מה זה סירינגומה?
סירינגומה (Syringoma) היא אוסף של גידולים שפירים קטנים של בלוטות הזיעה האקריניות בהשתתפות תאים אפוקריניים (התאים שנדחים בעת יצירת הפרשות). סירינגומה מתפתחת עקב היפרפלזיה תאית מובילה לחסימה של צינור הזרימה של בלוטת הזיעה, ולכן ההפרשה מצטברת ונאגרת דבר המביא ליצירת מעין ציסטה. לרוב, סירינגומות ממוקמות באזור העפעפיים התחתונים, אך לעיתים הן נמצאות בחזה, בבטן ובאברי המין. נגע עור זה בדרך כלל מופיע אצל נשים, במיוחד במהלך גיל ההתבגרות ולאחר גיל המעבר.
סירינגומה בפנים
הסיבות להופעת סירינגומה
כיום, הגורמים המדויקים להתפרצות סירינגומה עדיין לא זוהו בשלב זה, אולם ידוע כי ישנם מחלות המעוררות את הופעתה, אשר גורמות לפעילות מוגברת של בלוטות הזיעה.
- סוכרת – המנגנונים המדויקים אינם ברורים, אולם אצל חולי סכרת, הופעת סירינגומה די שכיחה.
- נטייה תורשתית.
- חוסר איזון הורמונלי – סירינגומה מופיעה לעיתים קרובות אצל נשים, מה שהביא חוקרים רבים להשערה אשר קיים קשר בין הופעת נכעי עור אלו לבין הורמוני המין הנשיים. בדרך כלל, תופעה זו מתרחשת בגיל ההתבגרות או לאחר גיל המעבר, מה שמעיד בעקיפין על קשר זה (בתקופות אלה מתרחשות תנודות משמעותיות ברמות ההורמונליות).
- תסמונת דאון – הפרעות כרומוזומליות המשפיעות על תפקוד בלוטות הזיעה.
- תסמונת מרפן – זוהי מחלה הפוגעת ברקמת החיבור של בלוטות הזיעה, מה שמוביל בסופו של דבר להופעת סירינגומה.
- הזעת יתר.
תסמינים ואבחון של סירינגומה
התמונה הקלינית של סירינגומה מתאפיינת כנגעים מרובים דמויי גידול, בעלי צורה עגולה או אליפסה המופיעים מעל העור. בדרך כלל הם קטנים בגודלם, בקוטר של כמה מילימטרים. נגעים גדולים הינם נדירים למדי. צבע הגידולים יכול להיות מאופיין בצבעים של בז', צהבהב, ורדרד ולפעמים כחלחל או אדום. מרקם הנגעים צפוף וחלק. נגעי העור, אף על פי שהם מרובים, אינם נוטים להתמזג יחד. נגע העור, לאחר שהגיע לגודל מסוים, סירינגומות, ככלל, מפסיקות לגדול ונשארות באותו גודל לאורך זמן רב. נגעים אלה לא גורמים לתחושת כאב או גירוד, אולם הם לא נעלמים מעצמם. לצורך אבחון מדויק של המחלה, רקמה מאחד הנגעים מוסרת ונשלחת לביופסיה. דבר זה הכרחי על מנת להבדיל בין סירינגומה לבין מחלות גידול אחרות בבלוטות החלב, למשל אדנומה.
ישנן שתי צורות של סירינגומה:
- צורה פריורביטלית – מתאפיינת עם לוקליזציה מתחת לעפעף התחתון. צורה זו של המחלה מתפתחת לעיתים קרובות יותר בקרב אנשים מבוגרים, בעיקר אצל נשים.
- צורה מופצת – צורה המתרחשת אצל נערות ונשים צעירות. צורה זו של המחלה מאופיינת בכך שנגעי העור מתפתחים לא רק על הפנים, אלא גם על חלקים אחרים של הגוף.
טיפול בסירינגומה
הסרת נגעי העור מבחינה אסתטית היא המניע העיקרי לטיפול בסירינגומה. מטרת הטיפול היא להעלים לחלוטין את הנגעים, למזער את האפשרות להישנותם והופעת צלקות לאחר הסרתם. למרבה הצער, בשל העובדה שמוקדי סירינגומה מפוזרים בתוך שכבת הדרמיס, יכול להיות קשה מאוד להשיג היעלמות מוחלטת ולהימנע מהישנות. כיום, הטיפול הבטוח ביותר בסירינגומה הוא טיפול בלייזר CO2. סירינגומה ניתן גם להסיר בניתוח (כריתה כירורגית), באמצעות מחט חשמלית ועוד. יחד עם זאת, חשוב לדעת שכאשר משתמשים בשיטות הנ"ל (למעט לייזר), הסיכון להופעת הנגעים שוב הוא גבוה.
לרוב, סירינגומות אינן מסוגלות להידרדר לגידול ממאיר ואינן גורמות לאי נוחות פיזית לחולים. ההחלטה להסיר אותם נובעת אך ורק מהרצון של המטופל להיפטר מהפגם האסתטי אשר הן מבטאות. שיטת הסרת הנגעים נבחרת על ידי הגורם המוסמך על סמך מיקום הגידולים ומצבו הבריאותי של המטופל.
