הכל אודות קונדילומה – תוכן עניינים
מה זה קונדילומה ?
קונדילומה הן יבלות הנמצאות באזור איברי המין (פי הטבעת, השופכה, פין ופות). מצב פתולוגי זה הוא ביטוי לזיהום בנגיף הפפילומה (HPV) בעל סיכון אונקוגני (התפתחות גידולים סרטניים) נמוך. עם זאת, במקרים נדירים ביותר, קונדילומה מהווה סכנה אונקולוגית (התפתחות סרטן). אבחון המחלה מבוסס על נתוני בדיקה אובייקטיבית. שיטות ביולוגיות מולקולריות מאפשרות לקבוע את מידת הממאירות של הנגיף.
טיפול בקונדילומה שואף לשני מטרות – הסרת קונדילומה / יבלות באברי המין וטיפול שמרני שמטרתו למנוע חזרה של אותם היבלות.
זיהום בנגיף הפפילומה האנושי (HPV) הפך כעת למגיפה. ארגון הבריאות העולמי ערך מחקרים שהוכיחו את השכיחות הנרחבת של נגיף זה ברחבי העולם. כ -6 מיליון אנשים חדשים נדבקים מדי שנה, כאשר 70-80% מהם פעילים מינית.
הסכנה הסמויה לזיהום של נגיף זה טמונה בפוטנציאל האונקולוגי (התפתחות סרטן) של הנגיף. לכן, חשוב כל כך לנקוט באמצעי מניעה במעוד מועד. אך אם בכל זאת המחלה התפתחה, יש לעבור בדיקה מקיפה בהקדם האפשרי, לקבוע את מידת הממאירות האפשרית של הנגיף, וכן לבחור את שיטת הטיפולים המתאימה. כיום, ההתקדמות הרפואית המודרנית מסייעת לשלוט בכל תסמין של זיהום בנגיף הפפילומה (HPV), כולל קונדילומות.
סוגי קונדילומה
- קונדילומות יכולות להיות משני סוגים
- איברי המין – אצל גברים הם ממוקמים על הפין ואצל נשים – בפות ובצוואר הרחם.
- אנאלי – קונדילומה בין פי הטבעת לאיבר המין או קונדילומה בפי הטבעת
(מסביב).
קונדילומה תסמינים
חשוב לדעת, שהתסמינים של קונדילומה הסימפטומים (התסמינים) אינם מופיעים מיד לאחר ההדבקה. תקופת הדגירה בממוצע לגברים היא 11-12 חודשים, ולנשים היא 5-6 חודשים.
קונדילומות הן צורות מעוגלות על העור באזור איברי המין ופי הטבעת, הבולטות מעל העור. צבע הרקמה החיצונית באזור הנגוע לא שונה משאר העור. בעת שפשוף בבגדים צמודים או בעת גירוד, עלולה להתפתח תגובה דלקתית – הקונדילומה הופכת לאדומה, מתנפחת ומתחילה להטריד (לכאוב).
קונדילומה גברים
קונדילומה אצל גברים מאופיינת ביבלות על איבר המין (הפין), שק האשכים ומסביב למפשעה (חלק מהקונדילומות אף מופיעות על גבי הבטן התחתונה ובאזור הירכיים הפנימיות). אותן קונדילומות יכולות להופיע בגדלים שונים ובכמויות משתנות (לעיתים יכולות להיראות 2 קונדילומות בולטות, אך חשוב לדעת שיתכן וישנם עוד קונדילומות אשר זעירות ורק לאחר בדיקה מקיפה של כל אזור המפשעה ניתן לאתרם).
קונדילומה אקומינטה
זהו אחד מהתתי סוגים של קונדילומה. בו הקונדילומות מופיעות בצורות רכות, בודדות, מרובות או מחוברות, ורודות חיוורות, דמוייות כרובית, הנמצאות על עור איבר המין, על עור שק האשכים ובתעלת פי הטבעת. גדלי התצורות נעים בין 0.1 ס"מ ל – 5 ס"מ בקוטר. נשאים מתלוננים על תחושה של גוף זר בפי הטבעת או על איבר המין, גירוד וצריבה (כאב או דימום מאופיינים במקרים של יבלות באברי המין בתעלה האנאלית – פי הטבעת).
