משפחת הנגיפים המביאים אלינו את האורחים הלא רצויים – היבלות, קרויה פפילומה. סוגי היבלות השכיחות בקרב האוכולוסיה הן בודדות לשמחתנו, משום שמשפחת הנגיפים מונה קרוב ל 100 סוגים שונים, ממה שמצאו עד כה.
למרות שקשה לומר על משפחת הפפילומה שהן מדבקות, עדיין ברור שחיטוט ביבלות קיימות, שימוש בחפצים אישיים של הסובל מהנגיף גורמים להדבקות פעם אחר פעם.
הסיבה לכך היא פשוטה, הנגיף מצוי בכל שכבת עור מהיבלת, על ידי חיטוט או שפשוף העור עלול להחתך מעט והנגיף פורץ החוצה עם העור היבש.
במאמר הבא נסביר על סוגי היבלות השכיחות וההבדלים ביניהם.
סוגי היבלות המצויות
נתחיל עם יבלת בכף הרגל. למה? משום שבדרך כלל היא המציקה ביותר מכלל היבלות המוכרות וכדאי לטפל בה כמה שיותר מהר.
איך זה קורה? למעשה אין תשובה חד משמעית. היבלת עלולה להופיע גם באופן אקראי, אולם מקובל להסביר שהפעלת לחץ על אזור כף הרגל עלול לגרום ליבלת.
בדרך כלל היבלת מתמקמת בדיוק איפה שאנחנו לא רוצים – באזורי לחץ, כמו למשל, בין שני אצבעות או בדיוק על אזור כף הרגל התחתונה. זו הסיבה שהיבלת מכאיבה מאוד – התזוזה התמידית והלחץ מגרים את הנגיפים באזור, זו גם הסיבה שהיבלת באזור זה עשויה להזדהם ולגרום להדבקות באזורים נוספים.
עוד חשוב לציין, שמבין כל היבלות המצויות, יבלת כף הרגל נחשבת לקשה יותר לטיפול ופעמים רבות נזקקים לטיפול לייזר כדי להיפטר מהיבלת לצמיתות.
המסקנה? כדאי להקפיד לא להפעיל לחץ גדול על אזור כף הרגל.
יבלות פשוטות, שטוחות וחוטיות
אתם בטח שואלים מדוע כל הסוגים הללו נמצאים תחת קטגוריה אחת? התשובה היא שמבחינת דרכי הטיפול אין כמעט הבדל בין הסוגים השונים. מסירים את השכבות עד השורש. ההבדל בשבילנו הוא רק הצורה.
אז מה יש לנו כאן? יבלת פשוטה, שטוחה וחוטית. נתחיל בפשוטה זו שרובכם וודאי מכירים. מדובר על גבשושית קטנה על פני העור, קשה בדרך כלל, צבעה אפור או צהבהב והיא בהחלט לא סימפטית. מופיעה בעיקר על הידיים.
היבלת השטוחה לעומת זאת, אינה בולטת על פני העור, אך גודלה לרוב יהיה גדול יותר. כמו כן, היא נוטה להופיע באזור הפנים, הצוואר והברכיים.
היבלת החוטית היא כשמה, צרה וארוכה. היא תופיע באזור השפתיים והעפעפיים.
הגורמים להופעת מגוון סוגי היבלות
באופן כללי נמצא שני גורמים עיקרים להופעת היבלת: חיכוך פיזי שיוצר לחץ לא נכון, או לחלופין זיהום ויראלי. לצד העובדה ששניהם מהווים מפגע אסתטי, נוסיף שעבור כל סוג נדרש טיפול מעט שונה, ועל כן טיב האבחון הראשוני מאוד חשוב.
מכאן שאם נסכם, נציין שקיימים 3 סוגי יבלות: "יבלת קשה" שהיא תוצאה של לחץ נקודתי על כף הרגל, כזו שעשויה להוביל לנפיחות ולכאבים. "יבלת רכה" (לבנבנה ובעלת מרקם צמיגי) שלרוב נמצא אותה מסתתרת בין האצבעות (היכן שלח) והיא בהחלט עשויה להוביל למיחושים עזים וישנה "יבלת ויראלית" שנובעת מווירוס הפפילומה, והיא נחשבת סופר מדבקת אך לא תמיד מובילה לכאבים, אלא לרוב המפגע הוא אסתטי ופוגם בביטחון העצמי.
עוד נציין שלרוב נהוג לחכות כמספר חודשים בכדי לבחון האם היבלת נעלמת מעצמה, ורק אם זה לא קורה פונים לקבל טיפול תרופתי, וכאשר מגיעים לנקודה הזו מוטב שהאבחון יהיה כמה שיותר מקצועי, כיוון שהוא משפיע באופן ישיר על איכות התוצאה.