סרחי העור אלו הם גידולי עור קטנים ורכים, שפירים, הנמצאים לעיתים קרובות על בסיס דק ("גבעול"). לרוב סרחי העור אינם מזיקים, אך עלולים לגרום למטרד אסתטי אצל המטופל\ת. סרחי העור נוטים להופיע על עור העפעפיים, הצוואר, בית השחי, קפלי המפשעה ומתחת לשד. לאדם אחד יכול להיות בכל מקום בין אחד לעשרות סרחי עור בכל זמן נתון על עורו. כמעט כל בני האדם במהלך חייהם יתמודדו עם הופעתם של סרחי עור. אנשים בעלי עודף משקל ואנשים לאחר גיל 50 הם בעלי הסיכוי הגבוה ביותר לפתח סרחי עור (כיום ידוע שהשמנת יתר קשורה להופעתם של סרחי עור).
"מדוע מופיעים סרחי עור בפנים?" – שאלה שמדאיגה לא רק נשים צעירות, אלא גם אנשים רבים בגיל בוגר (בעיקר מעל גיל 50). בואו ננתח את הגורמים להופעת סרחי העור בפנים ואלו דרכים יעילות להיפטר מהם.
מנגנון סרחי עור בפנים
סרחי עור זו תופעה נפוצה למדי ורחבה מאוד. על פי הסטטיסטיקה, כ- 80% מאוכלוסיית העולם מתמודדת עם שלל סוגי פריחות שונות בעור. סרחי עור מתבטאים לרוב על רקע מגע ושפשוף בין קפלי העור. הסיבה המדויקת להיווצרותם של סרחי עור אינה ידועה. לעתים קרובות יותר, סרחי עור נמצאים אצל אנשים הסובלים מעודף משקל, אך גם כאשר אדם, הנמצא בדיאטה, יורד במשקל עדיין קיימת היתכנות להיווצרותם. אצל נשים בהריון, הופעת סרחי עור בפנים נפוצה יותר. בנוסף, קיימת גם נטייה גנטית להופעה של סרחי עור. סרחי עור בדרך כלל אינם מופיעים עד גיל 30, אך הם שכיחים מעבר לטווח גילאים זה. כמו כן, הם שכיחים יותר אצל נשים מאשר אצל גברים.
מה הם סרחי עור?
סרחי עור (נקראים גם: פוליפ Fibroepithelial, פפילומה עורית, פיברומה רכה) אלו הם גידולים שפירים של העור, בעלי מגע רך בגוון העור, הממוקמים על בסיס דק. גודלם יכול לנוע בין 2 מ"מ ל -1 ס"מ. נגעי עור אלו אינם מזיקים. גברים ונשים רגישים באותה מידה להתרחשותם. השמנת יתר קשורה גם להתפתחות סרחי עור. סרחי עור מסוימים עשויים להיפתר ולהיעלם מעצמם.
היכן סרחי עור נפוצים ביותר?
סרחי עור יכולים להופיע כמעט בכל מקום על העור. עם זאת, האזורים השכיחים ביותר הם: עור הצוואר, בתי השחי, העפעפיים, קפלי המפשעה, קפלי העיכול, אצל נשים, העור מתחת לבלוטות החלב. במקרים בהם סרחי העור מופיעים בפנים, אזי המטרד האסתטי הינו גדול ומעיק.
למי יש נטייה להופעת סרחי עור?
סרחי עור שכיחים יותר בקרב אנשים בעשור השישי ונוטים להתפשט לפני גיל 60. ילדים ומתבגרים נוטים גם להיווצרות סרחי עור, במיוחד בבית השחי ובצוואר. סרחי עור שכיחים יותר בקרב אנשים הסובלים מעודף משקל. עלייה ברמות ההורמונים במהלך ההריון עלולה להוביל להיווצרות סרחי עור. סרחי עור, ככלל, אינם קשורים למחלות כלשהן, אולם יש קשר בין הופעתן לבין רמות מוגברות של גלוקוז וכולסטרול בדם.
האם יש סיכון של סרחי עור להתפתח לגידול ממאיר?
סרחי עור בדרך כלל אינם סרטניים ואינם הופכים לסרטניים אם הם אינם מטופלים. באם קיימים גידולי עור הדומים לסרחי עור והינם מדממים, צומחים במהירות או משנים צבע, יש להתייעץ עם רופא עור.
האם סרחי עור מדבקים?
לֹא. אין הוכחות חותכות לכך שסרחי עור מדבקים.
כיצד ניתן להבדיל ולאבחן סרחי עור?
באופן כללי, לא קשה לאבחן סרחי עור. יחד עם זאת, ישנם נגעים בעור המאוד דומים להם. אלה הם נגעי עור מסוג: שומות, פיברומות, יבלות וקרטומות. לעיתים רחוקות מאוד, סרטן העור כגון קרצינומה של תאי בסיס, קרצינומה של תאי קשקש ומלנומה יכולים לחקות בצורתם סרחי עור. לפעמים עושים שימוש בביופסייה על מנת לקבל אבחון מדויק יותר.
מה הן התלונות מצד מטופלים עם סרחי עור?