קונדילומה בפי הטבעת
אלו הן יבלות אנאליות (או יבלות באברי המין). אלו הן קונדילומות דמויי יבלות על העור סביב פי הטבעת או בתוך התעלה האנאלית. קונדילומות אלו נראות כיבלות קטנות בגודל של ראש גפרור, אך הן יכולות להופיע כמקבצים (מראה הדומה לכרוביות). קונדילומות אלו הן הסימפטום הנחשב כקשה ביותר הנוצר על ידי נגיף הפפילומה. קונדילומות אלו נוטות לכאוב ולדמם. לכן ישנה חשיבות לטפל בהן בהקדם.
תסמינים ומחלות אחרות של זיהום הנגרמות מנגיף הפפילומה הם
- סרטן צוואר רחם.
- סרטן אנאלי (אופייני במיוחד לגברים).
- נגעים ממאירים או שפירים בפות ובנרתיק.
- סרטן בחלל הפה והלוע.
- נגעים ממאירים או שפירים על הפין.
הסיבות להופעת קונדילומות
הגורם המיידי להופעת יבלות באברי המין (קונדילומות) הוא נגיף הפפילומה (HPV). הזיהום וההדבקה מתרחשים באמצעות מגע מיני. קבוצות הסיכון הם מתבגרים וצעירים שיש להם חיי מין פעילים. אותם נערים ונערות אשר בגיל צעיר וללא ניסיון מיני הינם רגישים במיוחד. וזאת משום שהזיהום מתפרץ עקב חוסר בשלותם של מנגנוני ההגנה הפיזיולוגיים של דרכי המין.
למרות העובדה כי יבלות נגרמות על ידי זנים עם סיכון אונקוגני (התפתחות גידולים סרטניים) נמוך, יכולה להיות הידבקות בכמה סוגים של הנגיף. ראוי לזכור כי וירוס הפפילומה (HPV) קשור לסרטן צוואר הרחם ב 100% מהמקרים, לסרטן פי הטבעת ב 90%, לסרטן הפות והנרתיק ב 40%, סרטן הלוע ב 12%, וסרטן חלל הפה ב 3%.
לאחר שחדר לגוף, נגיף הפפילומה מדביק את שכבת הבסיס של רקמת העור החיצונית. באותו תא נגוע יכולות להופיע שני סוגי נגע:
- שפיר (לא סרטני), שאינו משפיע על הכרומוזום בתא.
- ממאיר (סרטני), כאשר מתרחש שילוב החומר הגנטי של התא עם החומר הגנטי של הנגיף.
סוגי תסמיני ההדבקה של נגיף הפפילומה
ללא תסמינים – כאשר נגיף הפפילומה אינו מוביל לשינויים פתולוגיים בתאים, מכיוון שהוא אינו משפיע על הסט הכרומוזומלי של תאי רקמת העור החיצונית הנגועים. בשלב זה אין תסמינים, אך בדיקות מעבדה מיוחדות כבר יכולות לקבוע את העובדה שהתרחש זיהום.
ביטויים קליניים ללא הופעת נגעים משונים על העור (דיספלזיה) – בשלב זה נמצאים רוב יבלות אנוגניטליות.
הופעת נגעים (דיספלזיה) – הופעת נגעים בדרגות חומרה שונות אופיינית לנגיפים עם פוטנציאל אונקוגני (התפתחות גידולים סרטניים) גבוה. התוצאה הסופית של תהליך זה יכולה להיות התפתחות קרצינומה – הופעתם של תאים לא טיפוסיים משתנים (גידול ממאיר).
קונדילומה הדבקה
חשוב לדעת, קונדילומות אלו רק התסמינים של המחלה. הגורם שלה הינו נגיף הפפילומה (HPV). לפיכך, חשוב לדעת שנגיף זה הינו מאוד מדבק ועובר במגע ישיר בין אדם לאדם ואף בין חפצים נגועים לאדם בריא.
השכיחות הגבוהה לסיכון בהדבקה בקונדילומה נגיף הפפילומה הינו על ידי קיום יחסי מין (ואף קיום יחסי מין מוגנים לא מונע את הסיכון אלא מפחית בכ 40% את הסיכוי להידבקות).
כמו כן, נגיף הפפילומה יכול להיות קיים בגוף האדם לתקופה ארוכה ללא סימנים (ללא הופעת קונדילומות) כלשהם. לפיכך אותו האדם אף לא יודע שהינו מדבק ולפיכך פחות נזהר בשגרת היומיום.
אבחון קונדילומה
אבחון יבלות על באיברי המין אינו קשה. מספיק הלבצע בדיקה אצל רופא עור, רופא נשים / אורולוג או פרוקטולוג, תלוי באיזה מומחה המטופל התייעץ בתחילה.
