הסרת קסנטלזמה
נגעים בעור אינם רק פגם קוסמטי, אלא גם היתכנות למחלה קיימת. לכן, חשוב לא להתעלם מהופעתם על העור. גבשושיות צהבהבות, יחידות או מרובות, אשר מופיעות על העפעף העליון נקראות קסנטלזמה (Xanthalasma). קסנטלזמות יכולות גם להופיע ולבלוט על העפעף התחתון או באזורים אחרים בגוף. קסנטלזמות אלה נגעים שפירים, רכים למגע, עם צבע אופייני (צהבהב). ככלל, התפתחות לנגע לממאיר (סרטני) אינה מתרחשת. רוב הקסנטלזמות מאובחנות בבדיקה על ידי רופא. במידת הצורך, הרופא מבקש לבצע בדיקות נוספות על מנת לא להתבלבל עם נגעים המהווים סכנה לבריאות.
קסנטלזמה היא אחת מתופעות העור השפירות הנובעות מהפרעות בחילוף החומרים בשומנים. ה קסנטלזמה מופיעה כגבשושיות (רבדים) צהובות, שטוחות, בולטות מעט, אשר נוצרות באופן סימטרי לרוב סביב העפעפיים. לעתים קרובות למדי, ניתן למצוא מחלה כזו בקרב אנשים מעל גיל 50, אך ישנם מקרים של הופעתה בגיל צעיר יותר. למרות שנגעים אלו אינם משפיעים על הבריאות בשום צורה שהיא, הם עדיין נראים לא מושכים במיוחד. כיום הבעיה נפתרת בפשטות, וישנם מספיק שיטות וטכנולוגיות להסרתם בצורה מיטבית.
כיצד נראית קסנטלזמה?
לקסנטלזמה ישנם את המאפיינים החיצוניים הבאים:
- צורה – בליטות מעוגלות באופן לא סימטרי מעל העור.
- גודל – בין 1 ס"מ ל2 ס"מ.
- מיקום – קסנטלזמות בעפעפיים לעתים קרובות יותר קרוב לגשר האף (עפעף תחתון) ועל העפעף העליון ובדרך כלל יופיע בצורה סימטרית (הן עפעף ימין והן עפעף שמאל).
- תחושה – הנגע רך ואינו כואב.
- צבע – צהבהב.
- כמות – נגע יחיד או מספר נגעים, בדרך כלל מספר נגעים מתמזגים לכדי רצועה אחת.
- התפשטות – הופעת הקסנטלזמות מתרחשת פתאום אך מתפשטת לאט. ללא טיפול והזנחה הקסנטלזמות הופכות לבעיה קוסמטית חמורה.
מהם הגורמים להופעת קסנטלזמה על העפעפיים?
הסיבה להופעת קסנטלזמה נחשבת להפרעה מטבולית. לעיתים קרובות, נוכחות של קסנטלזמה אופיינית לאנשים הסובלים מבעיות בלב, בכבד, השמנת יתר, סוכרת וטרשת עורקים. התפשטות איטית של קסנטלזמה אופיינית בעיקר אצל נשים בגיל מבוגר. בנוסף קסנטלזמה היא מחלה אשר יכולה לעבור בתורשה. הקסנטלזמות לא ייעלמו מעצמם, ולכן יש צורך להסיר אותן.
גם כיום הגורמים המדויקים להופעת קסנטלזמה אינם ידועים. קסנטלזמה על העור וקנסטלזמות על העפעפיים מתפתחת על רקע חילוף חומרים לקוי של שומנים בגוף ועודף כולסטרול. קסנטלזמה מייצגת בעיקר משקעים מקומיים של שומן בשכבת הפפילרי (החלק העליון של השכבה האמצעית בעור – הדרמיס). למרות שקסנטלזמות במבנה שלהן כמעט אינן שונות מקסנתומות, כאשר הן מופיעות כבודדות, על פי נתוני מחקרי העבר, לרוב לא ניתן לזהות הפרות משמעותיות של חילוף חומרים בשומן הגוף. הקסנטלזמות שכיחות בעיקר בקרב חולים הסובלים מהשמנת יתר, סוכרת, מיקסדמה, נפרוזיס ליפואידי, דלקת בלבלב, שחמת כבד וכולסטרול גבוה בדם. במקרים הנ"ל מתפתחת הפרה גנטית של חילוף החומרים בשומן בגוף.
כיצד מאבחנים קסנטלזמה?
הדבר הראשון שיש לעשות, עם הופעתם של סימני קסנטלזמה, הוא לקבוע פגישה עם רופא עור.
לאחר בדיקה חזותית, באם קיים חשד לקסנטלזמה, הרופא מבצע בדיקת דיאסקופיה. בבדיקה זו לוחצים על הנגע על ידי מכשיר זכוכית כדי לראות באם קיים שינוי בצבע הנגע. הצורך בבדיקות הוא על מנת לשלול חשד לניאופלזמה ממאירה, סירינגומה ופסאודוקסנטומה אלסטית. בנוסף, יש לבצע בדיקת דם לספקטרום השומנים בדם. על ידי כך ניתן גם לזהות את הסיכון לפתח טרשת עורקים, התקף לב ויתר לחץ דם.