למעט פגם קוסמטי, סרחי עור בדרך כלל אינם גורמים לתלונות מצד המטופלים. יחד עם זאת, כאשר הם נפגעים ומתחככים מאלמנטים כגון בגדים, הם יכולים לדמם, לכאוב ולשנות צבע. הם יכולים גם ליפול בעצמם באם זרימת הדם לאותו סרח העור מופרעת במהלך טראומה.
שיטות הטיפול בסרחי עור:
הסרת סרחי עור בחנקן נוזלי – הסרת סרח עור מתבצעת בטמפרטורה נמוכה דיה (כמינוס 180 מעלות). שיטה זו כוללת הקפאת סרח העור. עיקרון זה של הסרה סרחי עור ע"י חנקן נוזלי בכך שהרקמות אינן מוסרות. אלא הם משמשות כהגנה טובה, שמתחתיה נוצר עור חדש ובריא. עם זאת, שיטה זו אינה נהוגה באופן מעשי בעת הסרת סרחי עור עמוקים או בולטים אלא רק בסרחי עור שטחיים. לעתים קרובות בקופות החולים משתמשים בשיטה זו בכדי להיפטר מסרחי עור, מכיוון שעלות טיפול זה היא זולה. החיסרון הגדול שבהסרת סרח עור ע"י חנקן נוזלי שתיתכן היווצרות צלקת לבנה, לפיכך, הסרת סרחי עור בפנים בלייזר אינה מומלצת ע"י שימוש בשיטה זו.
הסרת סרחי עור בכריתה כירורגית – שיטה זו של הסרת סרחי עור, משמשת רק כאשר ישנם סרחי עור גדולים ובולטים מאוד. הניתוח עצמו מבוצע בהרדמה מלאה. ע"י רופא מוסמך. בהליך זה משתמשים בסכין מנתחים (אזמל) ובסיומו תופרים את האזור המטופל. בהסרת סרחי עור בהליך כירורגי ישנם חסרונות:
- דימום פתוח.
- אפשרות להרעלת דם.
- אפשרות להיווצרות צלקות.
לכן, לא מומלץ לבצע ניתוח מסוג זה, ובמיוחד כשיש צורך בהסרת סרחי עור בפנים בלייזר. אלא באם הסמכות הרפואית קובעת שאין דרך אחרת להסרת אותו סרח העור.
הסרת סרחי עור בפנים בלייזר – הליך מסוג זה אינו כואב, מהיר ויעיל. האם ניתן להסיר סרחי עור על הפנים באמצעות לייזר? רופאים רבים ממליצים על שיטה זו כדי להסיר את סרחי העור בפנים (ואף במקומות אחרים בגוף). תחת פעולת קרני הלייזר מחממים והורסים את תאי העור של האזור בו הופיע סרח העור. בעזרת הלייזר נקרשים גם כלי דם הסמוכים, כך שהסיכון להופעת דימום הוא זניח. במהלך הטיפול מסירים את רקמות סרח העור והשורש, מה שמונע את הסיכון לצמיחה מחודשת של סרח העור באזור זה. הסרת סרחי עור מתבצעת בהתאם לגודל הנגע, בטיפול אחד או במספר טיפולים. הסרת סרח עור בלייזר מבוצעת לעיתים בהרדמה מקומית (קרם אילחוש), דבר המבטל תחושות כאב או אי נוחות. בתום הטיפול בדרך כלל יישאר קרום קטן (גלד) באזור הטיפול, שנעלם מעצמו תוך שבועיים \ שלוש בדרך כלל. לאחר הסרת סרח העור, חשוב להימנע מלחשוף את האזור המטופל ללחות, שיפשופים וחיכוכים, כמו כן להימנע מלחשוף את האזור המטופל לשמש, בריכת שחייה, אמבטיה וכדומה. יתרונות הסרת סרחי עור בפנים בלייזר הינם:
- חוסר כאב.
- ההליך מתרחש ללא איבוד דם או עם נוכחות המינימלית, מכיוון שכלי הדם הקטנים של החתך "נאטמים" באמצעות הלייזר.
- משך הטיפול קצר (אורך כמספר דקות בדרך כלל).
- תקופת החלמה מהירה (כמספר שבועות לאחר הטיפול העור חוזר להיות כפי שהיה).
- ללא צלקות (היתרון הכי גדול לעומת ניתוח כירורגי).
- עיקור של סרח העור מתבצע על ידי קרן הלייזר (הסרה מוחלטת).
- היעדר זיהום לאחר הניתוח, שכן הלייזר יוצר פילטר אנטי בקטריאלי בעור. כמו כן, טיפול בלייזר מאופיין שהליך סטרילי.
- אין חזרה של סרחי העור (בדרך כלל, כלל סרחי העור מוסרים בטיפול אחד).
האם זה אפשרי להסיר סרחי עור באמצעות תרופות ותכשירים חיצוניים?
בדרך כלל, סרחי העור מוסרים בשיטות פיזיקליות כגון חנקן נוזלי, לייזר וכריתה כירורגית. לא מומלץ להסיר סרחי עור לבד, מכיוון שזה יכול לחשוף אותך לסיכון לפתח זיהום משני והשארת צלקות הלא ניתנות לטיפול.
האם ניתן למנוע את הופעתם של סרחי עור?
לֹא. למרבה הצער, אין שיטות יעילות למניעת סרחי עור מבעוד מועד.