עם זאת, הכיוון העיקרי באבחון של זיהום בנגיף הפפילומה (HPV) הוא קביעת מידת האונקוגניות (התפתחות גידולים סרטניים) של הנגיף. לבדיקת אבחנה זו קיימת שיטה הנקראת: תגובת שרשרת פולימראז (PCR). בדיקה זו מזהה את ה- DNA של הנגיף מזנים שונים, וכרוך גם בכימות של מינים שונים. העומס הנגיפי, שנקבע על ידי PCR, מאפשר לחזות את הסבירות לפתח תהליך של גדילה לא נורמאלית של רקמת תאים המאפיינת רקמה קדם סרטנית. אצל חלק מהמטופלים, זיהום בנגיף הפפילומה (HPV) יכול להיות הסימן על הופעת מחלות מין (אורוגניטליות). לכן, בדיקה מתבצעת עבור, אוראפלאזמוזיס, כלמידיה, הרפס וכו '.
שיטות טיפול בקונדילומה | הסרת קונדילומה בלייזר
לא כל מקרה הדבקה של נגיף הפפילומה מלווה בזיהום. כ- 80% מסתיימים בהחלמה ספונטנית, ורק 20% מהחולים חווים יבלות או תסמינים אחרים של זיהום. אלה שכן חווים תסמינים (20%) ברוב המקרים יצטרכו טיפול הן תרופתי והן אסתטי (כגון הסרת קונדילומה בלייזר).
סוגי הטיפולים הקיימים הינם:
- הסרה בלייזר – אולי השיטה הטובה והיעילה ביותר להסרת קונדילומה היא בלייזר. הסרת יבלות על איבר המין מתרחשת בשכבות (מורידים שכבה שכבה) בהרדמה מקומית למשך 5 – 15 דק'. באזור היבלת נותר רק שקע קטן, המבריא בטווח של שבועיים. ניתן לטפל בכל סוגי היבלות באמצעות לייזר, שיטה זו יעילה, ללא כאבים ונוחה. כמו כן, אין כלל סכנה לסיבוכים ולא נשארות צלקות או היפופיגמנטציה. שיטת הסרת קונדילומה בלייזר היא נקייה לחלוטין, ללא דם, סטרילית, ולכן מבטלת את האפשרות להרעלת דם. התוצאה החיובית מושגת עקב אידוי או קרישה של תאי עור בעזרת קרן הלייזר.
- חנקן נוזלי (קריותרפיה) – זוהי שיטת טיפול כואבת מאוד באמצעות חשיפה לטמפרטורה נמוכה ע"י חנקן נוזלי. מרססים חנקן נוזלי על היבלת במשך 30-10 שניות, לאחר הטיפול יש אדמומיות ובצקת על היבלת, נוצרת שלפוחית עם תוכן סרומי ודימומי, שנמשך כ7-5 ימים. ואז השלפוחית נעלמת, ובמקומה נוצר קרום. לאחר עוד 10 ימים נותרת במקום היבלת נקודה ורדרדה לא בולטת. לעיתים יש לחזור על ההליך מספר פעמים (עד 5 או יותר במרווח של 5-3 ימים). הריפוי מתרחש עקב מוות של רקמות היבלות בעזרת הקפאה.
- כריתה כירורגית – משמשת כאשר שטח גדול נפגע; פעולת זו מבוצעת בהרדמה מקומית וכוללת ביצוע תפרים קוסמטיים תוך-עוריים.
- מחט חשמלית – חשיפה להלם חשמלי בטמפרטורה גבוהה יכולה לעזור להיפטר מהיבלות גם במקרים המתקדמים ביותר. בטיפול זה, נעשה שימוש במחט כירורגית בהרדמה מקומית כדי לחתוך את היבלת בזרם חשמלי. חיתוך שכבה אחר שכבה של היבלת בעזרת זרם חשמלי אשר גורם לקרישת הרקמות הסובבות את היבלת. השימוש במחט מונע דימום ברקמות. לאחר הטיפול נוצר קרום דק באזור היבלת הנופל בערך תוך שבוע. לעיתים לאחר טיפול ביבלות באמצעות מחט חשמלית להישאר צלקות קטנות קלות.
יש להבין כי אף אחת מהשיטות הנ"ל לטיפול ביבלות אינה מסוגלת לחסל את נגיף הפפילומה מהגוף. רק תסמיני הזיהום מוסרים (יבלות ונגעים), והנגיף לצערנו נשאר. כדי למנוע הישנות חוזרת של הופעת יבלות לאחר הסרתם, יש לדאוג לחזק את מערכת החיסון.