שיטות להסרת קסנטלזמה על העפעפיים
הסרת קסנטלזמה על העפעפיים מתבצעת בשיטות שונות.
כירורגית / ניתוח קסנטלזמה – עם אזמל. התערבות כירורגית (ניתוחית) מלווה בתפרים, אפשרות לצלקות. דימום הוא תוצר בלתי נמנע ולכן קיים סיכוי לזיהום. שימוש בשיטה זו נעשה עם נגעים גדולים או באם הנגע חורג מגבולות העפעף העליון. במקביל, בשיטה זו מסירים גם את היווצרות עודפי העור. קיים סיכוי שהקסנטלזמה תחזור.
קריותרפיה – הקפאה בטמפרטורה נמוכה. משתמשים בחנקן נוזלי לרוב כחומר קירור. בטמפרטורה של מינוס מאה ותשעים מעלות, הקפאה והרס של מבנה הרובד השומני מתרחש עם תוצאות קוסמטיות מצוינות. יש להגן היטב על העין מפני הטמפרטורות הקרות, אך הסיכון לזיהום הוא מינימלי. בנוסף, חשוב לציין שקיים סיכוי להיווצרות צלקות.
RF – גל הרדיו מושפע מגלי תדר נתון. בהשפעת חום הנובע מאלקטרודה דקה, תאי הנגע מתים עם אפקט אסתטי טוב. קיים סיכון מינימלי לסיבוכים ואירועים חוזרים לאחר כריתה.
כימיקלים – הכימיקל משתמש בחומצה בכדי לשרוף את הנגע, בדרך כלל משתמשים בחומצה טריכלורואצטית. אך בשיטה זו משמשים לעתים רחוקות בגלל הסכנה במגע עם העיניים.
מחט חשמלית – עובדת באמצעות זרם חשמלי בתדר גבוה. אלקטרודה מונחת על הנגע, מפעילים על הנגע את זרם החשמל ותאי הגדילה נהרסים. את התוצאה הסופית ניתן לראות כעבור עשרה ימים. על האזור המטופל יש למרוח במשחות מיוחדות. השיטה הזו מתאימה לנגעים קטנים. אין סיכון לכוויות ברשתית. אך קיים סיכוי להיווצרות צלקות.
לייזר – הלייזר מאדה את הנגע באמצעות קרן לייזר. שיטת פעולת הלייזר על נגעים בכלל ומסוג קסנטלזמה בפרט נחשבת כיום ליעילה והבטוחה ביותר, אך חשוב לציין שהיא גם היקרה ביותר. ההליך מתבצע בהרדמה מקומית (בדרך כלל באמצעות משחת אלחוש). עיניו של המטופל מוגנות באמצעות משקפיים מיוחדים. הפצע נרפא מתחת לקרום לאחר מספר ימים. מטפל מנוסה מסוגל להסיר את כל נגעי הקסנטלזמה בדרך כלל בטיפול אחד.
יתרונות הסרת קסנטלזמה בלייזר
- אין פגיעה ברקמות עור בריאות סמוכות.
- שיטה סטרילית ללא גרימת דימום.
- דיוק גבוה של קרן הלייזר הפוגעת באזור הפגוע לעומק הנדרש.
- ללא צלקות.
- התאוששות מהירה.
- לא מזיק לריריות העין.
- יעילה במיוחד להסרת קסנטלזמות בעפעפיים.
כיצד למנוע קסנטלזמה?
הדרך האמינה ביותר למניעת קסנטלזמה והופעה חוזרת שלה היא הסרתה באמצעות לייזר. קרן הלייזר היא הטכנולוגיה הנחשבת כאחת המתקדמות ברפואה ובהייטק. הסרת קסנטלזמה בלייזר מוכרת בסיכון המינימלי להישנות הנגעים, בעלת סטריליות גבוהה, סבירות נמוכה לפגיעה בעור הסמוך והיעדר התפתחות דלקות שלאחר הטיפול ( מומלצת במיוחד לקסנטלזמות בעפעפיים).
למניעת קסנטלזמה, יש לדאוג לדברים הבאים
- פיקוח על המשקל ולהשיג את ערכו האופטימלי.
- אכילה נכונה, כולל פירות, ירקות ומזונות בעלי ערך תזונתי גבוה. יש להפחית את צריכת הקמח והמזונות השומניים והמתוקים.
- צריכת מים נכונה. יש לשתות לפחות שני ליטרים של מים ביום.
- ניהול אורח חיים בריא, ולהימנע מהרגלים רעים כגון עישון, לחץ וכדומה. כמו כן, יש לדאוג לפעילות גופנית קבועה.
