות, ממוקמות באזור איבר המין והמפשעות. מדובר ביבלות שמרקמם רך יותר. אחוז ההדבקה לסובלים מזן זה של יבלות הוא גבוה כיון שהאזור עדין יותר ורגיש לפצעים ולשחיקה של העור המאפשרים את כניסתו של הנגיף. אלו מועברים באמצעות קיום יחסי מין. יבלות מסוג זה עלולות לגרום לסרטן באם הן נגרמות על ידי זן מסוים של הנגיף. מרבית האנשים שסובלים מיבלות באיבר המין מתארים תחושת אי נוחות פיסית וויזואלית, בייחוד כאשר קיימת התפשטות נרחבת של היבלות.
תוכלו למצוא כאן עוד מידע חשוב שכדאי לדעת אודות יבלות.י
מדובר ביבלות שכיחות בקרב ילדים ונפוצות בעיקר בגילאי שנה עד גיל 11. ליתר דיוק, כשליש מהילדים ומבני נוער סובלים מהתופעה ורק 3% עד 5% מהסובלים ממנה הם מבוגרים. הסיבה לכך ככל הנראה טמונה בשיפור איכות מערכת החיסון של האדם לאורך ההתבגרות. יחד עם זאת, מבוגרים בעלי מערכת חיסונית חלשה חשופים אף הם להידבקות.
היבלות מן הסוג זה נגרמות כתוצאה מנגיף הנקרא Poxavirus והינן מדבקות ביותר ומתפשטות במהירות על העור. הן מאופיינות בגוון בהיר יחסית ויגרמו לעיתים לגרד סביב היבלת עצמה. היבלות מתרבות מעצמן ועלולות להופיע במקבצים.
ההדבקה מתרחשת לרוב במסגרות חינוך או בין בני המשפחה עצמם. באמצעות מגע ישיר עם עורו של אדם אחר החולה בנגיף תתכן הדבקה. בנוסף, גם מגע עם בגדים ומגבת משותפת, עלול אף הוא לגרום להדבקה.
היבלות אינן מסוכנות אך הן בהחלט מהוות מטרד אסטטי. במרבית המקרים, ייעלמו היבלות תוך שנה או שנתיים מרגע שהופיעו.
כאשר אין הפרעה אסטטית או תחושת כאב ואי נוחות, אין הכרח להתערבות לצורך הטיפול ביבלות.
יחד עם זאת, מומלץ להיוועץ עם רופא מומחה שיסייע לכם באבחון התופעה וימליץ על דרכי טיפול מתאימות ומדויקות למצבכם.
הקפדה יתרה על היגיינה שכוללת רחיצת הגוף מידי יום; הימנעות מהחלפת בגדים או מגבות עם אחרים והקפדה על שימוש בכפכפים ונעליים אישיים.
· הקפדה על טיפול בהזעת יתר באם קיימת, אשר מהווה מצע פורה להיווצרותן של יבלות
· על מנת למנוע הידבקות ביבלות ויראליות – התחסנו! מדובר בחיסון המסייע במניעה של חלק מזני נגיף הHPV. החיסון מסובסד על ידי חלק מקופות החולים.
יבלות הינן תופעה רחבת היקף הפוגעת בפלח גדול מהאוכלוסייה. בכל מקרה של הופעתן על העור מומלץ להיוועץ עם רופא מומחה למחלות עור שיסייע באבחון התופעה באופן מדויק וימליץ על דרכי הטיפול בה בהתאם למצב.
אנו נשמח לסייע לכם במתן ייעוץ אודות מגוון הטיפולים הקיימים.
לתיאום פגישה ראשונה ללא התחייבות, השאירו פרטי התקשרות ונחזור אליכם בהקדם
מדיקל C | כל הזכויות שמורות
מדיקל סי | כל הזכויות שמורות
לייעוץ 24/7
השאירו מספר טלפון ואחד מצוות המומחים יחזור אליכם בהקדם