כיצד מונעים הופעת קונדילומות
דבר ראשון על מנת למנוע הופעת קונדילומות, יש לדאוג שאף אחד במהלך קיום יחסי מין לא מוגנים (ואף מוגנים) נושא את הנגיף. אבחון מעבדה מומלץ לנשים וגברים כאחד לפני שמחליטים לבצע אקט מיני. כיום, אין שיטות ספציפיות שימנעו באופן מהימן הידבקות בנגיף הפפילומה (HPV). אפילו השימוש בקונדומים אינו מספק הגנה של 100%, רק ההסתברות לזיהום מופחתת עד 40%.
הדרך המוצדקת היחידה להגן על הגוף מפני נגיף הפפילומה היא חיסון. חיסונים מכילים חלקיקים דמויי וירוס שמסונתזים מחלבונים דמויי וירוס. הם תורמים להתפתחות תגובה חיסונית בגוף, אך יחד עם זאת אין זה אומר שמחוסנים לכלל הזנים השונים של וירוס הפפילומה. התפתחות הנוגדנים מגיעה לשיאה לאחר 3 מנות של החיסון. החסינות אפקטיבית לתקופה של לפחות 5-8 שנים (תלוי בסוג החיסון). חשוב שהמחקרים שבוצעו יקבעו את היעדר השפעה שלילית של חיסוני HPV על הגוף. חיסונים אלה אינם פוגעים בפוריות ואינם גורמים לתגובות אוטואימוניות.
טיפול באזור הנגוע לאחר הסרת קונדילומה בלייזר
לאחר הסרת היבלות מאברי המין, המטופל יכול מיד ללכת הביתה, אין צורך באשפוז. עם זאת, בבית, יש להקפיד על מספר כללים
- לשמור על אמצעי היגיינה (שטיפת ידיים, שימוש בכפפות ניקיון וכדומה).
- לנגב היטב את אזור פי הטבעת ואיברי המין במגבת נייר חד פעמית.
- החלפת תחתונים באופן יומיומי.
אנו במדיקל סי מציעים לכם הסרת קונדילומה בפין במחירים כדקלמן:
- 1 יבלת – 800 ₪.
- 2 יבלות – 1000 ₪.
- 3 עד 5 יבלות, טיפול ראשון ב1500 ₪ וכל טיפול נוסף ב800 ₪ (באם יהיה צורך).
- 5 עד 10 יבלות, טיפול ראשון ב2500 ₪ וכל טיפול נוסף ב800 ₪ (באם יהיה צורך).
- מעל 10 יבלות, טיפול ראשון ב3500 ₪ וכל טיפול נוסף ב800 ₪ (באם יהיה צורך).
שאלות נפוצות בנושא הסרת קונדילומה
איזה רופא עוסק בהסרת יבלות באברי המין?
הסרה זעיר פולשנית של יבלות באברי המין יכולה להתבצע על ידי רופא עור, גינקולוג (אם יבלות ממוקמות באיברי המין של האישה, יבלות על הפות ), אורולוג (כאשר קונדילומות נמצאות על הפין) או פרוקטולוג (כאשר קונדילומות ממוקמות באזור פי הטבעת).
מדוע הופיעו קונדילומות על איברי המין?
הגורם היחיד להופעת יבלות על איבר המין הוא נגיף הפפילומה. זיהום זה מתרחש לרוב במהלך יחסי מין. דרכי העברה אחרות אינן שכיחות. חשוב שקונדילומות באזור איברי המין לא יופיעו מיד לאחר מגע מיני. בדרך כלל לוקח לקונדילומות להופיע בין שישה חודשים לשנה (אצל נשים הקונדילומות מתפתחות מהר יותר מאשר אצל גברים).
האם מטופל זקוק לטיפול נוסף לאחר הסרת קונדילומות בלייזר?
כן, מכיוון שהסרת המוקד הנגוע אינה מובילה להחלמה מלאה ואינה מונעת התרחשות של הישנות. כדי להפחית את הסבירות הזו, יש לחזור על התהליך כעבור שבועיים לערך על מנת להוריד את השכבה הנגועה הנותרת.
האם מטופל זקוק לטיפול נוסף לאחר הסרת קונדילומות בלייזר?
כן, מכיוון שהסרת המוקד הנגוע אינה מובילה להחלמה מלאה ואינה מונעת התרחשות של הישנות. כדי להפחית את הסבירות הזו, יש לחזור על התהליך כעבור שבועיים לערך על מנת להוריד את השכבה הנגועה הנותרת.