- הימנעות מנזק לעור כגון, שיזוף לא מבוקר.
- שמירה על היגיינה אישית.
- דאגה לחיזוק המערכת החיסונית ע"י שימוש נכון בתוספי תזונה וויטמנים.
מתי לא ניתן לבצע הסרת קסנטלזמות?
לא ניתן לבצע הסרת קסנטלזמות כאשר ישנם המקרים הבאים:
- סוכרת.
- הריון.
- נוכחות של גידולים \ נגעים מסוכנים.
הסרת קסנטלזמה על העפעפיים
שלבי בטיפול בקסנתלזמה:
הכנה – ביקור אצל רופא עיניים ורופא עור, ביצוע בדיקות וקבלת אבחנה, בחירת שיטת ההסרה תוך התחשבות בפרמטרים הבריאותיים של כל מטופל.
טיפול – הסרת הקסנטלזמות באמצעות השיטה הנבחרת.
החלמה ומניעה – שימוש בתכשירים \ קרמים מומלצים. ושמירה על כללי היגיינה ותזונה נכונים.
המחיר – ניתוח קסנטלזמה או טיפול לייזר בקסנטלזמה הם שני דברים שונים. הראשון, הינו כריתה כירורגית על ידי סכין ולפיכך היתכנות לצלקות. המחיר של ניתוח קסנטלזמה יכול להגיע לאלפי שקלים. השני, הינו הסרת קסנטלזמה באמצעות לייזר. אין חדירה לרקמות העמוקות ולפיכך אין צלקות. המחיר להסרת קסנטלזמה בלייזר יכול לנוע בין מאות שקלים עד לאלפי שקלים (תלוי במספר הנגעים ובמיקומם על העפעפיים).
שאלות ותשובות בנושא הסרת קסנטלזמה
ככלל, התפתחות קסנטלזמה לנגע לממאיר (סרטני) אינה מתרחשת.
יתכנו דימומים או צלקות בעור במקום ההסרה. כמובן שזה הרבה תלוי במיומנות המטפל ובבחירת השיטה הנכונה.
כן. על מנת למנוע זאת, יש צורך לבצע טיפול מלא ואיכותי. וכמובן לאחר הטיפול לדאוג לשגרת חיים בריאה ונכונה.
נשים, אנשים עם מחלות כרוניות ואלה אשר בקבוצת הגיל מעל ארבעים וחמש.
יש לדחות את הטיפול לנשים בהריון, באם יש חום, דלקת כלשהי בגוף. כמו כן, לא מומלץ לעשות את הטיפול באם קיימת מחלה אונקולוגית (סרטנית) ובאם קיימת החמרה של מחלות כרוניות.
מספיק להשוות את צילומי המטופלים לפני הטיפול ולאחריו. לא קיים שוני גדול בין אדם לאדם. יתר על כן, בהסרת קסנטלזמה בלייזר הסיכונים כמעט אפסיים ואין הופעת צלקות באזור המטופל.
חשוב להימנע מהגורמים האפשריים להפרעות מטבוליות בגוף כגון, עישון, לחץ, אכילת מאכלים בעלי אחוז שומן גבוה וכדומה.
כן. יש זני צמחים התורמים לתהליך ההחלמה מקסנטלזמה. ואשר יש להם פחות תופעות לוואי מאשר תרופות כימיות.
השימוש בלייזר יעיל ביותר להסרת קסנטילזמות. בנוסף, יש לו מינימום השלכות ותופעות לוואי. ומכיוון ששלמות הרקמות כמעט ואינה נפגעת, אין הופעת צלקות לאחר ההסרה. חשוב לציין, את בחירת השיטה יש לבצע עם רופא מוסמך.
קרן הלייזר פועלת בצורה נקודתית על האזור המטופל. כך שלא קיים שום סיכון לפגיעה בריריות של אברי הראייה. השימוש בלייזר להסרת קסנטלזמה בעפעפיים נחשב כטיפול היעיל והבטוח ביותר משאר השיטות והטיפולים הקיימים כיום בתחום.
המחיר נקבע בהתאם לכל מטופל ולתסמיני הקסנטלזמה שעל פניו. ככל שנגע גדול יותר, כך הטיפול יקר יותר. המחיר יכול לנוע בין 500 ₪ ל 1800 ₪. בנוסף למחיר להסרת קסנטלזמה יש לקחת בחשבון גם את עלות רמת הציוד המשמש להסרה (מכשירי הלייזר יקרים יותר).
הסרה כירורגית של קסנטלזמה אינה מומלצת, אף שהינה השיטה הזולה ביותר מבחינת מכשור. מכיוון שקיימת היתכנות להשארת צלקות. בנוסף, תיתכן פגיעה ברקמות הבריאות מסביב. כמו כן, המחיר של ניתוח להסרת קסנטלזמה הינו אף יקר יותר מעלות הסרת קסנטלזמה בלייזר.