מחט חשמלית
הנגעים נמתחים על ידי דחפים של זרם חשמלי, אשר תחת פעולתו החלבון נקרש, הגורם להרס הנגע. תהליך הסרת סירינגומה מתבצע באמצעות הרדמה מקומית. טיפול זה מאופיין בזמן החלמה ארוך ובהיתכנות להיווצרות צלקות בסופו.
חנקן נוזלי
סירינגומה מוסרת בעזרת חנקן נוזלי. במהלך הטיפול מתיזים חנקן נוזלי על הנגעים דבר אשר מביא את הנגע למצב של "הקפאה". לאחר מספר שבועות הרקמה הקפואה נדחית ונופלת והסירינגומה נעלמת. לאחר טיפול זה תיתכן צלקת קטנה באתר הנגע ותיתכן חזרה של מספר טיפולים (בין 3-5) עד להסרה מוחלטת.
כריתה כירורגית
שיטה זו משתמשים לעתים רחוקות ביותר. שיטה זו יעילה רק עבור תצורות גדולות מאוד וחריגות. בשיטה זו לא ניתן להסיר כירורגית נגעים מרובים וקטנים, מכיוון שיש צורך להסיר בנפרד כל נגע ונגע. בשיטה זו קיימת הסבירות הגבוהה ביותר להשארת צלקות.
בהליך הסרת סירינגומה בלייזר הנגע מוסר באמצעות קרן לייזר. יתרונה הבלתי מעורער של השיטה הוא ביכולתו של המטפל לשלוט על עוצמת ההשפעה שלה, המאפשרת להסיר את הנגע לחלוטין, ללא כל חשש לפגיעה ברקמות הבריאות מסביב. יתרונות נוספים הינם:
- ישימות – ניתן לבצע הסרת סירינגומה בלייזר כמעט בכל חלקי הגוף, אפילו בבית השחי, אפילו בשפה העליונה, אפילו באזור המפשעה.
- דיוק – אין חתכים, אין שריטות או כל דבר אחר, רק הנגע מוסר ושום דבר אחר.
- מהירות – הטיפול מתבצע במהירות יחסית (בין 5 ל -20 דקות, תלוי באזור האזור המטופל).
- ללא כאב כלל או עם סף כאב נמוך, ניתן להשתמש בחומרי אלחוש (תרסיס או קרם) בכדי לסייע לחלוטין בהעלמת אי הנוחות.
- ניתן לבצע את הטיפול בכל זמן בשנה, אך בקיץ יש לזכור כי לא מומלץ להיות חשופים לשמש באזור המטופל מבלי להשתמש בקרם הגנה או בכיסוי האזור המטופל.
- לא נכללים פגיעות ברקמות, צלקות ותופעות לא רצויות אחרות.
- הסבירות לתגובות אלרגיות היא מינימלית.
- אפשר לבצע את הטיפול גם באזורים הרגישים ביותר בגוף.
- ללא דימום.
- ללא השארת צלקות לאחר תהליך ההחלמה.
כמה עובדות מהירות על סירינגומות
- הנגעים מתפתחים בעיקר בתקופת הבגרות המוקדמת ובין הגילאים 25 עד 35.
- הופעת סירינגומה מיוחסת לכמה מצבים רפואיים שונים, כולל סוכרת. אף על פי שנגעים מסוג סירינגומה נדירים, יש אנשים אשר בעלי נטייה גנטית לפתח אותם.
- ברגע שמאבחנים סירינגומות, בדרך כלל אין סיבה לטפל בהן למעט מבחינה אסתטית.
כיצד ניתן למנוע סירינגומה
לצערנו איך דרך מוכחת למניעת התפתחות של סירינגומות. פילינג באופן קבוע, שימוש בתכשירים וקרמים מסויימים וקבלת טיפול לטובת הפחתת פעילות הזיעה בעור. הן חלק מהדרכים לנסות למנוע או לעקב את הופעת נגעי העור מסוג סירינגומה. כמו כן, הימנעות או הגנה על העור מפני השפעות סביבתיות וכימיות כגון קרני UV יכולה גם לסייע בהפחתת הסיכון לצמיחתם של הנגעים.
גורמים אשר יכולים להפחית את הסיכון לפתח סירינגומה הינם
- שימוש יעיל בקרם הגנה.
- הימנעות מגירויים בעור ואלרגנים.
- לוודא שהסוכר בדם נמצא בטווח בריא, מכיוון שסירינגומות נחשבות לסיבוך של סוכרת.
- הקפדה על תזונה מאוזנת, בריאה ועשירה בחומרים מזינים בעור כמו ויטמינים A ו- E.
- שימוש בתכשירים וקרמים קוסמטיים לקילוף הנגעים אחת לשבוע, שבועיים או לפי הצורך.
- שימוש בתרופות טבעיות ("תרופות סבתא") כגון, מיץ לימון וחומץ תפוחים.